Claudiu Zamfir

Ce idei de afaceri se mai ridică din Europa de Est. Un start-up din Bulgaria merge în competiția de la Boston

Thumbnail

Trei start-upuri din Europa Centrală și de Est s-au calificat în finala competiției mondiale MassChallenge de la Boston, SUA, într-unul dintre cele mai mari acceleratoare de afaceri din lume.

Competiția Bridge to MassChallenge Varșovia, destinată startupurilor din Europa Centrală și de Est, și-a anunțat vineri câștigătorii, printr-un comunicat remis StartupCafe.ro. Cei 3 câștigători ai secțiunii est-europene sunt calificați astfel în finala marii competiții din SUA, unde sute de startupuri din toată lumea se vor lupta pentru finanțări și investitiții în acceleratorul-gigant MassChallenge de la Boston.

Cele 3 startupuri calificate sunt:

  • KLEAR Lending (Bulgaria). Este prima platformă de împrumut peer to peer (P2P - de la persoană la persoană) din Europa Centrală și de Est care concurează direct cu formele tradiționale de creditare. Startupul a creat un mediu care conectează oamenii care au nevoie de bani cu cei care caută un profit mai mare din economiile pe care le dețin. Viziunea startupului bulgăresc este să creeze un loc securizat pentru interacțiunea oamenilor cu banii.

 

  • ShelfWise (Polonia). Vine cu soluții pentru supermarketuri. Este un soft de recunoaștere instantanee la rafturi, în timp real, care permite companiilor să efectueze auditul execuției planogramelor - modul în care sunt afișate produsele magazinului. Datorită tehnologiei de inteligență artificială, în doar câteva secunde aplicația permite companiilor să evalueze cota raftului, prezența produsului și respectarea planogramei direct în magazin în timpul vizitelor reprezentanților de vânzări. Soluția poate fi utilizată de companiile din domeniul vânzării bunurilor de larg consum (FMCG), de comercianții cu amănuntul și de farmaciile care vând produse care nu necesită rețetă de la medic (OTC).

 

  • bNesis (Polonia/Ucraina). Ajută la alegerea celor mai bune sisteme de punctare și combinarea acestora într-o platformă de analiză a creditelor, care poate analiza date din conturile clienților, sporind rata de precizie a creditării cu 5-7%. Ideea ar permite băncilor să analizeze datele din conturile de debit și de credit,  de comerț online, precum și din conturile de social media ale solicitantului de credite, cu ajutorul sistemelor de punctare multiplă care funcționează simultan.

În competiția intermediată Bridge to MassChallenge Varșovia, peste 300 de startupuri din Europa Centrală și de Est s-au bătut pentru un loc în finala americană. Printre acestea s-au numărat și echipe din România, dar acestea nu au reușit să ajungă între cele 10 startupuri din finala est-europeană, după cum a mai scris StartupCafe.ro.  

Cei 3 câștigători ai secțiunii central și est-europene vor participa la 2 luni de mentorat în America, în care își vor îmbunătăți abilitățile și vor dobândi noi cunoștințe de afaceri, pentru a putea intra apoi în marea competiție internațională de la Boston.

„Startup-urile din Europa Centrală și de Est mi-au făcut o impresie foarte bună. Pasiunea lor pentru inovație și spiritul antreprenoriatului mi-au atras atenția", a declarat Michael LaRhette, directorul MassChallenge.

MassChallenge Boston este unul dintre cei mai mari acceleratoare de startupuri din lume. În cei șapte ani de existență, 1.211 firme au trecut printr-un program intensiv de accelerare, au obșinut peste 2 miliarde de dolari în finanțare, au generat venituri de 900 de milioane de dolari și au creat peste 65.000 de locuri de muncă.

Parallax

Vizualizari
2106
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri