CZ

Cursuri gratuite pentru mici afaceri cu produse ecologice, prin două centre din țară

Imagine principala
produse bio

Firmele mici și mijlocii (IMM) românești, cu afaceri de producție sau procesare în agricultura ecologică, vor putea beneficia gratuit de cursuri de business, prin două noi centre de profil, au anunțat joi inițatorii, într-o conferință.

Cele două centre de afaceri pentru export (CAE) urmează să se înființeze la Ploiești și Bacău, în cadrul unui proiect intitulat ”Servicii integrate de export, pentru IMM-urile din România”, finanțat cu fonduri de la autoritățile elvețiene și din bugetul României.

Proiectul, prezentat joi, la București, este realizat în România de asocierea de consultanță Gama Proconsult – Camera de Comerț și Industrie Prahova – Inpulse Partners – TDP Partners, contractată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Cele două centre, care se vor înființa în cadrul Camerelor de Comerț și Industrie Bacău și Prahova, se vor adresa firmelor mici și mijlocii (IMM) din agricultura ecologică din toată țară, dar mai ales din regiunile de dezvoltare Nord-Est, respectiv, Sud-Muntenia.

Proiectul va cuprinde două mari etape:

  • de instruire și de participare la evenimente internaționale.
  • activități de susținere, precum realizarea unor studii pentru evaluarea nevoilor IMM-urilor, crearea unor pagini web de prezentare și activități de promovare.

Cursurile sunt programate să demareze în decembrie 2017, la Camerele de Comerț Prahova și Bacău.

În luna octombrie 2017 ar urma să se organizeze apeluri în toată țara, cu focus pe regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia și Nord-Est, prin care IMM-urile vor fi invitate să se înscrie la cursuri, prin camerele de comerț. În urma înscrierilor, vor fi selectate firmele care vor participa la programul de pregătire pentru business și export.

Cele două centre de export vor recruta pentru cursuri și pregătire 80 de IMM-uri românești, dintre care:

  • 40 din sectorul agricultură ecologică
  • 40 din sectorul producție de mobilier.

Ce vor învăța firmele participante:

  • managementul participării la târgurile internaționale și misiunile economice,
  • elaborarea strategiilor de export,
  • înființarea și managementul clusterelor de export,
  • crearea unui brand propriu,
  • management.
  • strategii de instruire.

Programul de instruire își propune:

  • pregătirea firmelor pentru accesare de noi piețe,
  • asistarea managerilor pentru dobândirea de noi competențe manageriale, specifice promovării exporturilor,
  • sporirea gradului de inovativitate,
  • îmbunătățirea calității produselor,
  • competitivitate pe lanț valoric,
  • cunoașterea pieței.

”Este imporant ca IMM-urile românești să își dezvolte competitivitatea pe lanț valoric, adică să știe să își ia valoarea adăugată, să nu facă doar o mică procesare, doar un produs ieftin, să nu facă ceva care nu le asigură continuitate pe piață și care le decapitalizează. Vom instrui și managerii, pentru că un manager prost este cheia eșecului, indiferent câte cunoștințe are firma respectivă și ce produse are” - a declarat Marian Dobrilă, managerul de proiect.

Ulterior, într-o etapă de internaționalizare, vor fi selectate 30 de IMM-uri care vor participa la târguri și expoziții externe de profil, în perioada august-septembrie 2019.

Experiența obținută de aceste două centre pilot poate fi folosită pentru înființarea unor centre similare și în alte regiuni alte țării.

Proiectul derulat în perioada iunie 2017 – septembrie 2019 are o valoare totală de 1,7 milioane de euro, fonduri nerambursabile, din care 85% sunt asigurate de statul elvețian, prin Programul de cooperare elveţiano - român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale între ţările Uniunii Europene extinse. Restul de 15% din finanțare este asigurat de Guvernul României, prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Parallax

Vizualizari
1295
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri