Raluca Abrihan

Nimeni nu vrea să lucreze pentru startup-ul tău? Iată ce a făcut Reddit

Thumbnail

Reddit, startup american ce deţine o platformă de divertisment şi socializare, a trecut de-a lungul timpului prin nenumărate controverse şi revolte ale utilizatorilor, ceea ce a dus la un moment dat la o criză de personal. Nimeni nu mai voia să se angajeze acolo. Cum a rezolvat problema şi ce pot învăţa alte startup-uri dintr-o astfel de situaţie.

În 2015 Reddit începuse să fie numită “cea mai radioactivă firmă din Silicon Valley”. Cum a ajuns plaforma în acestă situatie?

Cunoscută drept “prima pagină a internetului”, site-ul deţinut de Reddit se află, azi, pe locul 3 în topul celor mai vizitate site-uri din Statele Unite. Fondată în 2005 de doi tineri, Steve Huffman şi Alexis Ohanian (soţul Serenei Williams – jucătoare de tenis), pe atunci colegi la Universitatea din Virginia, platforma funcţionează ca o reţea de socializare, unde utilizatorii înregistraţi pot posta conţinut – texte, articole etc – din diverse domenii, de la muzică, filme, până la ştiri politice, sportive şi din alte zone de interes. De asemenea, utilizatorii pot comenta şi vota acest conţinut.

De-a lungul timpului site-ul a avut perioade în care ajunsese să fie invadat de aşa-numiţii “trolli ai internetului”, sau au fost cazuri în care unii utilizatori erau hărţuiţi pentru postările lor, iar în cele din urmă reputaţia platformei a scăzut drastic, drept urmare mai nimeni nu mai voia să se angajeze acolo. Startup-ul avea nevoie urgentă de specialişti, mai ales pe partea de IT, care să rezolve problemele create de utilizatorii răuvoitori.

În octombrie 2006, grupul Conde Nast a achiziționat startup-ul. Cei doi fondatori au rămas o vreme la conducere, dar s-au retras ulterior, însă din cauza crizei din 2015, Steve Huffman s-a întors în postul de CEO, notează businessinsider.com.

El reuşit să crească echipa de la 75, la 150 de angajaţi, până în 2016, iar astăzi Reddit numără 400 de angajaţi. Mai mult, firma a obţinut o investiţie de 200 de milioane de dolari anul trecut de la câţiva dintre cei mai cunoscuţi investitori din Silicon Valley.

Până la reîntoarcerea lui Huffman la conducerea companiei, Reddit nu mai reuşise să facă nicio angajare timp de 9 luni, şi mai mult, o parte dintre angajaţi au plecat în perioada respectivă.

  • Primul pas: Startup-ul a contractat o firmă de recrutare, care primise sarcina de a-i suna pe toţi IT-iştii din Silicon Valley, după cum spunea Huffman.

A reuşit să aducă câţiva oameni, care la rândul lor şi-au mai adus colegi din echipele în care lucrau înainte, dar tot nu era suficient.

  • Pasul doi: Recrutarea din rândul celor care participau la tabere de programare şi diverse şcoli informale.

"Oamenii își dau seama că tehnologia se schimbă atât de repede în zilele noastre încât nu rămai neapărat cu toate cunoștințele practice de care ai nevoie după ce termini o facultate. Taberele de programare te învaţă numai partea practică", spune unul dintre şefii Reddit. Durata scurtă a acestor tabere şi scoli informale poate fi un avantaj când ai nevoie de angajaţi bine pregătiţi, într-un timp cât mai scurt, mai spune el, şi mai mult, pot fi mult mai accesibile din punct de vedere al costurilor pentru cei care vor să înveţe programare.

  • Pasul trei – şi cel mai important: Miza pe pvoestea sincerităţii şi pe impactul pe care îl poate avea un angajat care lucrează într-un startup.

În 2016, firma a relansat aplicaţia, a creat noi instrumente de monitorizare a traficului şi un nou departament, ”echipa împotriva răului”, care trebuia să cureţe site-ul de spamuri, abuzuri şi hărţuiri. Iar planul CEO-ului era ca într-un an să reuşească să dubleze din nou numărul angajaţilor. Şi a reuşit cu ajutorul unei ”poveşti”.

”Hei, tu poţi să fi prima persoană care vine la Reddit pentru a ne ajuta să construim procesele noastre de machine learning. Şi prin „prima personă”, mă refer la modul porpriu, că nu mai e nimeni aici – te rugăm vino să ne ajuţi”, acesta este genul de mesaj pe care îl trimitea Reddit celor pe care voia să îi recruteze, potrivit celor declarat de Nick Caldwell, unul dintre şefii companiei.

Reddit recunoaştea astfel că este într-o criză disperată de personal, miza pe sinceritate, dar în acelaşi timp le oferea potentialilor angajaţi ceea ce, conform tuturor studiilor recente, îi interesează mai mult decât banii pe anajgaţi – să poată avea un impact în companie şi domeniul în care lucrează.

”Puteau să câştige mai bine la Facebook sau la Google. Dar noi le ofeream posibilitatea de a avea un impact imens asupra unu produs aflat încă în dezvoltare”, a mai spus Caldwell.

Reddit a ajuns la 400 de angajaţi şi încă mai face angajări.

Sursa: BusinessInsider

Parallax

Vizualizari
2131
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri