Denisa Crăciun

Listă: Idei de afaceri românești care au primit finanțare la Black Sea ClimAccelerator 2022

Pre-accelerator pentru startup-uri tech românești în 2022

15 startup-uri românești și-au prezentat soluțiile la evenimentul Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022, dedicat ideilor de afaceri verzi.

La ediția din 2022 au fost peste 130 de înscrieri în program, însă doar startup-urile acceptate au participat la cele 25 de workshopuri organizate, au primit consultanță și finanțare totală de peste 300.000 EUR.

15 idei de afaceri românești, finaliste la categoriile MVP și Growth ale acceleratorului, au fost prezentate pe 7 decembrie în fața publicului.

Listă: Idei de afaceri finaliste la Black Sea ClimAccelerator

Categoria MVP, startup-uri care au un prototip validat de piață. Ideile de afaceri care au primit finanțare sunt:

 • 3WLabel: Este un brand sustenabil. Startup-ul realizează ținute elegante, atemporale, minimaliste din materiale rămase nefolosite în industria modei. Edițiile sunt limitate și fiecare produs este numerotat. 
 • Bluana Foods este un startup foodtech care creează un produs alternativ la fructele de mare pe bază de plante, pentru sashimi de ton și somon. Compania își propune să-i mulțumească pe gurmanzi și pe cei flexitarieni și speră să reducă presiunea asupra pescuitului excesiv al Oceanului. 
 • Cruze este o aplicație de carpooling pentru corporații din România, cu ajutorul căreia angajații companiilor mari pot găsi colegi cu rute similare cu care să împartă mașina către și de la serviciu, făcând naveta mai plăcută, mai rapidă și mai sustenabilă. Cruze este, de asemenea, echipat cu un sistem de gamificare pentru a recompensa utilizatorii și cu un calculator de emisii de carbon. 
 • Recycllux este o platformă end-to-end de reciclare a plasticului marin, care folosește tehnologii de ultimă oră pentru a dezvolta un lanț de reciclare optimizat, pentru produsele din plastic care ajung în mări și oceane. Soluția propusă utilizează datele furnizate de sateliții de observare a Pământului și algoritmi de învățare automată pentru a identifica zonele sufocate de plastic marin, care impun măsuri urgente. În pasul al doilea, cu ajutorul tehnologiei blockchain, platforma stimulează colectorii și încurajează reciclarea din zonele-problemă identificate.  
 • The Climate Change Company a dezvoltat un nou material de construcție a drumurilor realizat din deșeuri de plastic și sticlă numit Littar. Littar este o soluție pentru rezolvarea problemei deșeurilor de plastic și sticlă, care reduce drastic emisiile de carbon, contribuind în același timp la construcția unor drumuri mai ieftine și mai durabile, creând o economie circulară autosusținută în care toată lumea câștigă, inclusiv mediul.  
 • Vintello este o platformă de fashion resale pe care oricine poate vinde articole pre-loved din garderobă, iar clienții pot face shopping smart și sustenabil. Vintello își propune astfel construirea unei comunități de persoane interesate de sustenabilitate. 

Categoria Growth, startup-uri finaliste cu soluții scalabile:

 • CityDock este o rețea de stații inteligente, universale de încărcare și securizare a trotinetelor electrice care își propune să rezolve una dintre cele mai importante problemele ale acestora: încărcarea. 
 • CooperativaDeEnergie.ro este un furnizor de energie regenerabilă certificată din România. Cooperativa de Energie este o cooperativa europeană care accelerează tranziția spre energia verde, prin democratizarea accesului la energie. Oricine poate deveni membru al cooperativei, poate avea putere de decizie și poate investi în viitoarea producție și furnizare de energie regenerabilă.
 • Digital Dryads folosește imagini surprinse din satelit cu ajutorul programului european Copernicus pentru a monitoriza pădurile. Proiectul are ca scop combaterea defrișărilor ilegale și diminuarea schimbărilor climatice globale ireversibile. 
 • Logistia este planificatorul smart al rutei de livrare care nu are nevoie de un specialist în logistică pentru a fi utilizat. Cu ajutorul aplicației, clienții pot gestiona eficient comenzile, clienții, rutele de livrare și șoferii, pot optimiza adresele dintre șoferi în funcție de mai mulți parametri, inclusiv intervalul de livrare sau zonele preferate ale șoferilor, cu un singur click.  
 • NIDUS Home este un concept de locuință modulară și sustenabilă, construită în armonie cu natura. Fiecare casă NIDUS este proiectată având la bază principiile de eficiență energetică ale unei case pasive, construită în fabrică folosind materiale prietenoase cu mediul, și apoi asamblată în șantier ca un joc de lego.
 • pod.ish este un magazin-online manifest, care pune la dispoziția cumpărătorilor produse sustenabile, fără plastic, din materiale naturale. Pe rafturile virtuale ale magazinului pod.ish se regăsesc produse utile, de calitate, prietenoase cu sănătatea oamenilor, bunăstarea animalelor și mediul înconjurător. 
 • PolyMore este o soluție care abordează problema sortării deșeurilor de la rădăcină, făcând procesul mai eficient și mai puțin costisitor în instalațiile de gestionare a deșeurilor. Polymore folosește computer vision și componente hardware dedicate mașinilor de colectare pentru auditarea tuturor punctelor de colectare a deșeurilor municipale reciclabile, compostabile și menajere.
 • Rastel.io este un startup care rezolvă problema lipsei locurilor de parcare securizate pentru biciclete, prin crearea unei rețele de parcări sigure, accesibilă prin intermediul unei aplicații.
 • Savables este un startup care își propune să reducă risipa alimentară prin conectarea localurilor din industria alimentară cu clienții, printr-o platformă digitală și vânzarea surplusului de mâncare la un preț avantajos către utilizatorii platformei. 

Peste 130 de idei de afaceri au fost înscrise în acest program, dar juriul a ales 32 de startup-uri care au mers mai departe: 16 la categoria Early Stage, adică antreprenori care au avut o idee de business cu scopul de a contribui la un viitor sustenabil, 6 la categoria MVP, adică startupuri care aveau deja un prototip validat în piață, și 9 la categoria Growth, respectiv startup-urile greentech care erau în faza de scalare a impactului soluțiilor propuse.

Startup-urile din categoria Early Stage au primit o finanțare totală de 80.000 Euro (grant de 5.000 Euro/ startup), iar cele din categoria MVP de 120.000 Euro (grant de 20.000 Euro/ startup).

Înscrierile în program au fost deschise în perioada mai-iulie pentru Early Stage și iulie-septembrie pentru categoriile MVP și Growth.

Parallax

Vizualizari
349
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri