R.A.

Realizati tranzactii cu persoane afiliate? Iata ce trebuie sa stii odata cu modificarea Codului Fiscal

Imagine principala
Realizati tranzactii cu persoane afiliate? Iata ce trebuie sa stii odata cu modificarea Codului Fiscal
​Incepand cu luna ianuarie a acestui an, in toate cazurile in care se realizeaza tranzactii cu persoane afiliate este obligatoriu intocmirea dosarului preturilor de transfer, conform Noului Cod de Procedura Fiscala. Pana la inceputul anului,  intocmirea acestui dosar se facea doar la solicitarea organului fiscal. De asemenea, tot de la 1 ianurarie, cuantumul tranzacţiilor pentru care contribuabilul are obligaţia întocmirii dosarului preţurilor de transfer urmeaza a fi aprobata prin ordin al presedintelui ANAF, explica avocatul Daniel Moreanu.

Aceste prevederi sunt aplicabile atat in privinta tranzactiilor realizate de catre persoane fizice, cat si de persoane juridice.

Ce sunt preturile de transfer?


Codul fiscal stabileste ca pretul la care se transfera bunuri corporale sau necorporale ori se presteaza servicii, intre persoane afiliate, constituie preturi de transfer. Discutam, asadar, de operatiuni precum: vanzari de bunuri, imprumuturi, prestari de servicii de consultanta, management etc. ce intervin intre persoane afiliate si care toate cad sub incidenta prevederilor fiscale privind preturilor de transfer, mai arata avocatul  Daniel Moreanu.

Ce sunt persoanele afiliate?


Prin persoane afiliate, se intelege, in cazul persoanelor fizice, sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv.

Intre persoane juridice, prin persoane afiliate se intelege detinerea, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile prin intermediul persoanelor afiliate, a minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot de catre o persoana juridica la o alta persoana juridica sau controlul efectiv al acelei persoane juridice. Dupa cum se poate observa, daca in privinta actiunilor/partilor sociale detinute sau al drepturilor de vot prevederile sunt masurabile, notiunea de „control efectiv” poate da nastere unor interpretari variate. Conceptul de persoana afiliata, mai sus descrisa, este aplicabila si in privinta relatiei dintre o persoana fizica si o persoana juridica, potrivit reprezentantului firmei de avocatura Moreanu Law.


Avocat Daniel Moreanu

Orice tranzactii intre persoanele afiliate mai sus descrise trebuie sa se realizeze conform principiului valorii de piata.

In cazul tranzactiilor cu persoane afiliate, pentru a demonstra respectarea principiului valorii de piata mai sus mentionat contribuabilul, persoana fizica sau juridica, are obligatia sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer.

Pe langa ajustarea ce poate fi adusa tranzactiilor intre persoane afiliate care nu sunt realizate la nivelul pretului pietei, neindeplinirea obligatiei de intocmire sau neprezentare a dosarului preturilor de transfer, se sanctioneaza cu amenda de 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice, mai spune Daniel Moreanu.
Parallax

Vizualizari
2305
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri