Denisa Crăciun

Liceeni români, câștigătorii unei competiții de idei de afaceri, cu premii totale de 50.000 EUR

idee afacere

Elevi de la mai multe licee din România au participat, în luna mai 2024, la o competiție de idei de afaceri, cu premii totale de 50.000 EUR. 

O echipă de elevi de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea a luat locul întâi la competiția Maratonul pentru Educație Antreprenorială, pentru proiectul ”Stay Fresh”.

Proiectul a fost prezentat în concurs de liderul echipei, George Piț. Echipa a fost formată din Rusu Rebeca, Daria Fologea, Casian Popa. Elevii au avut o idee de afacere ce presupune producția și vânzarea de sucuri naturale de fructe, fresh-uri și shake-uri proteice. Pentru ideea lor de afacere, tinerii au primit un premiu de 10.000 lei. 

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul ”Think Box”, de jucării educaționale din materiale reciclabile, care îi învață pe copii despre mecanisme și principii fizice prin metode inovative de învățare (experimente și observații fizice și mecanice)., creat de elevii Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești, prezentat în concurs de liderul echipei, Mateescu Stefan, coordonați de profesorul Anca Bădescu. Aceștia au câștigat premiul în valoare de 5.000 de lei.

Locul al treilea a revenit proiectului „Agrifresco”, care presupune producția și comercializarea de legume în sistem ecologic, destinate consumului în stare crudă, pentru persoane fizice sau jurdice din România/ străinătate, la o calitate ridicată, certificate de organele de drept. Proiectul este ealizat de echipa Liceului Tehnologic ”Constantin Cantacuzino“ din Băicoi, având ca lider de echipă pe Barbieru Alexandra Ștefania și profesor coordonator Carmen Petre. Aceștia au primit un premiu în valoare de 2.500 de lei.

În cadrul festivității de premiere s-au mai acordat 3 premii speciale și 30 mențiuni.

La cea de-a doua ediție a programului, care s-a desfășurat timp de 210 zile, au participat peste 15.000 de elevi din peste 130 de licee, din 40 de localități situate în 20 de județe din țară: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Brașov, Brăila, București, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Iași, Neamț, Prahova, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Aceștia au participat la orele de educație antreprenorială din fiecare județ, finalizate cu competiția care a desemnat cele mai bune planuri de afaceri, cu impact și sustenabile.

În 2024, în program au fost implicați peste 150 de antreprenori și tot atâția profesori din întreaga țară, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Selecția proiectelor de afaceri s-a bazat pe criterii precum ideea de afaceri, modalitatea de implementare și rezultatele estimate ale afacerii. De asemenea, inovația, sustenabilitatea, fezabilitatea, creativitatea, maniera în care a fost descris planul de afaceri, au contact în jurnalizare.

Liceenii care vor să devină antreprenori au prezentat, în cadrul competiției, idei care variază: de la soluții pentru o alimentație sănătoasă, la utilizarea lânii în scopuri agricole - atât ca material izolant, cât și în industria cosmetică.

De asemenea, un grup de tinere creatoare a prezentat un model de afacere pentru upgradarea și personalizarea hainelor.

Programul Maratonul pentru Educație Antreprenorială a fost inițiat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.

Parallax

Vizualizari
199
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri