Claudiu Zamfir

Trotinete electrice, închiriate pe mobil, printr-un nou serviciu Taxify, la Paris

Thumbnail

Aplicația Taxify, prezentă și în București și Cluj cu serviciul său de transport cu mașina personală, în regim de  ridesharing, lansează la Paris un sistem de transport alternativ, prin care populația închiriază trotinete electrice cu telefonul mobil.  

Potrivit Business Insider, startupul estonian își lansează, săptămâna aceasta, noua flotă de trotinete electrice sub brandul Bolt. Acestea vor fi disponibile la închiriat prin Paris la tariful de 15 eurocenți pe minut, cu un prag minim de 1 euro pe utilizare.

Sistemul Taxify este de tip dockless, adică nu vor fi rastele (docuri) la care utilizatorii să fie obligați să aducă trotinetele. Vehiculele vor veni cu GPS încorporat, iar pasagerii le vor putea „debloca” prin scanarea unui cod QR cu smartphone-ul. Apoi, în fiecare seară, Taxify reperează și colectează de prin oraș scuterele în fiecare seară, pentru reîncărcare și întreținere.

Startupul Taxify a fost fondat în anul 2013, la Tallinn, Estonia, de antreprenorul Markus Villig, care avea 19 ani atunci și era încă licean. „Am vrut să rezolv o problemă personală pe care o aveam. Era foarte greu să iei un taxi în Tallinn, experiența era oribilă, trebuia să suni mai multe firme de taximetrie, pierdeai timpul, te suprataxau, calitatea serviciilor era foarte slabă. Era o mizerie. Am considerat că, dacă domeniul era atât de slab, însemna că aveam o oportunitate mare să-l îmbunătățesc eu. Dacă era toată lumea mulțumită de serviciile de taxi de la bun început, probabil că nu începeam nici eu această afacere.  Noi ne batem pentru interesul consumatorilor, iar companiile de taxi luptă împotriva interesului consumatorilor”, a povestit Markus Villig, într-un interviu acordat StartupCafe.ro, la sediul taxify de la Tallinn, în noiembrie 2017.

Thumbnail
Foto: Taxify/Instagram

În mai 2018, Taxify, principalul concurent al lui Uber pe segmentul de transport în sistem de ridesharing în România, a primit o investiție de 175 de milioane de dolari. Astfel, firma estoniană a ajuns să fie evaluată la 1 miliard de dolari, ceea ce o propulsează în clubul restrâns al „unicornilor” europeni.

Cea mai recentă rundă de finanțare a fost condusă de gigantul german Daimler, care deține printre altele Mercedes-Benz. Anul trecut, Daimler, prin subsidiara sa Mytaxi, a cumpărat aplicația românească Clever Taxi, pentru o sumă de cel puțin 10 milioane de dolari.

Revenind la Taxify, la runda de investiții de 175 de milioane de dolari au mai participat doi noi investitori: fondul de investiții european Korelya Capital și antreprenorul estonian Taavet Hinrikus, co-fondator al altui important startup evaluat la peste 1 miliard de dolari, TransferWise, despre care StartupCafe.ro a mai scris.

De asemenea, în august 2017, gigantul chinez al ridesharingului, Didi Chuxing, a făcut o investiție în Taxify. Markus Villig a dezvăluit, pentru StartupCafe.ro, că gigantul chinez a preluat astfel o participație în jur de 13% în Taxify. Valoarea investiției a fost de opt cifre, însă nu a fost dezvăluită exact.

Parallax

Vizualizari
1629
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri