Claudiu Zamfir

Ce face un fost ministru după ce se lasă de politică: un startup IT

Thumbnail

Este inginer IT de profesie și a avut funcții importante în statul român, ajungând la un moment dat să fie propus oficial numărul doi în Guvern, dar s-a lăsat de politică și și-a deschis un startup de tehnologie, cu o investiție inițială de 58.000 de euro, alături de câțiva prieteni.

Augustin Jianu a fost ministru al Comunicațiilor și a fost propus oficial viceprim-ministru, prin 2017, dar acum a trecut cu totul în privat și și-a deschis două startup-uri IT. Cel mai nou dintre ele, Dimely, și-a lansat acum site-ul și mai lucrează la un MVP - produs minim viabil.

„Momentan, am dat drumul la site și căutăm investitori. Cu resursele pe care le mai avem acum vom lansa un MVP undeva în septembrie-octombrie”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Augustin Jianu.

Pe scurt, Dimely va fi o platformă de big data care ar urma să ajuta firmele mai mici să-și găsească „clienții ideali”.

„E o platformă de big data care livrează analytics-as-a-service. Ideea acestui serviciu este de a ajuta clienții noștri să identifice un profil al consumatorului lor ideal, înainte ca ei să își contureze strategia de marketing și chair înainte să existe produsul sau serviciul pe care vor să îl lanseze”, ne-a explicat Augustin Jianu.

MVP-ul la care lucrează acum va avea însă și o aplicabilitate colaterală, în publicitate.

„MVP-ul va avea două aplicații care au mai mult rol de bootstrap:

  •  o aplicație web pentru firmele mici, prin care acestea vor putea rula reclame sau prezentări de produse gratuit sau contra cost,
  • și o aplicație mobilă (android) prin care utilizatorii dau feedback la conținut (reclame/prezentări de produse etc) pentru a câștiga redevențe”, a spus el.

„Pasul doi este un motor de căutare în care clienții B2B (antreprenori, firme mici etc) introduc o descriere a produsului/serviciului pe care vor să îl vândă iar algoritmul nostru bazat pe ML le returnează acel <<buyer persona>> -profilul clientului lor ideal)”.

În piața de analytics-as-a-service concurenții nu sunt foarte cunoscuți pentru că în general livrează numai pentru segmentul de companii mari, în timp ce Dimely este interesată mai mult de freelanceri, antreprenori, small business, gig economy etc.

Pe serviciul de "buyer persona finder" cei de la Dimely cred că nici nu au concurență momentan. „Nu există niciun serviciu sau produs similar pe piață” - susține Jianu.

Partea de publicitate-vânzări este doar un bootstrap pentru Dimely, pentru a începe colectarea de date în platformă înainte de a lansa motorul de căutare. „Avem nevoie de date ca să putem face motorul” - a mărturisit el.

Fondatorii Dimely sunt Augustin Jianu și Ștefan Gergely, un antreprenor tech activ mai ales în zona de criptomonede și blockchain în general.

În proiect mai sunt implicați Dan Cearnău și Iulian Oprea.

Cea mai mare parte din cei 58.000 de euro, investiție inițială, a fost adusă de un amic al lui Jianu, pe post de „angel investor”. Ionuț Tănase Manciu a investit 40.000 de euro pentru un pachet de 18,5% din părțile sociale ale Dimely, conform datelor oficiale colectate de portalul Termene.ro.

Cel mai mare acționar este Augustin Jianu, care deține 48,3% din Dimely, printr-o altă firmă IT a sa, Disruptive Technologies.

Nici nouă nu ne place politica la StartupCafe.ro, dar câteva informații despre parcursul lui Jianu sunt relevante totuși...

Thumbnail

Augustin Jianu (34 de ani) a ocupat mai multe funcții importante în statul român, de-a lungul timpului. În 2012, a intrat în Ministerul Societății Inormaționale, pe un post de consilier al ministrului de atunci, Dan Nica. În 2014, Jianu a fost numit director al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică –CERT-RO.

În perioada ianuarie-iunie 2017, Augustin Jianu a ajuns membru al Guvernului (Grindeanu), mai exact ministru al Comunicațiilor. Când PSD i-a retras sprijinul politic premierului de atunci, Sorin Grindeanu, acesta a încercat să se mențină la conducerea Guvernului printr-o mișcare politică alături de Victor Ponta, fost șef al PSD. Augustin Jianu a rămas atunci alături de Grindeanu și a fost propus oficial viceprim-ministru interimar, dar președintele Iohannis nu i-a semnat decretul de numire în poziția de număr doi în Guvern.

Pe urmă, Jianu s-a înscris în partidul lui Ponta, Pro România, dar în 2018 a plecat de acolo. După ce a renunțat la politică s-a apucat de antreprenoriat. Disruptive Technologies, firma IT pe care a fondat-o în anul 2018, a avut în anul 2019 o cifră de afaceri de aproape 280.000 de lei și profit de 172.000 de lei, conform datelor oficiale colectate de Termene.ro.

Augustin Jianu nu a fost oricum un politruc nici la guvernare, ci tot un om de tehnologie. El este absolvent de Automatică, la Politehnica bucureșteană și înainte să se angajeze la stat a lucrat în mediul privat și a mai avut o firmă a lui, IT System Solutions (2008-2014).

Notă: în varianta inițială a articolului am scris eronat că Jianu a fost numit vicepremier, dar am făcut rectificarea.

Parallax

Vizualizari
4937
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri