CZ

Franța se mândrește cu cel mai mare campus de startupuri din lume. Station F așteaptă și români

Imagine principala
Station F

Francezii, care sărbătoresc vineri, 14 iulie, Ziua Națională, se mândresc cu cel mai mare campus de startupuri din lume. Station F s-a deschis recent la Paris și așteaptă inclusiv startupuri din România. Între timp, un startup românesc care a ajuns anul acesta în Franța, la un accelerator de afaceri parizian, își face planurile pentru o prezență în campusul Station F.

Deschiderea Station F era programată inițial în aprilie, dar o conductă care s-a spart a amânat inaugurarea până pe 29 iunie.

Da, ne dorim startupuri românești la Station F”, ne-a transmis echipa campusului parizian, pe e-mail.

Deja un startup românesc își face planuri să intre în campusul Station F. Clujenii de la Parking Plus au obținut recent o finanțare franțuzească de 57.000 de euro și un loc în acceleratorul de afaceri Starter IMT de la Paris.

Station F e un fel de mega coworking care grupează mai multe programe de incubare și accelerare care se vor muta acolo. Parking Plus este la IMT Starter, anul acesta. De la anul, am prevăzut să avem prezență și la Station F” - ne-a spus Cristian Ureche, fondator al startupului românensc Parking Plus. 

Firma clujeană realizează soluții smart city pentru gestionarea locurilor de parcare și identificarea lor de căre șoferi, pe mobil.

Cei de la Station F spun că au 26 de programe diferite pentru startupuri, gestionate independent, fiecare cu regulile sale.

Un loc (birou) la Station F costă 195 de euro pe lună, pentru start-upuri, în programul destinat fondatorilor, de exemplu. De banii ăștia, fondatorii au acces complet.

Într-un alt program, Sation F Felowship, membrii au acces 5 zile pe lună , la un tarif de 900 de euro pe an, de persoană.

De asemenea, sunt și programe gratuite, cu acces deplin la Station F, timp de un an, pentru potențialii antreprenori talentați, dar care ”nu s-au născut într-un mediu privilegiat”.

”Nu facem profit, ne acoperim doar cheltuielile prin închirierea birourilor și găzduire de evenimente” - ne-a mai transmis echipa Station F.

Startupurile și antreprenorii care vin la Station F au acces la un uriaș ecosistem antreprenorial, în curs de construire. Companii mari, cum este Facebook, au început deja să își așeze acceleratoare de startupuri în campusul parizian. De altfel, în contextul Brexit, Station F este văzut drept unul dintre ”magneții” cu care mediul de afaceri din Franța vrea să atragă startupurile și ideile de afaceri strânse în prezent în Marea Britanie și care își doresc să rămână pe piața Uniunii Europene.

Pariu al miliardarului Xavier Niel, Station F este amenajată într-o stație de tren abandonată, din Paris, Halle Freyssinet, construită în anul 1929.  Magnatul francez - cu afaceri în telecom, internet, presă și muzică - a cumpărat fosta stație de tren cu 70 de milioane de euro, în anul 2013. Investiția totală în campusul parizian de startupuri se ridică la 250 de milioane de euro.

Xavier Niel, care a fondat compania de internet și telefonie Iliad și  care este coproprietar al ziarului Le Monde, are o avere de circa 7 miliarde de euro.

Station F Campus

Station F în cifre:

  • 34.000 de metri pătrați
  • Peste 3000 de birouri pentru startupuri
  • 26 de programe internaționale de startupuri
  • 1 makerspace
  • 1 restaurant, 4 bucătării, 1 cafenea, 1 bar
  • acces 24/7
  • 8 spații de evenimente.

Pentru 2018, Station F pregătește și un spațiu de cazare pentru antreprenorii startup, de 100 de apartamente, cu o capacitate totală de 600 de locuri.

Pe lângă legăturile tradiționale cu România, Franța este unul dintre partenerii principali ai economiei românești.

”Franța este al treilea client al României și al patrulea furnizor. Parteneriatul nostru economic și industrial este solid. Schimburile noastre comerciale s-au dublat în ultimii 10 ani” - a spus vineri ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, la recepția oficială de Ziua Naționalăa a Franței.

Sursa foto: Station F
Parallax

Vizualizari
1133
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri