Denisa Crăciun

50 de startup-uri tech românești din agricultură și nutriție, de urmărit în 2022

Thumbnail

Din 2018 și până la finalul lui 2021, în Europa au fost încheiate 857 de runde de finanțare în agritech și agrifood, ce totalizează 4,5 miliarde de dolari, însă după stagnarea investițiilor în 2020, finalul lui 2021 arată o revenire a acestora, potrivit unui studiu.

Studiul Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022 cuprinde o hartă cu peste 50 de startup-uri tech din România care inovează domeniul AgriFood și scoate, totodată, în evidență un interes pronunțat pentru domenii ca biotehnologie, precision farming, relația dintre fermieri și cosumatori și bunăstare.

Iată 10 dintre cele peste 50 de startup-uri tech românești inovatoare.

  1. AgriCloud - monitorizează culturile agricole, podgoriile, livezile și fermele de animale, folosind tehnologia IoT;
  2. Agrobazar -  companie de consultanță și R&D (dezvoltare și cercetare în agribusiness (IT și AI); urmărește atât dezvoltarea portofoliilor de produse pentru partenerii săi cât și punerea la dispoziție a serviciilor de consultanță în domeniul agribusiness-ului;
  3. Microgreens România - producător de microplante şi specialităţi culinare din România;
  4. Ogor - Deoarece clorofila din plantă absoarbe o parte din lumină pentru fotosinteză, lumina reflectată ajunge la satelit cu o anumită “amprentă”, indicând vegetație. OGOR preia măsurătorile de la satelit și construiește imagini și hărți.
  5. Bonapp.eco – Aplicație de reducere a risipei de mâncare prin conectarea consumatorilor și furnizorilor de produse alimentare;
  6. Dahna - o aplicație de dietă care ajută oamenii să-și mențină inima sănătoasă și care reduce riscul de boli cardiovasculare. A fost creată cu expertiza cardiologilor și a unui nutriționist;
  7. Clevereat - o platformă prin care localurile cu mâncare, supermarketurile și alte afaceri pot vinde surplusul de mâncare la un preț favorabil;
  8. VetFast - aplicaţie ce conectează crescătorii de animale cu medicii veterinari;
  9. MallȚărănesc – platformă online cu produse de la producători locali;
  10. Enten - prognoză, avertizare și consultanță agricolă care ajută la adaptarea circumstanțelor climatice și atacurilor de boli și dăunători, astfel încât fermierii își pot proteja culturile și să își pot eficientiza producția.

Poți accesa AICI  lista completă cu cele peste 50 de startup-uri tech românești de urmărit în 2022, iar mai jos găsești o hartă cu acestea. 

Thumbnail

Informații practice de la antreprenorii români

În cadrul raportului sunt cuprinse și o serie de informații practice de la fondatorii de startupuri locale, care dezvoltă soluții AgriFood.

Din perspectiva nevoilor și a oportunităților, antreprenorii români semnalează: necesitatea digitalizării și automatizării accelerate a domeniului, alături de adoptarea unor practici sustenabile în agricultură.

Aceștia mai subliniază și importanța rolului autorităților în facilitarea relației dintre startupuri și fermieri.

În plus, există și o nevoie urgentă pentru date granulare și actualizate legate producția internă din agricultură, așa încât atât fermierii, cât și fondatorii de startupuri tech să poată avea acces la informații complete care să îi ghideze.

În ceea ce privește dezvoltarea unui astfel de startup, fondatorii pun accentul pe derularea unor interviuri cu viitorii clienți, așa încât să poată înțelege cât mai corect și complet nevoile acestora sau posibile bariere în adoptarea soluției respective - pas cu atât mai important cu cât viteza de adoptare a acestora este mică în țara noastră.

Top 5 tendințe din agricultura locală

Printre principalele tendințe evidențiate în cadrul conferinței de anul acesta, s-a conturat necesitatea unei legături mai strânse între producătorii locali și consumatori, pe fondul pandemiei, care a determinat un interes pronunțat pentru achiziția de produse alimentare de la producători și fermieri locali, facilitat de grăbirea digitalizării micilor afaceri.

În plus, folosirea IoT în agricultură, cu ajutorul unor softuri și dispozitive hardware care previn și minimizează risipa, își consolidează importanța în domeniu, alături de precision farming (agricultura de precizie), care folosește tehnologii data-based, teledetecție și internetul pentru gestionarea culturilor, reducerea utilizării îngrășămintelor, pesticidelor și a apei. 

Biotehnologia, cu rol important în creșterea producției și îngrijirea și protejarea recoltelor, dar și nutriția și wellbeing-ul, prin preocuparea pentru rolul alimentației în menținerea unui stil de viață sănătos și un interes sporit pentru produse provenite din culturi bio, se numără și în acest an pe lista tendințelor importante.

Raportul realizat de Impact Hub Bucharest și Activize.Tech, în parteneriat cu EIT Food și Microsoft, include startup-urile care inovează la nivel local, tendințele emergente din domeniu și informații practice de la reprezentanții locali.

EIT Food este susținut de European Institute of Innovation and Technology (EIT), un organism al Uniunii Europene.

Parallax

Vizualizari
1374
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri