Redactia

NY Times si FT: Creste interesul investitorilor pentru start­up­urile europene de tehnologie. Fond de 350 de milioane de euro, de la unul dintre finantatorii Skype si Spotify​

Compania de venture capital Lakestar, condusa de unii dintre finantatorii initiali ai Skype, Spotify, Facebook sau Airbnb, a lansat un nou fond de 350 de milioane de euro pentru investitii in sectorul tehnologiei, in special in companii de profil din Europa, dupa cum au anuntat Financial Times si alte publicatii internationale. New York Times pune anuntul in contextul unui interes tot mai mare al investitorilor pentru start­up­urile europene.


Potrivit FT valoarea noului fond propulseaza Lakestar in randul celor mai importante grupuri de venture capital din Europa, fiind comparabila ca marime cu nume precum Index Ventures, Accel Partners sau Atomico, toate capabile sa faca investitii de multe milioane, care au devenit comune in Silicon Valley dar sunt inca rare pe vechiul continent.


New York Times scrie ca fondatorul Lakestar, Klaus Hommels, intentioneaza sa cheltuie cea mai mare parte banilor din noul fond pentru a sprijini start­up­uri europene, dar si cateva companii de tehnologie din SUA carora le lipseste experienta necesara pentru a se extinde la nivel global. El este citat spunand ca, pe masura ce tot mai multe sectoare, de la industria auto la cea a energiei, adopta noile tendinte tehnologice, el va fi atent mai ales la companii aflate la inceput si care transforma felul cum oamenii ­ sau companiile traditionale ­ isi duc viata de zi cu zi.


Potrivit NY Times, fondul strans de Klaus Hommels este o dovada puternica a faptului ca investitorii sunt din nou interesati de venture capital la nivel european. In parte, arata sursa citata, acest lucru se datoreaza unor companii precum King Digital, Mojang ­ companie care a realizat jocul Minecraft si care a fost cumparata de de Microsoft pentru 2,5 miliarde de dolari, sau gigantul german de e­commerce Zalando.


Aceeasi sursa arata ca, in prezent, exista 131 de start­up­uri evaluate la peste 1 miliard de dolari, inclusiv companii europene precum Deliveroo, specializata in livrarea de alimente si care, recent, a obtinut o investitie de 70 de milioane de dolari.


Tot NY Times, citand cifre furnizate de Dow Jones Venture Sources, arata ca in cel de­al doilea trimestru al anului in curs firmele europene de venture capital au strans, impreuna, 2 miliarde deeuro, cu 63% mai mult decat in al doilea trimestru din 2014. Suma este mult mai mica decat cea colectata in SUA in aceeasi perioada ­ 12,9 miliarde de dolari ­ dar Europa se apropie vertiginos de varfurile de finantare din epoca dot­com. Tendinta insotita, inevitabil, de o ingrijorare mai pronuntata fata de posibila reluare a exceselor din trecut si care se fac din nou simtite, in prezent, in SUA.
Parallax

Vizualizari
11
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri