Claudiu Zamfir

PNRR: Garanții publice de 500 milioane euro pentru IMM-urile românești, să ia credite bancare

Thumbnail

S-a mai făcut un mic pas pentru operaționalizarea instrumentelor financiare prin care firmele mici și mijlocii vor putea obține mai ușor credite bancare cu garanții publice în valoare totală de 550 milioane euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Joi, Guvernul a aprobat negocierea și semnarea  Acordului de contribuție între România și Uniunea Europeană pentru instrumente de garantare în valoare totală de 550 milioane euro, finanțate în cadrul Componentei 9: „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare” din PNRR.

Prin această facilitate, urmează să se asigure garanții de portofoliu pentru IMM-uri, a informat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), într-un comunicat trasmis StartupCafe.ro.

Suma totală alocată pentru implementarea Componentei 9 care sprijină o serie de reforme și investiții menite să consolideze mediul de afaceri din România este de 1,25 miliarde euro.

Instrumentele de garantare se referă la:

  • Garanția de portofoliu pentru reziliență, cu o alocare de 300 milioane euro,
  • Garanția de portofoliu pentru acțiune climatică, cu o alocare de 200 milioane euro.

Principalele beneficii pentru IMM-uri prevăzând reducerea cerințelor de garanții, dobânzi mai reduse pentru împrumuturile garantate, scadențe extinse și finanțarea de către instituțiile de credit a întreprinderilor sau proiectelor cu grad de risc mai mare.

  • Al treilea instrument financiar pentru investiții, cu o alocare de 50 milioane, se referă la eficiența energetică în sectorul rezidențial și al clădirilor. Este prevăzută extinderea măsurilor ecologice, durabile și legate de climă în sectorul rezidențial. Vor putea fi finanțate proiecte care vizează:

    - Eficiența energetică: investiții în eficiență energetică implementate în sectorul rezidențial și în sectorul clădirilor;
    - Energie regenerabilă – investiții ale comunităților și actorilor locali în surse proprii de energie în sectorul rezidențial, inclusiv proiecte pentru dezvoltarea de surse regenerabile.

Cele 3 instrumente vor fi implementate prin Programul InvestEU care constituie cadrul unic de punere în aplicare a instrumentelor financiare la nivel centralizat prin integrarea instrumentelor existente pe perioada cadrului financiar anterior.

Acordul de contribuție cu Comisia Europeană prevede constituirea unui compartiment pentru România în cadrul programului InvestEU, implementarea instrumentelor financiare fiind asigurată de Fondul European de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Acordul de contribuție va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, conform prevederilor OUG nr. 124/2021, semnarea reprezentând îndeplinirea încă unui jalon asociat primei tranșe a împrumutului din cadrul PNRR.

Parallax

Vizualizari
5144
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri