Raluca Abrihan

FOTO Sera inteligentă - proiectul creat de trei studenţi, care va reprezenta România la cea mai mare conferinţă Linux din Europa

Imagine principala
sera inteigenta

Un sistem de gestiune automată a unei sere, proiect realizat de trei studenți de la Universitatea Politehnică Bucureşti, respectiv de la Universitatea Bucureşti (Facultatea de Matematică şi Informatică) a câştigat competiţia Linux Embedded Challenge şi va reprezenta România la conferinta LinuxCon / Embedded Linux 2017, din această toamană, la Praga. Cum funcţionează această seră şi ce alte proiecte s-au mai numărat printre finaliste.

 

"Funcţioneză în timp real, operaţiile se realizează la o secundă. Are mai mulţi senzori, precum cei de picături de ploaie, de umiditate sol, de temperatură, de nivel de apă şi unul de lumină. Toţi senzorii conectaţi creează o imagine de ansamblu care permite să controlăm foarte atent clima şi umiditatea solului şi obiţinem astfel condiţii optime pentru dezvoltarea plantelor. Totul poate să fie controlat prin interfaţă web sau prin comandă vocală. Folosim hardware open source şi putem pune cât de multe elemente dorim”, a explicat Emanuel Muraru, unul dintre cei trei studenţi care au creat Freya – sera inteligentă.

“Mulţi agricultori se trezesc cu noaptea în cap să ude plantele. Această seră oferă un mediu uşor de controlat, este foarte uşor să fereşti mediul din seră de condiţii nefaborabile de vreme – temperatură scăzută sau prea ridicată, precipitaţii, furtună. Sera se udă singură, drept urmare agricultorii nu mai sunt nevoiţi să facă asta”, a mai spus Emanuel Muraru pentru StartupCafe.ro.

Sistemul poate fi controlat de către un utilizator de la distanţă (prin wireless) şi prezintă funcţii ecologice precum captarea şi utilizarea apei de ploaie pentru udarea plantelor sau consumul redus de energie prin folosirea unui dispozitiv integrat de mică putere.

echipa freya

Echipa Freya este formată din Emanuel Muraru, Irina Sandu, Beatrice Ghiuță.

 

Printre proiectele finaliste s-au mai numărat un sistem de achiziție a datelor din trafic, un barman artificial, o bandă care triază obiecte în funcție de formă și culoare și un sistem electronic muzical controlat prin gesturi.

Locul doi în competiţie a fost ocupat de echipa iDrive, formată din Cosmin Ionuț și Vlad Cornec studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare (Universitatea Politehnică din Bucureşti). Ei au creat un sistem care te alertează prin telefon când automobilul îşi este furat.

Dispozitivul urmărește o serie de parametri ai mașinii: viteză, locație și RPM (rotație pe minut). Sistemul este ascuns, deci hoțul nu îl poate detecta. Nu e nevoie ca mașina să fie tehnologizată pentru a putea instala acest dispozitiv, are nevoie doar de un port de 12W. Sistemul poate fi dezvoltat pentru situația în care se pierde semnalul GPS (când, sper exemplul, mașina este dusă pe vapor – acolo sfârșesc mare parte din autoturismele furate, spun autorii – sau ascunsă la subsol). Ce aduce nou sistemul gândit de cei doi studenți este accesibilitatea și o aplicație mobilă.

echipa triple A

Locul al treilea în competiţie a fost câştigat de echipa TripleA, formată din Alin Popa, Adelin Soare, Mihai Stoica. Cei trei studenți la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universităţii Politehnice au gândit un sistem inteligent care adaptează lumina farurilor automobilului la condițiile de drum. Schimbarea de fază (lungă/scurtă) se face automat, iar direcția luminii se modifică după direcția maşinii.

 

sera inteliganta

Linux Embedded Challenge (LEC) este o competiție de idei, organizată la noi în ţară de subsidiara locală a companiei NXP Semiconductors , iar în cadrul ei studenții, masteranzii și doctoranzii în electronică și informatică de la universitățile tehnice din întreaga țară dezoltă proiecte din zona IoT (internetul tuturor lucrurilor) sau automotive. LEC s-a desfășurat pentru prima oară în 2014 și a început cu 20 de studenți, numărul lor crescând până la 250, în prezent. Ei provin din șase centre universitare: București (Univ. Politehnică București, Univ. București, Academia Tehnică Militară), Craiova (Univ. Craiova), Iași (Univ.Tehnică „Gh. Asachi") și Brașov (Univ. Transilvania). Competiţia locală este o inițiativă a lui Ştefan Mălinici, manager al echipei de sisteme de operare din cadrul NXP, şi a lui Cosmin Stoica, inginer software.

Echipa de pe locul I va participa la conferința LinuxCon / Embedded Linux 2017, ce se va desfășura la Praga, în toamnă.

linux competion

 

Parallax

Vizualizari
2814
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri