Claudiu Zamfir

România a semnat standardul EU Startup Nations: Fonduri de investiții în loc de fonduri nerambursabile

Thumbnail

România și alte 24 de state ale Uniunii Europene au semnat Declarația privind EU Startup Nations Standard, privind dezvoltarea firmelor nou-înființate.

Nu are nicio legătură cu fostul program românesc Start-Up Nation, lansat în 2017 și 2018 de fostele guvernări PSD. Într-adevăr și Standardul UE în favoarea întreprinderilor nou-înființate” (EU Startup Nations Standard) recomandă finanțări susținute din fonduri publice pentru firmele tinere, dar în declarația europeană este vorba despre fonduri de investiții de capital de risc, nu de fonduri nerambursabile, cum prevedea vechiul program românesc Start-Up Nation.

Astfel, declarația europeană semnată de guvernanții români zilele trecute prevede finanțări de la fonduri de investiții care opresc, în schimbul banilor, părți sociale din firmele finanțate. În partea cealaltă, la programul Românesc Start-Up Nation erau granturi, adică fonduri de până la 200.000 de lei (circa 40.000 euro) pe care firmele nu le mai dădeau înapoi, dar erau obligate să facă anumite investiții și angajări de personal.

Practic, declarația asumată și de guvernanții români recomandă ca statele membre să ia bani din mecanismul de redresare și reziliență - vestitul PNRR negociat de România cu Comisia Europeană - și să-i pună în fonduri de investiții, care să finanțeze startup-urile și să le oprească părți sociale din afacere.

Aici, EU Startup Nations Standard prevede:

  • „Acces direct la finanțare: statele membre utilizează o parte din finanțarea facilității de redresare și reziliență (RRF) pentru a îmbunătăți accesul la capitalul de risc pentru întreprinderile noi, prin Banca Europeană de Investiții (BEI), băncile promoționale sau alte vehicule dedicate, folosind investiții private și distribuind fonduri firmelor profesionale VC stabilite / profesionale pentru a remedia deficitul de investiții existent.
  • Acces indirect la finanțare: statele membre introduc sau îmbunătățesc inițiativele politice care vizează creșterea volumului și diversității capitalului privat (de exemplu din fondurile europene de pensii) disponibile pentru co-investiții în întreprinderi cu creștere ridicată.
  • Sunt în vigoare măsuri de reducere a impozitelor destinate investitorilor tip business angels, pentru a stimula și a sprijini finanțarea în stadiu incipient”.

Alte prevederi ale declarației EU Startup Nations Standard:

  1. prelucrarea în maximum 30 de zile a cererilor de viză depuse de persoanele talentate din țări din afara Uniunii Europene, care vor să vină în statul membru respectiv - de exemplu România - să lucreze sau să deschidă o firmă în domenii inovatoare.
  2. Posibile stimulente fiscale țintite, acordate de țările membre startup-urilor care fac angajări în sensul diversității de etinie, gen, religie, vârstă și orientare sexuală.
  3. stock option plan acordate de firme angajaților merituoși să fie recunoscute ca venituri doar la momentul  capitalizării, nu înainte. Și în România s-au introdus deja în Codul fiscal facilități pentru stock option plan, care este definit drept „un program inițiat în cadrul unei persoane juridice prin care se acordă angajaților, administratorilor și/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei (...) dreptul de a achiziționa la un preț preferențial sau de a primi cu titlu gratuit un număr determinat de titluri de participare (...) emise de entitatea respectivă”. Avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordării și la momentul exercitării acestuia, NU se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale, conform Codului fiscal de la noi.

Citește mai jos toată declarația privind EU Startup Nations Standard of Excellence:

 

EU Startups Nations Standard 2021 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
13362
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri