Adi Iacob

Lecții de antreprenoriat de la liderii de afaceri globale care s-au retras în 2017

Thumbnail

Anul 2017 a văzut o mulțime de directori executivi părăsind companiile lor. În timp ce unele situații erau așteptate, altele au fost mai surprinzătoare, apărute după descoperirea unor greșeli.

Transparența, responsabilitatea, schimbarea piețelor și abordarea capitolului următor sunt câteva lecții de reținut de la acești foști directori executivi, scrie Entrepreneur.com.

Travis Kalanick, Uber

Ce s-a întâmplat: 2017 a fost un an tumultuos pentru Uber. A început cu o plata unei amenzi de 20 de milioane de dolari către Federal Trade Commission din SUA și cu o controversă cu privire la poziția de consilier prezidențial al CEO-ului Travis Kalanick, care îl consilia pe Donald Trump. 

În timpul protestelor contra interdicției de călătorie impuse de Trump, protestatarii au pornit trendul #DeleteUber (șterge Uber), din cauza poziției directorului companiei în administrația prezidențială. 

Apoi, în februarie, fostul inginer Susan Fowler a scris o postare pe blog, în care a descris discriminarea și hărțuirea sexuală pe care a experimentat-o ​​în timpul anului în cadrul companiei.

Ceea ce a scris Susan Fowler a dus la o anchetă condusă de fostul avocat general Eric Holder, care, la rândul său, a dus la concedierea a mai mult de 20 de angajați și o revizuire completă a valorilor culturale ale Uber. Între timp, serviciul de ride-sharing a fost, de asemenea, angajat într-o bătălie legală cu Google din cauza tehnologiei pentru autovehicule autonome. În iunie, Kalanick a demisionat oficial, deși a rămas membru al consiliului. În august, fostul CEO al companiei, Dara Khosrowshahi, a preluat poziția de top la Uber.

Lecția: Culegi ceea ce semeni. O afacere care prioritizează doar rezultatele și o creștere rapidă în defavoarea siguranței și bunăstării angajaților nu se poate susține.

Kwon Oh-hyun, Samsung 

Ce s-a întâmplat: După 32 de ani de activitate, Kwon, care a fost CEO începând cu 2012, și-a prezentat demisia la doar câteva săptămâni după ce moștenitorul grupului Samsung, Jay Y. Lee a fost trimis în închisoare pe o perioadă de cinci ani pentru acuzații de dare de mită. 

A fost o surpriză pentru compania care anticipase profituri record de 12,8 miliarde de dolari pentru al patrulea trimestru. Într-o scrisoare către angajați, Kwon a explicat de ce a decis să plece. 

"Cred că a sosit momentul ca afacerea să aibă un nou start, cu un spirit nou și o conducere tânără pentru a răspunde mai bine la provocările generate de industria IT, rapidă în schimbare", a scris el. 

Lecția: Un lider puternic cunoaște destul de bine afacerea pentru a ști când are nevoie de o nouă viziune - chiar dacă această viziune nu îl include.

David Karp, Tumblr

Ce s-a întâmplat: La sfârșitul lunii noiembrie, Karp a anunțat că va părăsi site-ul pe care la înființat în 2007. În 2013, afacerea a fost cumpărată de Yahoo pentru 1,1 miliarde de dolari. În iunie, vânzarea Yahoo către Verizon a fost finalizată, ceea ce a făcut din Tumblr o filială a noii entități — Oath. 

Într-o scrisoare adresată angajaților, Karp a scris: "Decizia mea vine după luni de reflecție asupra ambițiilor mele personale și fără nici un cost pentru speranța mea față de viitorul lui Tumblr sau impactul pe care știu că îl poate avea. Sunteți în scaunul șoferului și sunt atât de entuziasmat să văd unde mergeți!".

Lecția: Este bine ca un antreprenor să dețină dorința de trecere către ceva nou.

Tim Westergren, Pandora

Ce s-a întâmplat: În iunie, Westergren, care a co-fondat compania în 1999, a anunțat că va părăsi afacerea după al doilea mandat de CEO. A ocupat pentru prima oară postul în perioada mai 2002 - iulie 2004. În martie 2016 l-a înlocuit pe președintele și CEO-ul Pandora — Brian McAndrews.

La plecarea sa, Westergren a spus: "M-am întors la rolul de CEO anul trecut pentru a conduce transformarea în afacere. Am realizat mult mai mult decât ne-am așteptat, am reconstituit relațiile dintre Pandora și industria muzicală, am lansat un serviciu fantastic Premium la cerere și am adus o serie de inovații tehnologice în afacerea noastră de publicitate, cu ajutorul cărora, plus un bilanț consolidat, cred că Pandora este perfect pregătită pentru capitolul următor”.

Lecția: Acționează în funcție de propriul ritm/orar, nu pe al altcuiva.

Mike Cagney, SoFi

Ce s-a întâmplat: Co-fondatorul SoFi, Cagney, a demisionat din funcția de CEO după acuzațiile de hărțuire sexuală. O poveste scrisă de New York Times detaliază modul în care Cagney a creat o cultură toxică în cadrul afacerii și a mințit investitorii și clienții despre produsele și serviciile companiei. Tom Hutton, președintele executiv al companiei, a preluat funcția de CEO interimar. "Afacerea este puternică, stabilă și bine poziționată", a declarat Hutton după preluarea postului. "Deocamdată, nu mai există o lucrare mai importantă decât să deschidem calea pentru succesul viitor prin construirea unei culturi transparente, respectuoase și responsabile".

Lecția: onestitatea este imperativă pe măsură ce vă dezvoltați afacerea. Toată lumea trebuie să fie responsabilă și poate fi trasă la răspundere.

Howard Schultz, Starbucks

Ce s-a întâmplat: În aprilie, Schultz a renunțat la funcția de CEO pentru a deveni președinte executiv, o poziție care i-ar permite să-și petreacă timpul cu inițiativele sociale ale companiei și cu creșterea rețelei de magazine Starbucks Reserve Roasteries și Starbucks Reserve. Compania și-a deschis cea mai mare locație din lume în China.

Lecția: Cultivarea pasiunilor tale poate duce la rezultate bune.

Marissa Mayer, Yahoo

Ce s-a întâmplat: Marissa Mayer a plecat de la Google pentru postul de CEO la Yahoo în 2012. Timpul petrecut la compania de internet a fost marcat de controverse, inclusiv accentul pus de Mayer pe sectorul mobil și digital, care însă nu a dus la o creștere semnificativă, ci dimpotrivă, la încălcări semnificative ale securității cibernetice. Odată cu finalizarea achiziționării de către Verizon a Yahoo, Mayer a ieșit din companie cu aproape 260 milioane de dolari.

Lecția: deciziile luate de Mayer în timpul rolului său de director la Yahoo sunt încă în dezbatere, însă a reușit să iasă din rolul de CEO cu o plată semnificativă.

 

Surse: Entrepreneur.com, New York Times

Parallax

Vizualizari
1088
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri