Claudiu Zamfir
Patronii de firme mici și mijlocii reuniți în Consiliul Național IMM critică dur schema de ajutoare de stat COVID, publicată de guvernul demis Cîțu în Monitorul Oficial, și fac „un apel la noul prim-ministru”, Nicolae Ciucă, „să oprească imediat acest potențial jaf”.
Așa cum am arătat pe StartupCafe.ro, în Monitorul Oficial de luni s-a publicat ordinul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) nr 1.290 semnat încă din data de 16 noiembrie de către secretarul de stat Csilla Hegedüs (UDMR) în locul ministrului interimar al fondurilor europene, Florin Cîțu, premierul demis.
Prin acest ordin se aprobă schema de ajutor de stat 4.1.1. - POC, de aproape 360 de milioane de euro din fonduri UE și de la buget, prin care firmele micro, mici și mijlocii ar urma să primească granturi de invevstiții de până la 1 milion de euro fiecare. Această schemă ar fi trebuit să înlocuiască Măsura 3 din vechea schemă de ajutare de stat COVID de la Ministerul Economiei, desființată însă de guvernul Cîțu.
Acum, Consiliul Național al IMM-urilor din România, care s-a implicat în consultările publice cu MIPE, denunță documentul oficial publicat și reclamă că ministerul a ignorat cerințele partenerilor.
„Se pregătește o fraudă de proporții în implementarea măsurii 3! Nu e posibil ca în lipsa unui Guvern instaurat, să fie lansată o măsură vitală pentru mediul de afaceri în regim de ,primul venit, primul servit’! Istoria ne arată că acest sistem a contribuit la fraude în ceea ce privește blocajul platformelor, aplicarea cu ajutorul ,roboților’ de proiecte, frustrare în rândul celor corecți și care își doresc competiție corectă! 358 de milioane de euro care riscă să ajungă nu la cei care au nevoie, nu la cei performanți, ci la cei care ,se descurcă’! Fac un apel la noul Prim-Ministru, la Ministrul fondurilor europene, la Ministrul economiei să oprească imediat acest potențial jaf!!!” -a spus Florin Jianu, președinte CNIPMMR, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
În context, Consiliul „trage un semnal de alarmă” cu privire la implementarea „noii măsuri 3” - Actiunii 4.1.1 – ”Investiții în activități productive” , despre care spune că „are are un potențial ridicat de fraudare”, din următoarele considerente:
De precizat că urmează să fie instalat un nou guvern, condus de generalul (r) Nicolae Ciucă (PNL). La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) urmează să fie instalat Dan Vîlceanu (PNL), actualul ministru de Finanțe.
Vechea Măsură 3, anulată de guvernanți, era derulată de Ministerul Economiei, cu MIPE ca finanțator. Acum însă, noua Măsură 4.1.1. scoate din joc Ministerul Economiei, MIPE urmând să se ocupe de tot.
De precizat totuși că Ministerul Economiei urmează să se spargă din nou, iar partea de IMM-uri ar deveni minister de sine stătător. Pentru noul Minister al IMM-urilor, în cărți este Daniel Cadariu, un senator liberal de Suceava, susținut Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte al PNL.
”aplicarea cu ajutorul ,roboților’ de proiecte" - daca are cineva exemple concrete, altfel care ca nu facem decat sa cream panica in randul potentialilor beneficiari
"frustrare în rândul" aplicantilor - da, tot timpul, dar trebuie sa recunoastem ca este mare atunci cand se merge pe principiul primul venit / primul servit
. Primul venit / primul servit nu este o solutie. Trebuie actualizata grila de evaluare cu criterii de departajare corecte de tipul:
1. profit raportat la 2019 - la urma urmei profitul sta la baza platii taxelor (cifra de afaceri nu este relavanta, nu arata impactul organizatiei in economie ci doar "hartiile" pe care le-a plimbat dintr-o parte in alta)
2. contributie proprie suplimentara - peste cei 5-15% minim obligatorii pe care ii pune fiecare firma
3. cu cat creste productivitatea in anul 3 - deja avem o forma incipienta a acestui criteriu la pct. 5 din grila