Adi Iacob

VIDEO Cum a ajuns în Botoșani un studio care face jocuri video pentru Disney sau Netflix

Amber Studio - sediul de la Botoșani

Compania românească de gaming Amber Studio s-a extins de-a lungul timpului atât la nivel local, în mai multe orașe din România, dar și internațional, cu studiouri deschise în țări precum Statele Unite, Mexic sau Polonia. Una dintre locațiile studioului cunoscut pentru colaborările sale cu giganți ca Amazon, Disney sau Netflix este la Botoșani. Am fost curioși să aflăm cum a ajuns Amber în orașul din nordul Moldovei. 

Înființată în 2013 în București, Amber este o agenție creativă structurată ca o rețea de studiouri cu specializări diferite. Amber are aproximativ 1.200 de angajați care lucrează în birourile din: 

  • București și Botoșani (România)
  • Guadalajara (Mexic)
  • Montreal (Canada)
  • Kiev (Ucraina)
  • Varșovia (Polonia)
  • San Francisco și Los Angeles (Statele Unite)

Am stat de vorbă cu CEO-ul Amber - Jaime Gine, care în trecut a ocupat poziția de vicepreședinte al gigantului industriei de gaming Electronic Arts, despre cum este văzută România din punctul de vedere al industriei de gaming, dar și cum a ajuns Amber să deschidă un studio de jocuri video la Botoșani.

“Cred că există o cantitate enormă de talent în locurile în care oamenii nu s-au uitat; în țări emergente, din zone precum America de Sud, Asia și Europa de Est.

Genul de pasiune și vise pe care îl găsești în aceste locuri este din ce în ce mai greu de găsit în țările dezvoltate. Aici te trezești și vezi că lucrezi în industria jocurilor și te gândești: «wow, e un vis devenit realitate». Iar asta nu mai este valabil în țări precum Marea Britanie sau Statele Unite. 

Pasiunea și acea dorință de a crea lucruri noi este, practic, ceea ce stimulează investițiile în domeniu și va continua să stimuleze investițiile.

Cred că sunt câteva lucruri de care ai nevoie pentru a crea un ecosistem de tehnologie și startup-uri. Ai nevoie de trei lucruri: educație, investitori și talent.

Cred că România are o mulțime de talent și trebuie să ne asigurăm că atragem investitori și că lucrăm cu autoritățile pentru a ne asigura că există o educație potrivită pentru noile tehnologii, nu pentru cele vechi.

Trebuie să continuăm să creștem și să ne extindem dincolo de București, în alte locuri cum ar fi Craiova sau Botoșani”, explică Jaime Gine. 

Cum a ajuns Amber la Botoșani

Compania românească de jocuri video Amber, fondată de antreprenorul Mihai Pohonțu, are de trei ani un sediu și în Botoșani. 

Biroul oferă servicii de Quality Assurance (testare) pentru jocurile dezvoltate sau co-dezvoltate de Amber pentru platforme diverse - mobile, PC și console.

Amber Studio, Botoșani
Amber Studio, Botoșani

“Am găsit un parteneriat foarte bun cu administrația locală de acolo (n.r. - Botoșani). Am simțit că este o oportunitate foarte bună - nu exista concurență și erau o mulțime de oameni care visau să lucreze în industria dezvoltatoare de jocuri video.

Știți, România nu este doar despre București. Este o țară foarte mare și sunt o mulțime de oameni talentați, iar noi vrem să oferim oportunități și avem nevoie de acel talent, deci e și în interes personal.

Am deschis studioul din Botoșani în octombrie 2019. Lucrurile au pornit încet pentru că imediat a venit pandemia, dar sunt foarte fericit să spun că de atunci echipa a crescut și acum avem peste 100 de angajați și este un studio care crește foarte, foarte repede”, a precizat CEO-ul Amber.

Amber Studio a atras în luna octombrie o finanțare de 20 de milioane de dolari de la fondul de investiții Emona Capital. 

„Emona Capital a decis să investească până la 20 de milioane de dolari în Amber, la o evaluare post-investiție de 190 de milioane de dolari”, susține studioul românesc de jocuri video.

Parallax

Vizualizari
2579
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri