Smile Media
Duminică 7 Octombrie la ora 12.00 jurnaliștii sunt invitați la o conferință de presă la Muzeul Principia din Cetatea Alba Iulia, la care vor participa antreprenori din mișcarea RePatriot și unde se vor face declarații importante.
Pornită în 2015, inițiativa RePatriot răspunde unei realități dramatice a României, țara europeană care a pierdut în ultimele decenii patru milioane de cetățeni, țara europeană care și-a exportat practic foarte mulți oamenii făcuți pentru afaceri, oamenii cu curaj, cu spirit de inițiativă și aventură, gata să-și asume riscuri, oamenii care au lansat afaceri și au produs bunăstare în Occident.
Animați de modelul de business occidental și de iubirea de țară, sub deviza „Noi facem România mai bună!”, antreprenorii cu succes din Diaspora și cei din Țară împărtășesc experiențe și stabilesc conexiuni în aceste zile în orașul Unirii de la 1918. „Dar nu e numai istorie, ci este despre viitor”, a spus în deschidere Marius Bostan antreprenor și inițiator RePatriot. „Noi facem, pe aceasta punem accentul. Noi facem lucruri bune fiecare ca persoană și facem și împreună proiecte ca o comunitate. Această unire dintre antreprenorii din Occident și cei din România este o importantă ancoră de stabilitate occidentală”, într-un context geopolitic ce poate deveni periculos, „este o ancoră de siguranță suplimentară atât pentru antreprenori cât și pentru familiile românilor.”
„România nu mai e doar o promisiune, e o certitudine” a spus Dragoș Roșca, președintele Romanian Business Leaders. „Spre deosebire de acum 10, 15 ani, România a trecut din faza de potențial spre certitudine. Sunt foarte multe domenii în care România performează. IT-ul este, probabil, cel mai performant domeniu, un domeniu care a crescut enorm în ultimii zece ani, cu afaceri realizate atât de mari corporații, dar și cu un sistem foarte dezvoltat de companii române active în IT ca lideri globali în domeniile lor, în liga cea mai selectă, aflate încă mâna fondatorilor români. Apoi, întotdeauna se spunea că România are un potențial fabulos în domeniul agriculturii. Azi e vorba de certidudine: în cultura cerealieră, România este în top în Europa, via și viticultura s-au modernizat cu fonduri europene, e performanță în domeniul procesării produselor alimentare.” Dragoș Roșca a mai enunțat turismul, real estate-ul și retail-ul ca domenii în care România devine certitudine. „Începe să se schimbe fața țării, este un context mult mai favorabil decât în trecut pentru a face business în România”, a încheiat președintele Romanian Business Leaders.
Sandra Pralong, consilier de stat la Președinția României, a transmis salutul Președintelui Klaus Iohannis, cel care, la Cotroceni, a găzduit în 2016 prima ediție a acestui summit din dorința de a schimba paradigma prin care statul român se raportează la Diaspora.
„Vă invit să fiți exigenți cu noi, reprezentanții statului” , a spus Sandra Pralong. „Pentru ca statul să poată performa vă cer să fiți cât mai exigenți cu instituțiile statului și să fie cât mai vocală așteptarea pe care o aveți de la stat. Doar în acest fel România va deveni mai bună și vă va primi așa cum meritați. Statul va performa pe măsura presiunii pe care o puneți pe instituții.”
Născut la Oradea și format în Israel, venit la Alba Iulia din Silicon Valley, George Haber, unul dintre cei mai renumiți și prolifici antreprenori din America, a pus accentul pe necesitatea exploatării creativității și adaptabilității specifice românilor. Sunt trăsături dobândite în istorie din așezarea unei țări latine între popoare cu culturi atât de diferite, a spus George Haber. „În loc să ne văicărim de lucrurile rele care ni s-au întâmplat, să înțelegem că am dobândit calități pe care alte popoare latine nu le au. Dezavantajele istoriei să le transformăm în avantaje. La 100 ani de la reunificare, să facem un nou plan”, și-a expus viziunea antreprenorul din Silicon Valley care a fondat mai multe companii vândute apoi pentru sute de milioane de dolari. „În zece ani să devenim centrul de tehnologie cel mai eficient din lume. Machine learning e cea mai mare schimbare pe care Pământul a văzut-o, care în zeci de ani va schimba absolut totul. E un context de high tech în care România are un avantaj extraordinar, căci avem ceea ce lipsește altora, avem acest multiculturalism + creativitate, un motor absolut necesar pe care școala engleză, americană sau franceză nu îl posedă. Dacă ne focusăm pe tehnologii, noi putem să devenim lumina viitorului în 10 ani. Aceasta e viziunea mea într-o lume care evoluează spre tehnologie”, a spus George Haber.
Au prezentat România ca „destinație de investiții”: Camelia Șucu – co-fondator al ClassIN, Felix Pătrășcanu – managing director FAN Courier, Bianca Grip – fondator Grip Ads, Simona Pirtea – managing partner Pirtea Law Office, Florin Furdui – country manager Portland Trust, Sorin Mîndruțescu – country leader Oracle România, Mihai Dohotar, antreprenor în Grecia și Mirabela Miron, președintele Avisso.
La summit vor fi prezenți și reprezentanți ai administrației și mediului politic: senatorul Viorel Badea, primarul Reșiței, Ioan Popa, și primarul Albei Iulia, Mircea Hava.
Un adevărat antreprenor al zonelor urbane, city managerul orașului Alba Iulia Nicolae Moldovan le-a urat bun-venit participanților, explicând succesul municipalității prin modelul de administrație inspirat de modelul de antreprenoriat din business, cu respectarea principiilor de organizare din companiile performante.
O perspectivă similară a adus și Ioan Popa, fostul patron al firmei care deținea brandul de paste făinoase Monte Banato, acum primar al Reșiței: „încerc să repar orașul în care locuiesc din perspectiva unui antreprenor, să creez un mediu propice celor care vor să investească.” Prima măsură a lui Ioan Popa a fost de tăiere a taxelor, iar primarul Reșiței, fostul om de afaceri, se laudă acum: „Am cele mai mici taxe locale din Romania. Oportunitățile sunt mari in orașele care sunt un pic în urmă, iar Reșița e un oraș care a pierdut în trecut startul.”
Cu ocazia celei de-a treia ediții a summitului RePatriot, participanții vor onora Catedrala Încoronării (ortodoxă) din Alba Iulia, precum și Catedrala „Sfânta Treime” (greco-catolică) și Câmpia Libertății din Blaj, locurile binecuvântate în care lupta politică pentru întregirea țării a început în 1848, s-a desăvârșit în 1 Decembrie 1918 și s-a celebrat în 1922 prin încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
Programul întregului eveniment îl puteți găsi aici.
Mai multe informații despre eveniment sunt la http://repatriot.ro/summit-2018/