Claudiu Zamfir
Uniunea Europeană a desemnat cele mai bune incubatoare, comunități, instituții și organizații pentru startup-uri și antreprenori de pe continentul nostru. Marți seara, la Helsinki, au fost decernate Premiile pentru promovarea întreprinderilor europene (EEPA) 2019. În finală, la una dintre categorii, a intrat și o organizație de firme IT din România, dar premiul s-a dus în Suedia.
European Enterprise Promotion Awards se acordă anual organizațiilor din Europa (inclusiv din afara UE) care ajută firmele mici și mijlocii într-un fel sau altul. Poate că premianții nu sunt neapărat cele mai bune incubatoare de afaceri, hub-uri sau comunități de startup-uri de pe continent, dar în orice caz arată o anumită valoare.
Anul acesta, la Helsinki, în finala EEPA a ajuns și Asociatia Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES), la categoria „Susținerea internaționalizării afacerilor” din cadrul EEPA. ARIES a fost selectată pe „lista scurtă” pentru activitatea sa de a face „inovața românească high tech competitivă în toată lumea”.
Premiul la această categorie a fost câștigat însă de HealthTech Nordic, din Suedia. Acesta este o comunitate de peste 230 de start-uri nordice care oferă soluții digitale de asistență medicală, concepute pentru a ajuta pacienții și a revoluționa serviciile de asistență medicală.
Proiectul oferă know how pentru a accelera dezvoltarea startup-urilor din domeniul sănătății, care să combată astfel deficiențele din domeniul medical.
Comunitatea pune în legătură soluțiile inovatoare, asistența medicală și piața globală. Totul are în centru cercetarea, inovația și scalabilitatea afacerilor.
Interesant este totuși că în aceeași categorie nu s-a calificat în finală un proiect celebru la nivel mondial: E-residency, cunoscut în toată lumea pentru că oferă așa-numita rezidență electronică în Estonia antreprenorilor de pe tot Globul.
A fost câștigat de GreenPAC iLab, un hub inovator creat de două universități olandeze, care ajută antreprenorii locali cu idei inovatoare să creeze afaceri focalizate pe producție sau pe servicii din domeniul plasticului prietenos cu mediul.
Acest premiu recunoaște inițiative care promovează o gândire antreprenorială în special în rândul tinerilor și al femeilor. Câștigătorul a fost Incubatorul Haven CVBA-SO din Belgia.
Haven sprijină tinerii întreprinzători care vor să-și dezvolte un proiect. Incubatorul le oferă un „poligon de testare” sigur pentru antreprenoriatul creativ, astfel încât tineri să se dezvolte în companii relevante din punct de vedere social.
Oferind un mediu fără riscuri Haven încurajează tinerii antreprenori să învețe, să experimenteze și să eșueze și, prin urmare, să-și dezvolte competențele pentru firmele viitoare. Proiectul este activ timp de doi ani și are 49 de tineri înscriși, care au beneficiat de program.
Câștigătorul este incubatorul și centrul de inovare IDEA din Cipru. IDEA acționează ca un accelerator pentru startup-uri. Acest incubator de afaceri cipriot oferă o gamă largă de sprijin în afaceri: e modifică pozitiv percepțiile despre antreprenoriat, facilitează cooperarea între domenii, dezvoltă rețele de investiții, promovează voluntariatul și promovează insula ca hub de inovare.
De asemenea, IDEA a deschis ușile antreprenoriatului și pentru persoanele cu nevoi speciale. Până în prezent, IDEA a dezvoltat 48 de afaceri noi și a creat peste 70 de noi locuri de muncă.
Acest premiu este destinat instituțiilor startului, care ajută startup-urile și firmele mici, prin politici publice care respectă principiul „Gândește mai întâi la scară mică”. Câștigătorul este din Spania, Fomento de la Contratación Pública con Pymes - Promovarea contractelor publice cu IMM-uri.
Acesta este un concept de politici publice inițiat în anul 2015, de către autoritățile din orașul Valladolid, care ajută și firmele mici să obțină contracte de achiziții publice. Municipalitatea a adaptat contractele la capacitatea IMM-urilor, permițându-le să dobândească experiență valoroasă și credibilitate.
Astfel, firmele mici și mijlocii vor putea mai departe să participe la achiziții publice de dimensiuni mai mari, în alte orașe, care erau rezervate până atunci companiilor mari.
Autoritățile din Valladolid se laudă că astfel rata contractelor atribuit publice atribuite IMM-urilor este de 2 ori mai mare în orașul lor decât în restul Spaniei, ajungând la 75% din contractele atribuite în 2016 și 2017 și chiar 81% în 2018. Prin aceste contracte, 51% din valoarea totală a cheltuielilor municipale ajung la IMM-uri.
Câștigătorul este proiectul TILOS, din Grecia. Prin acest proiect, insula Tilos a ajuns să fie considerată prima insulă greacă eficientă energetic.
Proiectul a beneficiat de 11 milioane de euro din programul european pentru cercetare Horizon 2020, dar și de fonduri naționale și este coordonat de Institutul de Educație Tehnologică din Pireus, cu participarea unei companii elene de energie, EUNICE, și a altor parteneri.
Soluția utilizează surse de energie curate, regenerabile și tehnologii moderne de stocare a energiei pentru a reduce dependența hidrocarburi. Tilos a ajuns astfel un furnizor de energie și pentru insula Kos.
Aici câștigătorul este un proiect din Germania, „Start-Up Your Future”. Este realizat de Wirtschaftsjunioren Deutschland, aripa germană a organizației americane Junior Chamber International (JCI), care este prezentă și în România, în București și în alte orașe.
Acest proiect pilot este finanțat de Ministerul german al Economiei și Energiei. Acesta își propune să ajute refugiații din Berlin-Brandenburg să-și deschidă propriile afaceri, oferindu-le sprijin și opțiunea de a lucra pe cont propriu - ca freelancer. Mentori voluntari îi ajută astfel pe refugiați inclusiv să-și întocmească un plan de afaceri.
----
Premiile pentru promovarea întreprinderilor sunt acordate anual la evenimentul SME Assembly, organizat de Comisia Europeană și statul care deține președinția Consiliului UE în a doua jumătate a fiecărui an. Anul acesta SME Assembly s-a ținut în Finlanda. Din anul 2006, de când se acordă, la premiile EEPA s-au înscris în total peste 4200 de candidați.
Notă: Reporterul StartupCafe.ro a fost la eveniment la invitația organizatorilor.