Răzvan Tătaru

Listă: 14 idei de afaceri românești, selectate la un accelerator pentru startup-uri verzi

Afaceri greentech

O soluție de inteligență artificială pentru agricultură, un serviciu de evaluare a emisiilor de carbon și utilizarea machine learning-ului în sortarea deșeurilor sunt trei din cele 14 idei de afaceri selectate la un program de accelerare pentru startup-uri „verzi”.

Programul de accelerare AmCham Sustainability are ca scop găsirea de soluții la provocări din domeniul circularității și sustenabilității.

În perioada iunie-iulie 2023, 63 de startup-uri verzi au înscris soluții în cadrul acestui program, însă numai 14 au trecut în etapa următoare.

Timp de trei luni, finalistele vor beneficia de workshop-uri de afaceri și vor dezvolta un produs care va fi adaptat la nevoile pieței.  

Ideile finaliste de afaceri sunt împărțite în funcție de cele trei provocări lansate de companiile membre ale Camerei de Comerț Americane în România (AmCham).

 1. Prima provocare: Impactul adoptării de practici agricole regenerative - Cum măsurăm impactul asupra biodiversității în urma adoptării de practici agricole regenerative?
 • Acumen Manifesto propune ca soluție testarea periodică a solului și emiterea de recomandări privind practicile sustenabile de gestiune a solului, având la bază cercetarea aplicată și documentarea atentă a acestor practici.
 • CarbonCel este o soluție ce implementează practici pentru agricultură de carbon (capturarea și măsurarea carbonului sechestrat, precum și certificarea emisiilor de carbon). CarbonCel aduce tehnologie care ajută fermierii să își optimizeze costurile, produsele și resursele și să înceapă proiecte de carbon care să le aducă venituri adiționale.
 • Carbon Smart propune un program care oferă sprijin financiar și tehnic fermierilor care adoptă practici agricole regenerative. Soluția va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la îmbunătățirea calității solului, apei și la creșterea biodiversității.
 • DigIT inovează modelele clasice de business din domeniul agricol folosind tehnologia AI, prin automatizarea proceselor pentru afacerile din zona agriculturii, funcționând ca un asistent digital pentru eficientizarea amprentei de dioxid de carbon și construirea unor afaceri sustenabile.
 • Rodagria Produce Coop. Agricola vrea să aplice toate principiile agriculturii regenerative prin refacerea și protejarea solului și a ecosistemelor.
 1. A doua provocare: Reducerea amprentei de carbon - Cum pot IMM-urile să măsoare și raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3)?
 • Adaptola dezvoltă o soluție inovatoare, un ofițer de securitate virtual, care ajută IMM-urile să măsoare și să raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3). Adaptola utilizează o combinație de date și inteligență artificială pentru a ajuta IMM-urile să colecteze date despre consumul de energie, emisiile de gaze cu efect de seră și alți factori care contribuie la amprenta de carbon, mai ales în categoria emisiilor aferente Scope 3.
 • Carbon Entropy oferă companiilor de orice dimensiune un instrument pentru măsurare, analiză și management în vederea reducerii amprentei de carbon în timp real, folosind algoritimi de inteligență artificială.
 • ECONOS oferă servicii de evaluare a amprentei de carbon, permițând companiilor să măsoare cantitatea de gaze cu efect de seră eliberată de activitățile lor profesionale. Pe baza rezultatelor evaluării amprentei de carbon, sunt apoi propuse soluții personalizate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
 • 3E Enterprise propune o platformă digitală de evaluare a emisiilor de gaze cu efect de seră din fiecare proces economic al IMM-urilor. Prin platformă, se vor promova produsele și serviciile sustenabile ale IMM-urilor către climatul corporativ, pentru un ecosistem economic realmente sustenabil.
 • 0C este o soluție digitală de introducere (manuală și automată) a surselor care generează amprentă de carbon, precum și a celor care ameliorează acest efect.
 • SIGAD propune companiilor o soluție în ceea ce privește centralizarea datelor, a calculelor și raportărilor către agențiile de mediu naționale sau internaționale.
 1. A treia provocare: Reciclarea deșeurilor  - Ce soluții inovatoare există pentru reciclarea deșeurilor?
 • Archnite Technologies are ca obiectiv general crearea și dezvoltarea procesului de recuperare a materiei prime din echipamente electronice scoase din uz, crearea locurilor de muncă și reducerea lipsei de materiale și materie primă, atât pentru România, cât și pentru UE.
 • Kolecto este o soluție digitală accesibilă ce simplifică procesul de selectare, înregistrare și raportare a reciclabilelor, conectând actorii cheie din lanțul de colectare-reciclare. Pentru început Kolecto își propune să faciliteze procesul de colectare manuală a ambalajelor reciclabile de către operatorii economici ca parte din Sistemul de Garanție Returnare, ce urmează a fi lansat la nivel național în Noiembrie 2023.
 • PolyMore susține activitățile de reciclare prin aplicarea de modele de machine learning pentru identificarea proceselor operaționale ineficiente, erori în sortarea deșeurilor, în vederea creșterii rezultatelor în procesul de reciclare.

Cele 14 startup-uri participante vor avea oportunitatea să-și prezinte soluția în cadrul AmCham ThanksGiving Day Event. În cadrul evenimentului ce marchează finalul programului, va fi desemnată o singură soluție câștigătoare pentru fiecare dintre cele trei provocări din program.

Mai multe detalii despre desfășurarea competiției și soluțiile propuse sunt disponibile AICI.

Parallax

Vizualizari
3265
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri