CZ

VIDEO Vrei mașină cu adevărat ecologică? Uită de Tesla :)

Imagine principala
masina electrica

Niște studenți olandezi au realizat o mașină mai ecologică decât Tesla lui Elon Musk, dar mai are multe de rezolvat ca să poată ieși pe piață.

Automobilul botezat Lina, realizat de echipa TU/Ecomotive de la Universitatea Tehnologică din Eindhoven, este electric și este făcut dintr-un material biodegradabil, pe bază de rășină din sfeclă de zahăr, potrivit Reuters, citat miercuri de Agerpres.

Inventatorii susțin că mașina lor prinde o viteză de 80 km pe oră și poate transporta până la 4 persoane.

"Deocamdată, roțile și sistemele de suspensie sunt singurele care nu sunt realizate din biomateriale", a recunoscut Yanic van Riel, unul dintre dezvoltatorii din echipa TU/Ecomotive.

Structura autovehiculului botezat Lina are un raport durabilitate-greutate similar cu cel al fibrei de sticlă și cântărește doar 310 kg.

Până la un produs de piață, mașina studenșilor olandezi mai are de parcurs un drum lung. Prototipul nu a trecut încă de testele de impact deoarece materialul "nu se îndoaie precum metalul, ci se sparge", a explicat liderul echipei, Noud van de Gevel.

Nevoia de reducere a poluării din atmosferă și de combatere a schimbărilor climatice a impulsionat companiile producătoare de autovehicule să își îndrepte atenția către proiecte alternative, însă majoritatea necesită încă o cantitate importantă de energie pentru fabricație, comentează Reuters.

Până și mașinile electrice, ca Tesla, ridică problema poluării din procesul de fabricare, dar și din punctul de vedere al deșeurilor care vor rezulta după ieșirea automobilelor din funcțiune. În plus, Tesla, starul industriei auto la ora actuală, s-a confruntat cu contestatari care spun că fabricarea bateriilor este încă foarte poluantă, iar deșeurile rezultate din bateriile uzate ridică de asemenea probleme de mediu.

Evident că nici mașinuța olandeză nu rezolvă aceste probleme complexe, dar pare o soluție mai verde decât Tesla, în faza de prototip. Dar, evident, nu poți compara un prototip cu un produs de piață, aflat în vânzare.

"Energia economisită în timpul conducerii mașinii este în prezent cheltuită în faza de producție", a mai spus van de Gevel.

Echipa TU/Ecomotive intenționează să efectueze testul de impact al modelului Lina la sfârșitul acestui an, după ce primește undă verde de la Autoritatea Rutieră Olandeză.

Parallax

Vizualizari
3044
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri