Vlad Barza

Cinci alternative de afaceri la aglomeratul si costisitorul Silicon Valley

Imagine principala
Cinci alternative de afaceri la aglomeratul si costisitorul Silicon Valley
Silicon Valley este o zona celebra datorita antreprenorilor care si-au construit afacerile acolo, insa nu totul este "lapte si miere". Intr-un articol din Fortune sunt date ca exemplu cinci orase caare, desi nu au nici pe departe faima antreprenoriala a Silicon Valley, pot constitui o alternativa cu mai multi sorti de izbanda pentru cei care vor sa lanseze un business. Printre ele se afla doua orase nord-americane mai putin cunoscute, dar si unul sud-american rar gasit pe listele afacerilor de succes.

Articolul semnat de Mitali Rakhit de la platforma de marketing Globelist porneste de la premisa ca Silicon Valley, desi este un loc legendar pentru startup-uri, nu este nici pe departe perfect si nici nu garanteaza succes in afaceri. Mai mult, din cauza preturilor mari si a concurentei extrem de puternice pe orice domeniu, in Silicon Valley este extrem de mare numarul celor care nu apuca sa isi deschida afacerea pentru ca, fie raman fara bani, fie nu pot obtine finantare la timp.

O alta problema este ca la prima runda de finantare antreprenorul trebuie sa cedeze destul de mult din actiuni, in medie intre 30-35%, facand astfel un sacrificiu important care poate echivala cu pierderea controlului asupra afacerii.

In acest context sunt oferite cinci exemple de orase care, desi nu au faima Silicon Valley, sunt capabile sa ofere un mediu foarte propice dezvoltarii unui business.

Santiago de Chile

Metropola cu 6 milioane de locuitori este un exemplu pentru America de Sud in special datorita nivelului redus al birocratiei in comparatie cu alte tari. Chile, care in anii 70' a avut o perioada tulbure, este una dintre tarile cu nivel ridicat de trai si antreprenorii sunt incurajati prin diverse grant-uri sa investeasca. Fata de alte tari din America Latina, gradul de transparenta cand este vorba de semnarea diverselor intelegeri de afaceri, este net superior.

Boulder, Colorado (SUA)

Este un oras cu numai 100.000 de locuitori, situat la 1.600 metri altitudine si la 40 km de Denver. Este unul dintre orasele cu cel mai ridicat PIB din regiune si giganti precum Google si Microsoft au achizitionat startup-uri fondate in oras, profitand si de faptul ca University of Colorado genereaza multe talente.

Dubai, Emiratele Arabe

Celebru pentru zgarie-nori si pentru numeroasele premiere mondiale in arhitectura, Dubai nu a fost pana acum cativa ani un hub al antreprenoriatului. Insa lucrurile s-au schimbat iar orasul a devenit important pentru startup-uri, acestea primind si anumite scutiri de taxe. In cel mai releaxat oras al lumii arabe si femeile au un grad extrem de mare de reprezentare in antreprenoriatul tehnologic (o pondere de 35%, mult peste media mondiala).

Bangalore, India

Orasul indian este mai putin cunoscut decat Calcutta, Mumbai sau Delhi, insa este celebru pentru IT-istii sai si pentru faptul ca saptamanal se tin cel putin 10 evenimente dedicate startup-urilor.  Orasul este un loc ce merita luat in seama fiindca 28% dintre startup-urile indiene au sediul in metropola supranumita "Silicon Valley al Indiei".

Omaha, Nebraska (SUA)

Orasul supranumit "Siliconul Valley al preeriilor" gazduieste cinci companii din topul Fortune 500. inclusiv conglomeratul Berkshire Hathaway al lui Warren Buffett si mega-compania feroviara Union Pacific Corporation. Costurile utilitatilor sunt mici si exista mai multe masuri gandite sa scuteasca de o serie de taxe micile business-uri care se infiinteaza. Orasul de 400.000 de locuitori era celebru pentru faptul ca acum 70 de ani avea cel mai mare targ de vite din SUA.
Parallax

Vizualizari
36
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri