Raluca Abrihan

Creatorul Linux urăşte reţelele de socializare: Twitter, Facebook, Instagram sunt “o boală”

Thumbnail

Linus Torvalds, cel care a creat sistemul de operare Linux, în urmă cu 28 de ani, spune într-un interviu că detestă noile reţele de socializare: “Twitter, Facebook, Instagram sunt o boală”, afirmă cunoscutul programator, care în trecut s-a mai remarcat pentru declaraţii dure şi jigniri la adresa unor personaje importante din industria IT. Cum explică dezgustul faţă de social media.

Dacă ai putea să alegi un singur lucru pe care să îl repari în toată acestă reţea globală, care ar fi acela? - este întrebat Linus Torvalds într-un interviu citat de businessinsider.com, iar răspunsul lui este:

Nimic la nivel tehnic. Dar detest reţelele de socializare moderne – Twitter, Facebook, Instagram. Sunt o boală. Se pare că încurajează comportamentul nepotrivit.

Cred că într-o oarecare măsură regăsim asta şi la email. Şi după cum am mai spus şi în trecut: “Pe internet nimeni nu poate să asculte subtilităţile”. Atunci când nu vorbeşti cu cineva faţă în faţă şi lipsesc toate semnele unei interacţiuni sociale normale este foarte uşor să ratezi umorul şi să nu simţi sarcasmul şi la fel de uşor este să nu observi reacţiile interlocutorului şi să ajungi la confilicte care ar putea fi evitate în conversaţii purtate faţă în faţă.

Totuşi, emailul încă mai funcţionează. Încă este nevoie de un anumit efort pentru a redacta un email şi, de cele mai multe ori, vine cu un conţinut important (tehnic, sau nu neapărat). Tot acest model de “liking” (like/apreciere) şi “sharing” (distribuire) este o mizerie. Nu necesită niciun efort şi niciun control al calităţii. De fapt este chiar o sabotare a controlului calităţii, cu ţinte care nu au un numitor comun, click-bait și lucruri concepute pentru a genera un răspuns emoțional, de multe ori imoral.

Dacă mai adăguam şi anonimitatea, este absolout dezgustător. Când nici măcar nu-ţi pui numele pe mizeriile pe care le postezi sau le apreciezi pe aceste reţele, nu ajută deloc.

Sunt una dintre acele persosoane care cred ca ideea de anonimat este supraestimată. Mulţi confundă intimitatea cu anonimatul şi cred că cele două merg mână-n mână şi că protejarea vieţii private înseamnă de fapt protejarea anonimatului. Cred că este un lucru greşit. Anonimatul este important dacă eşti un denunţător, dar dacă nu poţi să îţi demonstrezi identitatea, prostiile pe care le răspândeşti pe reţelele de socializare nu ar trebui să fie vizibile, să poată fi distribuite sau apreciate.

Nu sunt pe nicio reţea de socializare (Am încercat G+ o perioadă pentru că utilizatorii de acolo nu erau banali, dar se pare că nu a funcţionat) şi cu toate acestea reţele mă enervează - spune Torvalds.

Sistemul de operare Linux, care stă şi la baza sitemului Android, a fost lansat în octombrie 1991, inspirat de sistemul de operare demonstrativ Minix. Linus Benedict Torvalds este un programator finlandez, fiul unor jurnalişti celebri din Helsinki, a început să facă programare încă de la 12 şi a absolvit informatica la Universitatea Hlesinki.

Cunoscut pentru stilul său direct şi libajul necivilizat, Torvalds a avut câteva dispute în trecut cu personaje importante din industria IT, una dintre acestea este Sarah Sharp Wants, programator la Intel care îl acuza pe creatorul Linux de agresiune verbală.

Sursa: linuxjournal.com

Parallax

Vizualizari
6970
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri