Claudiu Zamfir

MedLife transportă, cu dronele, probele recoltate pentru analize, în România, primul astfel de sistem privat din Europa Centrală și de Est

drona medlife

MedLife introduce în România transportul cu dronele pentru probele biologice de laborator, compania românească devenind primul operator medical privat din Europa Centrală și de Est care înființează un astel de sistem.

Odată cu acest demers, realizat în parteneriat cu compania australiană Skyy Network, MedLife devine „unul dintre puținii operatori medicali din Europa care transportă în mod curent probe biologice pe distanțe medii și mari”, a precizat, joi, compania medicală, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Pentru început, transporturile au loc pe raza a 4 localități din județul Bihor (Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta) către Oradea și Arad, urmând ca în viitorul apropiat proiectul să fie extins la nivelul întregii rețele medicale din țară. Cu o lungime de 120 km, ruta dintre Oradea și Arad este în prezent cel mai lung traseu de zbor cu drona pentru probe medicale, din Europa, traseul fiind realizat în mai puțin de o oră.

Partenerul logistic alături de care MedLife implementează acest proiect, Skyy Network, este o companie australiană cu expertiză vastă în aviația cu și fără pilot, care asigură servicii și soluții de integrare a dronelor în procesele de business ale companiilor. Proiectul MedLife beneficiază de avizul Autorităţii Aeronautice Civile Române, precum și de acordul Direcțiilor de Sănătate Publică din județele Bihor și Arad și al Ministerului Apărării Naționale. După aproape trei luni de teste și pregătiri, primele zboruri cu probe reale ale pacienților au fost deja efectuate.

„Alături de expertiza și pregătirea medicilor și specialiștilor noștri, obținerea unui act medical performant are la bază, în același timp, și mijloacele tehnologice. Ca parte a misiunii noastre de a oferi pacienților cea mai bună îngrijire, investim constant în modernizarea Grupului MedLife cu echipemente de ultimă generație, fie că ne referim la roboți chirugicali, ecografe, aparatură de laborator și nu numai. Toată această deschidere către inovație, dar și curajul de a experimenta, ne-au ajutat să ne consolidăm poziția de lider al pieței, punând în același timp umărul la modernizarea medicinei românești. Suntem mândri să consolidăm statutul nostru de pionier în domeniu și să aducem viitorul medicinei mai aproape de prezent. Am efectuat deja cu succes primele zboruri de probe biologice cu drona, iar această reușită ne dă încredere în planurile de viitor conturate în această direcție”, declară Mihai Marcu, CEO și Președinte MedLife Group.

Economia de timp mai mare cu 50% față de transportul terestru permite eliberarea rezultatelor analizelor în aceeași zi

Durata medie de transport de la primele puncte de recoltare pâna la Oradea este în jur de 19 – 28 de minute pe sens, respectiv mai puțin de o oră între Oradea și Arad, drona zburând cu o viteză de aproximativ 122 km/h. Acest lucru înseamnă o economie de timp mai mare de 50% în comparație cu transportul la sol, adăugând în același timp și opțiunile suplimentare de ridicare și livrare prin autonomia oferită de sistem. Ca urmare, MedLife reușește să ofere pacienților rezultate mai rapid, scurtând timpul de răspuns pentru 76% din gama de analize de laborator.

„Decizia de a introduce acest sistem de transport a avut la bază o analiză preliminară, prin care am constatat că există o serie de avantaje importante la nivel operațional, care ne permit să eficientizăm activitatea în beneficiul pacienților noștri. Odată cu reducerea duratei de livrare a probelor, evitarea întârzierilor generate de trafic, creșterea numărului de probe pe care le putem recepționa și analiza, putem garanta pacienților eliberarea rapidă a rezultatelor pentru o gamă largă de servicii de laborator. În fapt, pacienții vor beneficia de rezultate în aceeași zi pentru majoritatea analizelor. Toate acestea conduc, implicit, către șansa unui diagnostic mai rapid și a unui tratament primit la timp, obiective principale care ne ghidează în activitate. Pe lângă toate acestea, vorbim și despre o inițiativă de sustenabilitate, prin integrarea unei alternative de transport cu o amprentă de carbon mai scăzută comparativ cu transportul cu autovehicule”, spune Dr. Robert Beke, Directorul Executiv al Diviziei de Laboratoare MedLife Group.

Cea mai lungă rută de zbor cu drone pentru logistică medicală, din Europa

drona medlife

Primele rute de zbor au fost create între județele Bihor și Arad și conectează punctele de recoltare din localitățile bihorene Beiuș, Aleșd, Marghita și Salonta cu laboratoarele MedLife Oradea și MedLife Arad. Mai exact, probele colectate în punctele de recoltare sunt transportate cu drona atât în laboratorul MedLife Oradea, cât și în Laboratorul MedLife Arad, în funcție de tipul și complexitatea analizelor.

Odată cu lansarea transportului cu drona pe traseul Oradea – Arad, ce are o lungime de 120km, MedLife aduce România pe harta inovației, prin crearea celei mai lungi rute de zbor cu drona pentru logistică medicală, la nivel european, acest segment fiind parcurs în mai puțin de o oră.

Uniunea Europeană a adoptat Regulamentele 2019/945 și 2019/947, prin care a creat cel mai favorabil mediu legal din lume pentru operațiuni complexe cu drone, făcând posibil, astfel, și acest proiect inovator. Adoptând standarde dezvoltate împreună cu industria, mediul academic și reglementatorii, Europa este liderul inovării în economia dronelor.

Drone Swoop Aero Kite „complet autonome”

Noul sistem de transport introdus de MedLife are la bază 3 drone Swoop Aero Kite, dotate cu tehnologie de ultimă generație și softuri performante, care permit transportul probelor în condiții depline de siguranță. Aeronavele sunt complet autonome, un singur operator fiind capabil să monitorizeze simultan mai multe drone. Factorul uman mai intervine doar pentru încărcarea și descărcarea probelor, iar în acest sens, echipele medicale locale din cele 4 puncte de recoltare, precum și din laboratoarele MedLife Oradea și MedLife Arad, au fost instruite corespunzător de specialiștii certificați din echipa Skyy Network.

„Suntem foarte încântați să aducem unul dintre cele mai noi sisteme de transport în România și ne bucurăm că am găsit în MedLife un partener motivat, cu o viziune comună, orientată spre inovație și viitor. După aproximativ 3 luni de pregătiri și teste, am realizat primele zboruri cu probe reale ale pacienților, în condiții depline de siguranță, iar sistemul este acum complet operațional. Dincolo de satisfacția legată de premierele tehnologice cu care vine acest proiect, pe plan local și european, cel mai mult ne motivează faptul că prin munca noastră contribuim la creșterea calității vieții pacienților din România”, declară Rory Houston, CEO și Cofondator al companiei Skyy Network.  

Planuri: extinderea sistemului de transport cu drone la nivel național

În fază următoare, compania anunță că va iniția noi demersuri pentru extinderea numărului de locații, prin includerea pe trasee a punctelor de recoltare din județele Arad, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Timiș și Caraș-Severin. Dronele vor acoperi transportul de la punctele de recoltare situate în afara orașului în proporție de aproape 100%, înlocuind astfel transportul cu autovehicule, utilizat în mod obișnuit.

Pentru dezvoltarea diviziei de Laboratoare, Grupul MedLife vizează, pe termen mediu și lung, nu doar extinderea sistemului de transport cu drone la nivel național, ci și extinderea gamei de produse transportate aerian. Potrivit reprezentanților companiei, diversificarea portofoliului de produse ar include materiale sanitare, medicamente sau produse biologice, care sunt necesare atât în regim de urgență, dar și de rutină, în cadrul rețelei, dar și în sistemul public. 

Parallax

Vizualizari
415
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri