Denisa Crăciun
Aproape 63% dintre startup-urile fondate în România se finanțează din resurse proprii, potrivit unui raport realizat în 2024, care mai arată care sunt sectoarele preferate de antreprenori pentru lansarea unei afaceri.
Peste 18% dintre startup-urile participante la studiul "The State of Romanian-Born Early Stage Startups 2024" obțin finanțări de până la 250.000 EUR. Urmează apoi cele care caută finanțări:
Principalele surse de finanțare ale startup-urilor românești aflate la început de drum sunt:
De asemenea, raportul lansat de Launch Romania mai arată că peisajul actual de obținere de finanțări din România ar putea implica o gamă mai largă de surse de finanțare, printre care granturi, credite bancare, crowdfunding sau investitori de tip angel.
Aceste industrii sunt urmărite de 76,2% dintre startup-urile aflate în stadiu incipient.
Alte industrii abordate sunt:
O concluzie a raportului mai este că există o creștere a numărului de fondatori care sunt la cel puțin al doilea startup fondat - 53% dintre aceștia au trecut deja prin această experiență.
De asemenea, doar 13,3% din startup-urile românești se concentrează exclusiv pe piața locală, majoritatea extinzându-și activitățile la nivel european sau global.
Raportul evidențiază, de asemenea, că numărul total de angajați în startup-uri a crescut cu 9,4% față de anul precedent. Studiul a fost realizat pe baza a 200 de răspunsuri de la fondatorii de startup-uri înființate în România.