Raluca Abrihan

Un startup care-i ajută pe englezi să-şi ia ”prima casă”, lansat la Londra de doi români

Thumbnail

Proportunity este un startup cu sediul la Londra, creat de doi tineri antreprenori români. Platforma îi ajută pe utilizatori să-şi găsească locuinţa dorită, face estimări în ceeea ce priveşte evoluţia preţurilor şi oferă împrumuturi pentru avansul unui credit ipotecar, scrie Techcrunch.

Proportunity foloseşte inteligenţa artificială pentru a anliza şi a estima evoluţia preţurilor imobiliare din diferite zone din Londra, pentru anii următori, şi îi ajută pe utilizatori să-şi găsească loucuinţa dorită. Mai mult, cei care au nevoie pot accesa împrumuturi de până la 15% din valoarea locuinţei, bani cu care îşi pot achita o parte din avansul pe care trebuie să îl plătească dacă fac un credit ipotecar. Prin acest împrumut, startup-ul cumpără de fapt 15% din locuinţa respectivă, iar în cazul în care proprietarul vinde locuinţa peste câţiva ani firma va încasa 15% din valoarea pe care casa sau apartamentul o are la momentul respectiv (chiar dacă este mai mare sau mică decât cea iniţială).

Serviciul oferit de startup este oarecum similar cu cel acordat prin programul “Help To Buy” (Ajutor de cumpărare) oferit de guvernul britanic. Diferenţa este că programul guvernamental te obligă la cumpărarea unei locuinţe într-o clădire nou construită.

Totodată, firma îşi propune să rezolve o altă problemă a pieţei imobiliare londoneze – preţurile locuinţelor sunt foarte mari şi în continuă creştere, drept urmare dacă cineva hotărăşte azi să îşi cumpere un apartament şi nu are încă toţi banii de avans, cel mai probabil, până în momentul în care reuşeşte să îşi strângă banii preţul va ajunge să crească suficient încât să depăşească bugetul iniţial al cumpărătorului.

”Una dintre cele mai mari probleme ale societăţii de azi este de a-i ajuta pe tineri să-şi cumpere prima locuinţă”, spune Vadim Toader, CEO şi fondator al startup-ulului.

El a fondat Proportunity împreună cu Ştefan Boronea, un tânăr din Iaşi, care a studiat domeniul inteligenţei artificiale la Amsterdam (potrivit paginii lui de Facebook).

”Este din ce în ce mai greu să strângi bani pentru un depozit bancar (n.red. pentru un avans la locuinţă), chiar şi pentru cei cu salarii bune. Dar cum ar fi să putem folosi tehnologia pentru a le putea oferi oamenilor o mână de ajutor pentru accesul la prima casă”, spune Ştefan.

Programul oferit de guvernul britanic Help To Buy poate avea doar 40.000 de beneficiari, subliniază Vadim – în special din cauză limitei de buget impuse de guvern, dar şi pentru că se adresează celor care vor locuinţe noi.

”Mulţi dintre cei care nu se încadrează în programul guvernului au totuşi un venit bun şi îşi doresc să cumpere o locuinţă într-o zonă unde noi estimăm că preţurile vor creşte mult în viitor. Singura problemă este că nu îşi permit acum un avans de 20%. Credem că platforma noastră îi poate ajuta”, spune fondatorul Proportunity.

Startup-ul a obţinut până acum 5 milioane de lire credit pentru a putea acorda primele imprumuturi pentru locuinţe.

Firma a mai primit şi o finanţare de 2,5 milioane de lire pentru a se lansa pe piaţă şi a-şi dezvolta tehnologia.

Parallax

Vizualizari
3019
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri