Ovidiu D. Popica
Antreprenorul Marius Ghenea, partener în fondul de investiții Catalyst Romania a explicat la o întâlnire cu tinerii antreprenori când e momentul pentru o investiție de tip ”capital de risc” într-un startup și cum cauți un business angel potrivit.
Marius Ghinea:
Dacă vreți să aduceți în compania voastră un investitor pentru capital de risc, ar trebui faceți asta în momentul în care:
aveți un pic de tracțiune pe vânzări;
aveți o strategie clară;
aveți un produs deja bine definit, testat și verificat în piață;
vreți să creșteți foarte repede.
De obicei creșterea companiilor se întâmplă sub formă de crosă de hochei sau curbă în formă de ”J” (n.r. - creștere lentă, la început, care se accelerează rapid, la un moment dat).
Creșterea rapidă trebuie cumva catalizată și, de multe ori, creșterea se poate face printr-un catalizator financiar, adică printr-o investiție de capital dar cu ”smart money” adică de la cineva care poate veni nu doar cu bani, ci și cu experiență de business.
Asta se poate gândi în funcție de stadiul în care se află afacerea
Sunt mai multe stadii de dezvoltare ale unei afaceri și aceste stadii de dezvoltare coincid și cu diferite modele de finanțare.
Spre exemplu:
Dacă sunteți într-o companie care e la un stadiu de prototip, probabil cel mai bun pariu pentru voi este să încercați o accelerare - deci să mergeți într-un accelerator - și, în Romania, au început să apară acceleratoare viabile care oferă și bani de tip capital (equity).
Sau să găsiți un business angel care să spună: ”Da!” și care să fie și un business angel cu experiență.
Până la urmă, e o stradă cu două sensuri; nu trebuie doar voi să mergeți la investitor și să-i spuneți: ”Suntem frumoși și deștepți și vrem să facem treabă!”, și investitorul trebuie să fie frumos și deștept și să vă placă - mai ales în ce privește investițiile business angel pentru că la acel nivel, de investiții individuale, de ”înger investitor” veți lucra destul de direct cu persoana sau persoanele respective.
Sunt investiții încă destul de rare în Romania - spre deosebire de modelul american, unde ”băltește” de business angels, probabil sunt mai mulți business angel decât companii - dar nici la noi nu e o situație foarte rea, s-a ameliorat extraordinar, în ultimii ani.
Investiții business angels se pot obține acum mult mai ușor decât acum câtiva ani, deoarece numărul celor care s-ar putea încadra în această categorie a crescut foarte mult.
Am văzut, spre exemplu, mulți dintre cei care se numesc ”high net worth individuals” - adică persoane cu resurse financiare (n.r. - oameni cu bani) care nu sunt neaparat ”șmecheri cu bani”.
E o pătură din ce în ce mai groasă de persoane care au lucrat 10-15 ani în corporații și care au și experiență de business - de cele mai multe ori, experiență din corporații, nu din antreprenoriat - au și niște resurse financiare pe care le pot aduce alături de startup-uri care sunt promițătoare.
Și, în afară de ei sunt acei antreprenori care și-au dezvoltat propriile afaceri și care au făcut exit-uri de succes sau exit-uri, pur și simplu (n.r. - nu neaparat exituri de notorietate).
Smart Talks este un proiect de susținere a antreprenoriatului prin discuții deschise cu antreprenori și specialiști din domenii strâns legate de antrerprenoriat. Proiectul a fost lansat în luna martie 2019 de Banca Transilvania și Smart Bill.