Denisa Crăciun

6 echipe câștigătoare la NASA Space Apps Challenge România 2021

Thumbnail

Șase echipe din România s-au calificat la hackathonul NASA Space Apps Challenge 2021, programul de incubare al NASA, care s-a desfășurat online anul acesta, în 162 de țări și teritorii din întreaga lume. Printre ideile câștigătoare se numără o seră pentru agricultură pe Marte, jocuri de explorare spațială sau o hartă care arată deșeurile din jurul Pământului.

La această competiție, care la noi s-a desfășurat în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, s-au înscris 28 de echipe românești, dintre care 15 au fost finaliste și 6 câștigătoare.

Care sunt cele 6 echipe câștigătoare

București

  • Star – a conceput o seră compactă pentru suplimentarea nutrițională a unei misiuni pilotate pe Marte, cu scopul de a maximiza producția de plante într-un spațiu restrâns, de a îmbunătăți dieta și de propune soluții inovatoare pentru problemele actuale ale agriculturii spațiale;
  • Aqualood – a dezvoltat Starwalker, un joc educațional de explorare spațială pentru copii de 10-14 ani, cu menirea de a le trezi copiilor noi interese și pasiuni, susținând, astfel, avansarea societății.

Cluj Napoca

  • IoT4Nature – a conceput un dispozitiv electronic care să asigure detașarea de la parașută în condiții de siguranță și într-un mod care să nu dăuneze mediului înconjurător, evitând șocul și praful de pușcă generate de mijloacele pirotehnice.
  • Petru Rares Straight to Space – a împărtășit experiența câștigată prin lansarea unui balon meteorologic, în luna august – plan, listă de materiale, lecții învățate, probleme survenite și soluțiile aferente, măsurători, date și dispozitivele de backup necesare – pentru a le veni în ajutor celor care doresc să lanseze un balon meteorologic.

Timișoara

  • Dione – au dezvoltat Astroknowledge, un joc prin care participanții învață despre spațiu și care servește și ca instrument de predare cu ajutorul căruia profesorii le pot inspira tinerilor pasiunea pentru explorarea spațială;

Iași

  • Hypercube – au elaborat un proiect care creează o hartă virtuală a globului și afișează în timp real toate deșeurile spațiale care orbitează în jurul Pământului, cu impact atât asupra călătoriilor în spațiu, cât și asupra a diverse aspecte ale vieții pe Pământ.

De asemenea, a fost acordat și un premiu special echipei A.M.C.G., din București, care a venit cu o idee pentru zona spațială: crearea unui site web care ajută NASA să transmită informații către cercetători.

Cele 6 echipe românești câștigătoare vor intra într-un proces de selecție și evaluare la nivel internațional, coordonat de NASA, urmând ca în ianuarie 2022 să fie anunțați câștigătorii finali ai Space Apps, care își vor prezenta proiectele la NASA.

Câștigătorii internaționali vor vizita o stație NASA, unde vor asista la lansarea unei nave spațiale.

Ediția din 2021 a hackathonului, care a avut loc pe 2 și 3 octombrie, a reunit peste 200 de persoane din România, cu vârste cuprinse între 16 și 56 de ani, care în proporție de peste 80% au avut un background tehnic.

Deși evenimentul s-a desfășurat online în cele 4 orașe, maratonul de creativitate a reunit participanți din Arad, Maramureș, Sibiu, Constanța, Timișoara, București, Galați, Cluj, Iași, Harghita, Prahova, Dolj, Suceava și Argeș. 

Tema evenimentului din acest an a fost „Puterea lui zece”, iar cele zece premii globale oferite sunt:

  • Best Use of Science;
  • Best Use of Data;
  • Best Use of Technology;
  • Galactic Impact;
  • Best Mission Concept;
  • Most Inspirational;
  • Best Storytelling Award;
  • Global Connection Award;
  • Art & Technology Award;
  • Local Impact Award.

Ce este Space Apps Challenge

Space Apps Challenge este un program inovator de incubare al NASA, organizat anual începând cu 2012 în hub-uri din întreaga lume.

În 2020, la nivel internațional, Space Apps a avut aproximativ 26.000 de participanți, care au creat 2.303 de proiecte.

În 2020, pentru etapa de jurizare internațională a competiției s-au calificat patru echipe din România. 

Ediția de anul viitor, NASA Space Apps Challenge 2022, va avea loc între 1 și 2 octombrie 2022.

Parteneri evenimentului din acest an au fost: Vodafone România, Endava, Bosch, Thales, Grow with Google, Profi, Tradesilvania, Cloud Software Development, ROTSA, DiFine PR, Techcelerator, Growceanu, Știință și Tehnică și Space Hub.

Parallax

Vizualizari
322
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri