Adi Iacob

10 idei de afaceri care au eșuat în 2017, după ce au strâns finanțări de 1,7 miliarde dolari

Thumbnail

Pe măsură ce 2017 se apropie de sfârșit, este timpul să luăm în calcul unele dintre cele mai bine finanțate startup-uri care își vor închide porțile în acest an. În total, aceste companii au obținut 1.695 miliarde de dolari în finanțarea de capital de risc, dar acum aproape toate au dispărut, scrie Business Insider.

Începând cu Beepi, un serviciu de schimb de autoturisme, odată estimat la 560 de milioane de dolari, până la Doppler Labs, startup care a ajuns la valoarea de 235 de milioane de dolari, acestea sunt 10 dintre cele mai bine finanțate firme care nu vor mai exista după 2017.

1. Beepi: 2013 — februarie 2017

  • Capitalul investit: 150 de milioane de dolari
  • Valoarea maximă: 560 milioane dolari

Beepi, al cărui site web a adus laolaltă cumpărătorii de mașini și vânzătorii de autoturisme, a fost închis în februarie. Atât Fair.com, cât și distribuitorul de mașini second-hand, DGDG, au luat în considerare achiziționarea startup-ului, dar au decis în cele din urmă să nu facă acest lucru. În cele din urmă, Beepi a rămas fără bani.

2. Quixey: 2009 — februarie 2017

  • Capitalul investit: 133 milioane de dolari
  • Valoarea maximă: 600 de milioane de dolari

Quixey, un motor de căutare pentru aplicații, a concediat cea mai mare parte a personalului său la sfârșitul lunii februarie. Se pare că societatea nu și-a găsit niciodată poziția sau o sursă constantă de venituri, în ciuda înlocuirii cu CEO-ul fondator, Tomer Kagan, în martie 2016.

3. Yik Yak: 2013 — aprilie 2017

  • Capitalul investit: 73 milioane de dolari
  • Valoarea maximă: 400 de milioane de dolari

Yik Yak, a cărui aplicație de social media anonimă a fost în centrul mai multor scandaluri de hărțuire în cadrul unor colegii din SUA, și-a anunțat închiderea pe 28 aprilie după ce a încercat să păstreze utilizatorii pe platforma sa. Cu doar câteva zile înainte de închiderea Yik Yak, compania de plăți Square a achiziționat echipa de ingineri a platformei de social media pentru o sumă de 3 milioane de dolari.

4. Maple: 2015 — mai 2017

  • Capitalul investit: 29 milioane dolari
  • Valoarea maximă: 115 milioane de dolari

Maple, un serviciu de livrare a alimentelor din New York, a fost închis pe 8 mai. Maple a fost sprijinit de David Chang, bucătarul-șef și fondator al companiei de restaurante Momofuku. Serviciul de livrare de mâncare a inclus atât bacșișurile, cât și taxele de livrare în prețurile sale, iar fiecare masă venea cu câte o prăjitură gratuită.

O parte din echipa Maple a fost achiziționată de Deliveroo, un serviciu de livrare a alimentelor din Marea Britanie. 

5. Spring: 2013 — mai 2017

  • Capitalul investit: 57 milioane dolari
  • Valoarea maximă: 110 milioane de dolari

Sprig, un serviciu centrat la San Francisco, care oferă mese de înaltă calitate la cerere, a făcut ultima livrare pe 26 mai. Spring a promis să livreze mesele în 15 minute și oferea produse provenite din surse locale. Dar modelul său de afaceri nu a fost durabil în comparație cu cele ale concurenților inferiori, cum ar fi Seamless.

6. Hello: 2012 — iunie 2017

  • Capitalul investit: 40 de milioane de dolari
  • Valoarea maximă: 300 de milioane de dolari

Hello a fost compania din spatele senzorului de urmărire a somnului — Sense, care a fost proiectat să stea în camerele utilizatorilor, nu pe încheieturile lor. Compania și-a închis porțile în iunie, după ce nu a găsit un cumpărător.

Hello a fost lansat pe platforma de crowdfunding Kickstarter și a găsit o casă pentru dispozitivul Sense pe rafturile comercianților cu amănuntul Target și Best Buy. Dar astfel de succese nu au fost suficiente pentru a împiedica dispariția startup-ului Hello.

7. Jawbone: 1997 — iulie 2017

  • Capitalul investit: 1 miliard de dolari
  • Valoarea maximă: 3 miliarde de dolari

Jawbone a fost un pionier în domeniul dispozitivelor portabile, cu accent pe trackerele de fitness și difuzoarele portabile, însă se străduia să plătească furnizorii. În iulie, Jawbone și-a închis porțile și a început să își lichideze activele. În locul său, fondatorul companiei și CEO Hosain Rahman a început o nouă companie numită Jawbone Health Hub în domeniul hardware și software pentru sănătate.

8. Juicero: 2013 — septembrie 2017

  • Capitalul investit: 118,5 milioane de dolari
  • Valoarea maximă: 270 milioane de dolari

Compania de storcătoare Juicero a început să acumuleze fonduri în 2013, dar nu a lansat un produs până în 2016. Doar un an mai târziu, investitorii au descoperit cel mai mare secret al companiei în valoare de 270 milioane de dolari: storcătorul său de 400 de dolari nu a făcut prea multe.

Compania a pierdut o nouă rundă de finanțare în valoare de milioane de dolari, care a fost așteptată de la investitori și nu a revenit niciodată din recesiunea financiară.

9. Raptr: 2008 — septembrie 2017

  • Capitalul investit: 44 milioane dolari
  • Valoarea maximă: 170 milioane de dolari

Rețeaua de socializare pentru gameri — Raptr și-a închis porțile în septembrie, după aproape un deceniu de activitate. Serviciul său i-a ajutat pe utilizatori să urmărească jocurile pe care le-au jucat prietenii și le-a făcut mai ușor să joace de la distanță jocurile multiplayer.

Deși Raptr și-a extins oferta pentru a include optimizarea jocurilor, compania și-a depășit utilitatea, deoarece mai multe companii de jocuri de noroc au oferit servicii similare. 

Soarta firmei a fost decisă în 2016, după ce Raptr a pierdut un parteneriat cheie cu producătorul de cipuri AMD, care a încetat să alimenteze aplicația cu software-ul grafic.

10. Doppler Labs: 2013 — noiembrie 2017

  • Capitalul investit: 51 milioane dolari
  • Valoarea maximă: 235 milioane de dolari

Atunci când Doppler Labs a fost lansat în 2013, au vândut investitorilor visul de a avea niște căști wireless inteligente care ar permite utilizatorilor să-și personalizeze experiența în lumea din jurul lor. 

Căștile wireless ale companiei — Here One, care au blocat zgomotele orașului în timp ce conversațiile normale puteau fi încă auzite, au fost poziționate pentru a fi concurenți cu AirPod-urile Apple și Pixel Buds dezvoltate de Google. Vânzările Doppler Labs au fost lente și firma nu a putut asigura finanțarea necesară pentru a rămâne în afaceri.

Citește articolul original pe Business Insider.

Parallax

Vizualizari
7581
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri