Raluca Abrihan

Un startup ce aplică inteligența artificială la imagistica medicală câştigă o competiţie europeana pentru proiecte IT de sănătate

Thumbnail

40 de finaliști și 22 de câștigători au primit 200.000 de euro pentru dezvoltare ulterioară în domeniul sănătății, materiilor prime și alimentelor, la o competiţie erupeană organizată de EIT Health. Oxipit, un startup lituanian, a câștigat cea mai importantă finanaţare din concurs, de 25.000 de euro. Iată câteva dintre indeile câştigătoare.

Caştgătorii au fost selectați dintre 400 de inovatori care au participat la competiție în primăvara acestui an, de 3 ori mai mulți decât anul trecut.

Aceasta a fost etapa finală a celor trei competiții destinate startup-urilor organizate de EIT (Institutul European de Inovare și Tehnologie) Health InnoStars și a Concursului Joint Business Ideas organizat de EIT Health, EIT Raw Materials și EIT Food. 40 de echipe din Europa Centrală și de Est și-au prezentat ideile în fața investitorilor internaționali, a partenerilor corporativi și a rețelelor EIT Community.

Câștigătorul InnoStars Awards este o companie lituaniană numită Oxipit, care a câștigat 25.000 de euro pentru validarea produselor. Oxipit aplică inteligența artificială la imagistica medicală. Ei au dezvoltat o serie de instrumente pentru radiografia toracică, cea mai frecventă metodă de imagistică medicală. Oxipit se diferențiază de concurență prin acoperirea tuturor patologiilor și generarea de rapoarte similare celor realizate de un radiolog.

În cadrul etapei de prezentare a semifinaliștilor, câștigătorul European Health Catapult, HydrUStent, a primit un grant de 7.000 de euro. HydrUStent este un stent urologic biodegradabil, antibacterian și personalizat, care evită intervenția chirurgicală secundară și reduce costul tratamentului cu 60%.

HeadStart Funding, care a fost creat pentru accelerarea produselor și soluțiilor IMM-urilor și pentru a aduce companiile într-o etapă în care sunt pregătite pentru investiții, a acordat două premii întâi InnoStars, de 12.000 de euro fiecare, pentru HeartWatch și Koatum.

HeartWatch este o soluție de tipul SaaS (software as a service) care oferă alerte inteligente celui mai apropiat îngrijitor, pentru o mai bună siguranță a pacienților. Aceasta utilizează o combinație brevetată de tehnologii avansate de computer vision și analiză inteligentă a învățării automate, pentru a monitoriza prin senzori optici obișnuiți pacienții care nu sunt monitorizați prin alte metode. Primele module dezvoltate includ monitorizarea medicală permanentă a inimii și a frecvenței respiratorii și alertele de coborâre din pat. Koatum este o companie de tehnică medicală ce oferă soluții bioactive personalizabile pentru prevenirea inflamațiilor și accelerarea integrării osoase, pentru o recuperare mai rapidă și fără durere.

Câștigătorul secțiunii de sănătate al competiției Joint Business Ideas a fost o echipă din Portugalia numită Nebula X Medical, care intenționează să pună capăt fricii și disconfortului cauzate de colonoscopii, pentru un viitor în care mai puțini pacienți suferă de cancer colorectal. Echipa dezvoltă un PillScope, o capsulă care poate fi înghițită și care scanează suprafața colonului pacientului.

Marios Chryssolouris, conducătorul echipei câștigătoare din secțiunea alimentară a competiției Joint Business Idea, care a câștigat 10.000 de euro, a spus că este plăcut să vezi tineri implicați care pornesc startup-uri și abordează probleme sociale reale. Numele proiectului său este FreshStrips. Acestea sunt stickere ieftine, ușor de citit, care se atașează pe ambalajul alimentelor și își modifică culoarea în cazul în care alimentele sunt expuse la temperaturi necorespunzătoare în timpul transportului.

 

Parallax

Vizualizari
1111
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri