Denisa Crăciun

LISTĂ 2023: 17 soluții digitale românești pentru domeniul sănătății mintale

idei afaceri 2023

O platformă de informații despre sănătatea mintală, una pentru formare și asistență în intervenția în urgența psihiatrică și alta de sprijin în educația socio-emoțională a copiilor fac parte dintr-o listă cu 17 soluții digitale pentru domeniul sănătății mintale.

Cele 17 soluții digitale au fost prezentate de Code for Romania, care a lansat luni Raportul de cercetare „Sănătate Mintală pentru Toți” din cadrul programului Civic Labs. Soluțiile vor oferi sprijin atât persoanelor care suferă de probleme de sănătate mintală, cât și familiilor lor, angajatorilor, dar și celor ce oferă servicii de specialitate.

LISTĂ 2023: 17 soluții digitale în domeniul sănătății mintale

  1. Sănanateamintală.ro - Soluția va fi un centru de resurse care conține informații verificate despre sănătate mintală în general cât și specific pentru copii, adolescenți, adulți și vârstnici, dar și pentru grupuri vulnerabile cum ar fi femei, bărbați, persoane queer sau din comunitatea LGBTQI+, părinți, persoane cu boli cronice, îngrijitori, lucrători în domenii la risc, militari și veterani de război, refugiați sau persoane din medii dezavantajate. 
  2. PsiAcces - Acces gratuit la servicii de sănătate mintală de la distanță. Își propune să sprijine accesul la servicii de sănătate mintală pentru persoanele din grupuri vulnerabile care se confruntă cu bariere geografice și financiare în accesarea lor. 
  3. MentaLab - Soluția își propune să sprijine educatorii în sănătate mintală (psihologi și psihiatri care lucrează în spitale publice) în a livra într-un mod eficient și scalabil scurte cursuri de formare și educație în aspecte legate de interacțiunea cu pacientul, sănătate mintală cât și bunăstarea mintală a lucrătorului în sănătate.
  4. EvaluMe - Soluția își propune să faciliteze identificarea timpurie de tulburări mintale și ale complicațiilor acestora, prin intermediul accesibilizării screening-ului la nivel populațional în rândul furnizorilor de servicii medicale.
  5. AIDA Sănătate Mintală - Soluția își propune să fie un centru de resurse pentru formare cât și un asistent în intervenția în urgența psihiatrică sau în criza de sănătate mintală, care să ofere informații personalizate pentru fiecare tip de specialist care intervine în astfel de situații.
  6. NARRActivity - Soluția vrea să sprijine educația socio-emoțională a copiilor, ca o componentă esențială în dezvoltarea lor, prin intermediul poveștilor ilustrate interactive, cât și al activităților educative (online și offline).
  7. CareMate - Soluția își propune să vină în sprijinul tinerilor care trăiesc în familiii cu persoane care au tulburări mintale complexe sau severe, cu scopul de a-i sprijini în a înțelege un diagnostic cât și de a gestiona emoțional o astfel de situație. 
  8. KUIB: Sănătate Mintală - Vrea să ofere infrastructura critică pentru crearea și gestionarea unor comunități online pentru sprijinul persoanelor care trăiesc cu tulburări mintale, cât și al familiilor acestora. 
  9. NaviCare Sănătate Mintală - Vrea să facă mai cunoscute și mai accesibile serviciile de psihoterapie sau consiliere psihologică decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, conform cadrului legal actual. 
  10. RE-work - Vrea să accesibilizeze informația referitoare la strategiile și mecanismele prin care locurile de muncă din România pot sprijini sănătatea mintală a angajaților. 
  11. StigmaShield - Își propune să reducă stigmatizarea tulburărilor mintale, prin îmbunătățirea modului în care acestea sunt raportate în mass-media. 
  12. EchiLingo.ro - Își propune să adreseze stigmatizarea persoanelor care au tulburări psihice prin sprijinirea populației generale și a celor care lucrează în servicii cheie în a înțelege impactul limbajului pe care îl folosesc.
  13. PsyCompass - Soluția își propune să sprijine psihologii aflați la început de drum, cu scopul de a le facilita accesul informat la profesie. Informațiile disponibile pentru această categorie profesională sunt în general dispersate, iar cei la început de drum pot avea dificultăți în a le accesa.
  14. Tandem - Soluția își propune să fie un centru de resurse gratuite și de consiliere pentru vârstnici și familiile lor, pentru a-i sprijini în procesul de îmbătrânire.
  15. Optimo - asistent evaluare - Își propune să vină în sprijinul coordonatorilor de programe de sănătate mintală din sistemul public și non-profit, cu un instrument care permite monitorizarea și evaluarea acestora.
  16. PTSD Coach -  Este o aplicație multilingvă dedicată persoanelor care suferă de tulburare de stres post-traumatic, care au nevoie de sprijin imediat pe care nu îl pot accesa din cauza barierelor geografice sau financiare.
  17. SafeSquares - Va fi un program de pregătire a unor membri ai personalului din diferite spații publice, precum cafenelele, centrele comerciale, biblioteci, galerii, muzee și alte locuri, în cum să interacționeze cu o persoană care are nevoie de ajutor într-un moment dificil.

Potrivit raportului, înainte de pandemia COVID-19, aproape 13% din populația globală trăia cu o tulburare de sănătate mintală, procent care a crescut apoi semnificativ (cu 26%-28% doar pentru anxietate și depresie). În România, din anul 2015 până în anul 2020, peste 1,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu o formă de tulburare mintală. Însă o mare parte dintre cei afectați de astfel de probleme nu apar în statistici pentru că nu au acces la servicii de sănătate, deci numărul real al persoanelor care ar avea nevoie de sprijin este mult mai mare. Cu toate acestea, programele existente nu sunt eficient implementate, iar serviciile oferite sunt insuficiente și încă puternic medicalizate.

Cercetarea a identificat 10 tematici problematice din sistemul de sănătate mintală și 55 de probleme punctuale, printre care: dezvoltarea socio-emoțională a copiilor este adresată inconsistent la nivel național; stigmatizarea întârzie accesul celor care au nevoie de servicii; coordonarea autorităților cu privire la prevenirea suicidului și a acțiunii în situații de criză suicidară nu reprezintă o prioritate; singurătate și depresia sunt considerate stări inevitabile ale îmbătrânirii; angajatorii nu are Abilitățile și interesul necesar pentru a sprijini o persoană cu o tulburare de sănătate mintală să se (re)integreze la locul de muncă; continuarea tratamentului și reintegrarea în societate după instituționalizare prelungită este problematică.

În total, sunt 1420 ore de cercetare, 55 probleme identificate, 320 ore de incubare, 680 ore de prototipare și 17 soluții depistate.

Parallax

Vizualizari
265
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri