Adi Iacob

Poți căuta documente din firmă ca pe Google, cu aplicația unor studenți români

Thumbnail

O echipă formată din doi tineri români și doi israelieni a dezvoltat, în cadrul unui hackaton din București, o aplicație prin care angajații companiilor pot găsi mai ușor informații care îi ajută să-și facă treaba corect. Vlad Dieaconu, membru al echipei Finbot și student în anul 3 la Politehnică, a explicat pentru StartupCafe cum funcționează aplicația, cum poate ajuta firmele și ce rol joacă inteligența artificială în produsul lor.

"Finbot este o aplicație care își propune să te scape de statul la cozi și de dat emailuri și telefoane către manageri pentru a răspunde la o întrebare. 

Ne-a venit ideea asta de business citind un studiu care spune că majoritatea angajaților dintr-o corporație, din toată lumea, petrec 20% din timpul lor (asta e cam o zi pe săptămână) căutând informații ca să vadă cum să-și facă treaba corect. 

Și chestia asta nu e ok, pentru că înseamnă că pierzi foarte mult timp căutând chestii, în loc să faci chestii. De multe dintre lucrurile de care tu te lovești s-au lovit și alții - foarte mulți din interiorul companiei. Asta înseamnă că multe dintre aceste întrebări au deja răspunsuri. Aceste răspunsuri se află în general în documente, pe wiki-uri și chiar pe grupuri de chat/Slack.

Problema e: cum le găsim. Pentru că dacă te apuci efectiv să dai un search/un CTRL + F să cauți după cuvinte cheie, de multe ori nu o să găsești pentru că suntem oameni și tindem să ne exprimăm folosind limbajul natural.

Ce am făcut noi a fost să venim cu aplicația asta care îți ia toate documentele, toate wiki-urile sau PDF-urile, îți face machine learning pe ele și ți le structurează într-o anumită ordine, încât după să poți căuta ca un Google Search normal, dar folosind cuvinte naturale - nu cuvinte cheie", explică Vlad.

  • Machine learning este o subdivizie al inteligenţei artificiale (AI) care se axează pe construcţia sistemelor care pot învăţa – sau îşi pot îmbunătăţi performanţele – în funcţie de datele pe care le procesează. Programele bazate pe Machine Learning pot învăța să recunoască diverse trenduri și să realizeze predicții pe baza informațiilor stocate.   

Cum funcționează Finbot

"De exemplu, dacă aș vrea să caut «cum îmi iau liber ca să plec la mare», pui efectiv toată întrebarea. Algoritmul nostru vede:

  • cum îmi iau liber - asta e o întrebare de HR și se uită în documentele companiei, în folderele de HR
  • vrea liber, înseamnă că e concediu plătit - algoritmul se uită la procedura aferentă concediului plătit și îți returnează exact pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a putea lua o zi de concediu plătit", spune Vlad.

Echipa susține că aplicația poate fi folosită în diferite domenii - precum în medicină.

"Ideea e că acest lucru se poate extinde mult mai departe. Până și medicii înainte de o operație au nevoie să citească anumite proceduri, să le revadă, pentru a-și reîmprospăta memoria. De multe ori ei caută pe Google chestiile astea și informațiile nu sunt tocmai corecte, mai ales atunci când vorbim de lucruri specifice. Tocmai de asta noi am venit cu algormitul acesta care ar ușura foarte mult munca", spune tânărul antreprenor.

Inteligența artificială în Finbot

"Folosim inteligența artificială pentru a putea baza căutările noastre pe limbajul natural, nu pe cuvinte cheie. Te lăsăm pe tine să folosești cuvintele tale normale, pe care noi, în spate, le transformăm cu ajutorul inteligenței artificiale în cuvintele cheie după care efectuăm căutarea respectivă. 

Ca acest tip de aplicație să funcționeze, trebuie să fie bazată pe feedback. Dacă foarte mulți oameni caută o anumită chestie și niciunul dintre ei nu e mulțumit de răspuns, atunci algoritmul trebuie să învețe ca în final returneze răspunsul corect", explică Vlad Dieaconu. 

 

Parallax

Vizualizari
1736
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri