Alex Mihaileanu
In 2011, Robert Knapp infiinta, in Bucuresti, CyberGhost SRL, o companie intr-un domeniu ce tine de securitatea datelor, un proiect inceput in 2004, in Germania. Mai exact, anonimitate pe internet, o idee care-a ramas in mintea utilizatorilor de internet odata cu dezvaluirile Wikileaks sau cu cele ale lui Edward Snowden, dar care a inceput sa se bucure de si mai mult succes odata cu informatiile ajunse in presa.
Intre timp, compania sa a ajuns la 25 angajati in Romania si Germania, iar anul acesta, a lansat si Privacy Accelerator, un accelerator pentru startupuri in domeniul securitatii informatice, anonimizarii si criptarii datelor, oferind finantari echipelor cu idei bune.
De altfel, desi n-a apelat la business angels sau fonduri de investitii, Knapp s-a folosit la randul lui de finantari, atragand bani prin doua campanii de crowdfunding, una prin care a strans 25.000 euro din cei 100.000 euro propusi, la finele anului 2012, si una in 2014, in care a strans 135.000 euro, aproape dublu fata de cat a “cerut” pentru dezvoltarea unui serviciu.
Ce l-a atras insa la Romania? Ei bine, legislatia. Robert Knapp este antreprenor dintotdeauna. A lucrat in domeniul muzical o buna perioada de timp, apoi s-a reprofilat pe afaceri online. S-a interesat indeaproape de zona de anonimizare a traficului de internet, a dezvoltat o adevarata pasiune pentru acest domeniu, iar Romania era una dintre tarile cu o legislatia relaxata in domeniul vizat de el, mai ales dupa schimbarile din legislatiile tarilor vestice dupa atentatele din 9 septembrie 2001.
“Schimbarile politice din ultimele doua decenii din Germania au influentat inclusiv legile referitoare la confidentialitatea si retentia datelor. Libertatea de a nu retine date despre utilizatori nu este garantata in Germania, astfel ca pentru companii care au ca obiect prinicipal de activitate garantarea anonimitatii utilizatorilor, aceasta lege poate periclita intreaga afacere. Din acest motiv, CyberGhost a venit in Romania, unde Curtea Constitutionala nu obliga companiile de telecomunicatii si furnizorii de Internet sa colecteze date despre utilizatori, asa-numitele ‘logs’. De asemenea, piata muncii ofera tineri valorosi, creativi dar si experimentati”, spune Knapp.
“Din acelasi motiv, vedem dezvoltarea companiilor ce ofera servicii de securitate si confidentialitate a datelor propice in Bucuresti. Este pentru prima data cand Romania si Europa au un beneficiu economic major in fata Statelor Unite, interventia agentiilor guvernamentale nu este sprijinita de lege. Astfel, pe cand in SUA afacerile din domeniul securitatii si confidentialitatii datelor risca sa fie amenintate de asa numitele scrisori nationale de securitate timbrate de FBI, in Romania, companiile se bucura, inca, de confidentialitate.”
In ceea ce priveste greutatile si birocratia romaneasca, antreprenorul german a fost suficient de inspirat incat, atunci cand a infiintat firma, sa se consulte cu reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, care l-au indrumat catre specialistii care l-au ajutat cu cele necesare.
“Cu toate acestea, birocratia poate deveni o problema pentru investitorii straini. Lipsa unor sisteme online updatate si numarul redus de personal specializat din institutii poate deveni o corvoada pentru orice antreprenor”, precizeaza acesta. Iar cand vine vorba de imbunatatiri, deschidere sa fie, ca idei exista cu duiumul.
“Ar trebui imbunatatite procesele legislative si practicile birocratice. De asemenea, tinerii ar trebui incurajati sa inceapa mai devreme practica universitara si programele de internship pentru ca, la finalul facultatii, acestia sa aiba cunostinte practice si acces pe piata muncii”, adauga Robert Knapp, care vede societatea romaneasca intr-un mod mai optimist decat o vad, probabil, majoritatea romanilor. “Este evident ca Romania este intr-un proces de schimbare si evolueaza intr-o directie favorabila dezvoltarii.”
In ciuda conditiilor autohtone, romanii au ceva ce germanii nu au: O mare diferenta intre antreprenorul roman si cel german este perspectiva asupra schimbarii. In Romania, poate si din cauza ultimilor 25 de ani, oamenii sunt foarte deschisi la schimbare, fiind oricand gata sa abandoneze o idee in favoarea alteia, daca cea din urma promite mai mult. In Germania, mentalitatea este diferita, oamenii sunt mai conservatori si isi pastreaza cu strictete ideile refuzand schimbarea.”
De aceea, crede el, si potentialul Romaniei, mai ales pe zona de tehnologie, este foarte mare, dincolo de preturile incomparabil mai mici fata de cele din alte capitale europene.
“Bucurestiul are multe de oferit, incepand cu tinerii talentati din diverse domenii, pana la legislatia care faciliteaza dezvoltarea armonioasa a companiilor. In urmatorii cinci ani, Bucurestiul ar putea sa se pozitioneze pe harta centrelor europene de dezvoltare a startupurilor, alaturi de Berlin, Tel Aviv, Londra sau Paris”, spune Knapp.
În ceea ce priveste propria afacere, ce a inregistrat venituri de 1,96 milioane euro in 2014 si un profit net de 245.000 euro, important e ca legislatia cu privire la colectarea si stocarea datelor despre utilizatori sa nu se schimbe in rau, cata vreme produsul dezvoltat de compania sa ar risca devina ilegal.
“Momentan, Curtea Constitutionala a Romaniei permite companiilor sa nu colecteze date despre despre utilizatori. In momentul in care aceasta lege se va schimba, cu siguranta si CyberGhost va cauta o tara care sa ofere un mediu propice garantarii anonimitatii utilizatorilor,” conchide antreprenorul.