Valentin Chitu

Idee de afacere: Doi studenți le sar în ajutor celor ce urăsc să scrie la calculator

Imagine principala
Tastare

Doi studenți au făcut o platformă online care a îndeplinit probabil visul tuturor celor care sunt nevoiți să transcrie la calculator conversații și interviuri interminabile. Happy Scribe transcrie online fișiere audio pentru cei care s-au săturat să bată la tastatură. 

Prin mai 2017, Marc Assens şi Andre Bastie stăteau liniştiţi pe canapea, în apartamentul lor din Dublin, Irlanda, când le-au picat serverele. Cu aproximativ o săptămâna înainte lansaseră un software gratuit care transcrie automat fişierele audio. Cercetătorii şi doctoranzii aflaţi la final de semestru erau baza lor principală de utilizatori, dar un nou grup de profesioniști dădea năvală pe platformă: jurnaliştii. 

Când s-au uitat pe Google Analytics să vadă cât le-a crescut traficul pe platforma online, studenții Marc Assens şi Andre Bastie au fost uimiți să vadă că-n loc de 70 de utilizatori pe zi, media de până atunci, acum erau cu miile și că în loc de 5 - 6 fişiere audio aflate pe lista de aşteptare pentru a fi transcrise automat, s-au trezit peste noapte cu vreo 100. 

Proiectul numit inițial Scribe a devenit Happy Scribe din cauza unor încurcături cu hârtiile firmei. După ce un articol publicat pe Poynter.org le-a trimis un val mare de utilizatori, Assens şi Bastie s-au întâlnit cu profesorii lor pentru îndrumare şi au intrat într-un incubator de afaceri la Universitatea din Dublin. 

Au început să taxeze cu 9 eurocenţi fiecare minut de transcriere audio, pentru a-şi acoperi cheltuielile. Ei susţin că această taxă este de trei ori mai mică decât cele ale competitorilor. 

Au adăugat mai multe tipuri de fişiere, au optimizat site-ul pentru a reacționa mai bine, au schimbat interfaţa şi au îmbunătăţit algoritmul, bazat pe API-ul de la Google Cloud Speech, pentru a face transcrierea mai precisă şi încă fac eforturi continue în această privinţă. 

Tinerii antreprenori au beneficiat din plin și de faptul că API-ul Google Cloud Speech este gratuit şi susține transcrieri în 80 de limbi. Poate fi folosit pe orice device ce utilizează serviciile web REST și  gRPC, incluzând smartphone-uri, tablete, computere, maşini, televizoare inteligente etc.

Mai întâi de toate, soluțiile lui Assens și Bastie au adus în transcrieri o punctuaţie mai bună, folosirea majusculelor şi a alineatelor. Apoi au adăugat un editor de text cu contorizarea timpului, ce sublinia părţile transcrierii în timp ce utilizatorul asculta varianta audio. 

Mai departe, cei doi tineri antreprenori lucrează la o îmbunătățire a algoritmului, pentru ca programul să fie capabil să transcrie o întreagă conversaţie, nu doar cuvinte şi propoziţii izolate. 

Acum site-ul lor acceptă aproape 1.000 de utilizatori simultan. 

După ce au lucrat cu diverşi jurnalişti, Assens și Bastie au adăugat o rubrică de asistenţă site-ului lor, unde răspundeau la întrebări despre securitatea şi protecţia datelor private. 

Acest soft este o alternativă bună pentru jurnalistii ce-şi doresc să transcrie rapid materialele. Aceste tipuri de programe cresc randamentul în foarte multe domenii unde sunt folosite traducerile, dar încă nu sunt precise sută la sută.

O alternativă la acest program este Google Docs, unde se folosește tastarea vocală ce poate transcrie şi conţinutul fişierelor audio. Google Docs este gratuit şi nu trebuie instalat.

Sursa: poynter.org

Parallax

Vizualizari
1751
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri