Google pentru șoferi: Noua versiune Android Auto se concentrează pe comenzi vocale

Google a lansat o versiune actualizată a platformei sale dedicate mașinilor - Android Auto. Noua versiune folosește culori închise, fonturi noi, mai multe moduri de comunicare cu asistentul vocal Google Assistant și capacitatea de a adapta pe ecranele mai mari, care devin mai tot mai des întâlnite în vehicule.

 
 

Android Auto, lansat în 2015, nu este un sistem de operare. Este o interfață secundară (HMI layer) care se instalează peste un sistem de operare prezent și aduce aspectul unui smartphone pe ecranul vehiculului. Rivalul  Apple a introdus în același an propria sa platformă auto - Apple CarPlay.

Deși producătorii auto au ezitat la început să integreze Android Auto sau Apple CarPlay în mașini, în prezent platforma auto dezvoltată de Google este disponibilă pe mai mult de 500 de modele de mașini de la 50 de producători diferiți, potrivit managerului de produse Android Auto, Rod Lopez, citat de TechCrunch.

 
 

Noua versiune prezintă câteva schimbări importante, în special mai multe moduri în care șoferii își pot folosi vocea - și nu mâinile - pentru a interacționa cu Android Auto. De exemplu, șoferii pot accesa Google Assistant pentru a primi informații despre calendarul lor sau pentru a asculta raportul meteo sau știri.

De asemenea, șoferii pot spune „Hei Google” pentru a efectua apeluri, trimite mesaje sau citi notificări, cu ajutorul Google Assistant, potrivit blogului Google.

 

Android Auto și-a îmbunătățit și aplicația de navigare, care este poate cea mai frecventă funcție utilizată în cadrul platformei. Acum, bara de navigare se află în partea de jos a afișajului și permite utilizatorilor să gestioneze mai multe aplicații. De exemplu, acest update înseamnă că utilizatorii nu vor rata o stradă în timp ce ascultă Spotify.

 

 

Funcția de navigare apare, de asemenea, imediat ce șoferul se conectează la Android Auto. Dacă un traseu este deja setat pe telefonul șoferului, Android Auto va adăuga automat direcțiile pe ecranul mașinii.

Pe lângă Android Auto, Google a dezvoltat și un sistem de operare numit Android Automotive OS care este modelat după sistemul său de operare mobil. În loc să ruleze pe smartphone-uri și tablete, Google l-a modificat astfel încât să poată fi utilizat în mașini. Polestar, marca de automobile electrice a Volvo, va produce un nou vehicul - Polestar 2 - care are un sistem de infotainment bazat pe Android Automotive OS.