Denisa Crăciun

Un producător român de ambalaje eco atrage o nouă finanțare cu fonduri nerambursabile norvegiene

Thumbnail

Producătorul român de ambalaje biodegradabile și compostabile Promateris a obținut o nouă finanțare cu fonduri nerambursabile, din partea EEA & Norway Grants, în cadrul proiectului „Producția de Energie Verde pentru fabricarea de ambalaje bio-based și compostabile”.

Valoarea investiției se ridică la aproape 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă fonduri norvegiene nerambursabile.

Proiectul, dezvoltat de Promateris împreună cu firma norvegiană Norsk Energi, prevede instalarea unui sistem fotovoltaic la fabrica companiei din Buftea, județul Ilfov, care să contribuie la tranziția către energia verde a companiei românești prin înlocuirea utilizării energiei pe bază de combustibili fosili cu energia solară.

Proiectul ar putea fi finalizat în luna mai 2023.

„Prin noul proiect ne propunem să înlocuim utilizarea energiei tradiționale cu cea din resurse regenerabile în procesul de producție. Angajamentul nostru față de mediul înconjurător este unul ferm, iar acest proiect ne va aduce și mai aproape de obiectivul nostru de a fabrica ambalaje care să aibă cea mai scăzută amprentă de carbon la nivelul întregii piețe din Europa Centrală și de Est”, susține Tudor Georgescu, CEO Promateris.

El a mai spus că „într-o perioadă de doar trei ani, am reușit să implementăm o serie de măsuri în vederea decarbonizării companiei, precum: reciclarea a 100% din deșeurile industriale, integrarea locală a producției de materii prime, eco-proiectarea produselor și fabricarea ambalajelor bio-based și compostabile în locul celor tradiționale din polietilenă”.

Sistemul fotovoltaic care va fi instalat la fabrica Promateris va aduce economii semnificative, susțin reprezentanții companiei într-un comunicat către StartupCafe.ro, prin reducerea anuală cu 1.141 MWh a energiei electrice convenționale.

Energia verde obținută va fi utilizată în producția de ambalaje bio-based și compostabile și reprezintă aproape 19% din necesarul de energie al Promateris.

Acest sistem va oferi companiei protecție împotriva modificărilor care au loc la nivelul tarifelor de energie electrică și va reduce dependența de surse externe de energie, conform firmei românești.

„Energia verde produsă de acest sistem fotovoltaic va determina reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 341.053 tone/an, fapt care este în conformitate cu reglementările și obiectivele UE și naționale și contribuie la strategia UE de a obține neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050”, potrivit companiei. 

Beneficiile proiectului, după cum spune Promateris:

  • reducerea cu 5.703.240 kWh a energiei pe bază de combustibili fosili;
  • reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 1.705.265 tone;
  • portofoliul de produse al Promateris va avea cea mai scăzută amprentă de carbon existentă în piața de ambalaje bio-based, biodegradabile și compostabile din CEE.

Acesta este cel de-al treilea proiect al Promateris care va fi realizat cu fonduri norvegiene.

În iunie 2021, compania a încheiat primul proiect dezvoltat cu astfel de fonduri – „Europa Verde – Tehnologii eficiente pentru fabricarea de produse inovatoare și ecologice”.

Proiectul a avut o valoare de 2,6 milioane de euro, din care valoarea grantului a fost de 950.000 de euro și a vizat dezvoltarea de produse inovatoare, realizate din bio-plastic, ce au la bază amidonul de porumb.

Cel de-a doilea proiect dezvoltat de companie cu astfel de granturi a fost „Decarbonizarea economiei locale prin realizarea de produse bio-based”. Investiția totală s-a ridicat la 1,6 milioane de euro, din care valoarea grantului a fost de 744.000 de euro.

Proiectul va fi finalizat în octombrie 2022 și vizează realizarea de către Promateris a materiei prime biodegradabile și compostabile pe bază de amidon de porumb în fabrica din Buftea.

Parallax

Vizualizari
1011
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri