Adi Iacob
Goana după aur a antreprenorilor români continuă și nu există semne mai puternice decât investițiile pe care aceștia le-au obținut în acest an. Anul 2018 a fost un an important pentru scena startup-urilor cu fondatori români — a apărut primul "unicorn" cu origini românești, UiPath, urmat de al doilea, Branch, iar antreprenorii români au reușit să strângă finanțări de milioane de dolari pentru afacerile lor.
Pe locul întâi se situează detașat UiPath, fondat de Daniel Dines, cu 400 de milioane de dolari obținuți anul acesta de la investitori. Dar, și alti antreprenori români au reușit să atragă investiții importante, precum o platformă de recrutare, o firmă de micro-factoring și un start-up care îi ajută pe utilizatori să-şi găsească loucuinţa dorită.
După ce la începutul anului a devenit primul „unicornul” românesc, startup-ul IT UiPath a crescut de la o valoare estimată la 1 miliard de dolari la 3 miliarde de dolari.
Inițial, în luna martie, startup-ul cu origini românești a obţinut o investiţie de 153 milioane dolari, sumă peste cea anunţată îniţial de presa internaţională. Unul dintre principalii investitori ai acestei runde a fost Capital G, fondul de investiţii al Google.
Firma a fost evaluată în urma acestei investiţii la 1 miliard de dolari şi a devenit primul “unicorn” românesc.
Cea mai recentă finanțare primită de UiPath a fost în valoare de 225 de milioane de dolari, în luna septembrie, într-o rundă condusă de CapitalG, alături de un nou investitor, Sequoia Capital şi Accel, care a condus rundele de finanțare Seria A și B, a participat și la această runda.
În total, UiPath a primit finanțări de de peste 400 milioane de dolari.
Startup-ul Branch, care ajută brandurile să creeze legături între site-uri web și aplicații mobile, cofondat de Mădălina Seghete, a intrat în clubul "unicornilor".
Branch a autorizat vânzarea unor acțiuni în valoare de 129 de milioane de dolari, ceea ce a ajutat startup-ul să ajungă la o evaluare de 1 miliard de dolari.
Branch Metrics folosește o tehnologie de tip "deep linking”, care permite crearea unor linkuri care pot fi transmise prin intermediul aplicațiilor, iar cei care acceseaza aceste linkuri pot ajunge la informație fără a fi nevoiți să își instaleze aplicația.
Platforma acceptă 40.000 de aplicații cu aproximativ 3 miliarde utilizatori lunari, scrie TechCrunch. Printre acestea se numără nume cunoscute precum Airbnb, Amazon, Bing, Pinterest, Reddit, Slack și Tinder.
Startup-ul fondat de un bârlădean la Londra este o platformă de recrutare care folosește inteligența artificială pentru a potrivi candidații cu angajatorii, pe baza cunoștiințelor în diferite domenii.
Platforma a atras recent o investiție de 6,7 milioane de dolari din partea AXA Venture Partners, Downing Ventures și a business angelul român Dragoș Nicolaescu.
De asemenea, compania a mai atras investiții din partea lui Alistair Williams, fost CFO al BG Group, GSK și Diageo.
În total, startup-ul cu origini românești a obținut 8 milioane de dolari finanțare.
La începutul acestui an, startup-ul bazat pe inteligență artificială — StatusToday, care are ca fondator și un român (Mircea Dănilă Dumitrescu), a reușit să obțină o investiție de 3,91 milioane de dolari.
StatusToday este o platformă de inteligență artificială care vrea să ajute patronii să înțeleagă comportamentul angajaților la locul de muncă, întărind securitatea, productivitatea și comunicarea în firme.
Runda de finanțare seed de 3,91 milioane de dolari a fost condusă de investitorul LocalGlobe, împreună cu Notion Capital și Firstminute Capital. Alți participanți la runda de investiție sunt Force Over Mass Capital, Philipp Moehring și Andy Chung.
Proportunity este un startup cu sediul la Londra, creat de doi tineri antreprenori români (Vadim Toader și Ştefan Boronea).
Platforma foloseşte inteligenţa artificială pentru a anliza şi a estima evoluţia preţurilor imobiliare din diferite zone din Londra, pentru anii următori, şi îi ajută pe utilizatori să-şi găsească loucuinţa dorită.
Mai mult, cei care au nevoie pot accesa împrumuturi de până la 15% din valoarea locuinţei, bani cu care îşi pot achita o parte din avansul pe care trebuie să îl plătească dacă fac un credit ipotecar. Prin acest împrumut, startup-ul cumpără de fapt 15% din locuinţa respectivă, iar în cazul în care proprietarul vinde locuinţa peste câţiva ani firma va încasa 15% din valoarea pe care casa sau apartamentul o are la momentul respectiv (chiar dacă este mai mare sau mică decât cea iniţială).
Firma a primit o finanţare de 2,5 milioane de lire pentru a se lansa pe piaţă şi a-şi dezvolta tehnologia. De asemenea, startup-ul a obţinut până acum 5 milioane de lire credit pentru a putea acorda primele imprumuturi pentru locuinţe.
Instant Factoring, firmă românească de micro-factoring online pentru IMM-uri, a primit o finanțare de 1,5 milioane euro de la un fond de investiții din Statele Unite ale Americii.
Startup-ul românesc vrea să faciliteze dezvoltarea afacerilor mici furnizându-le soluții de finanțare prin transformarea în lichidități a facturilor aflate în termenul de plată.