Claudiu Zamfir

Ministerul Proiectelor UE va lua sute de angajați de la Dezvoltare pentru a coordona cele 8 programe regionale 2021-2027

organigrama mipe

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) urmează să-și mărească personalul cu circa 20% în principal prin preluarea de angajați de la Ministerul Dezvoltării, pentru finalizarea Programului Operațional Regional 2014-2020 și coordonarea celor 8 programe regionale 2021-2027 ce vor fi gestionate oficial din teritoriu, de agențiile de dezvoltare regională (ADR), controlate de primării și consiliile județene.

Programele regionale sunt importante inclusiv pentru antreprenorii IMM, care, în trecut, au potut să acceseze granturi pentyru microîntreprinderi de până la 200.000 de euro fiecare, respectiv proiecte pentru firme mici și mijlocii de câte 2-7 milioane euro.

Acum, printr-un proiect de ordonanță de urgență, MIPE, condus de liberalul Marcel Boloș, urmează să-și majoreze schema de personal cu 400 de oameni, de la de la 1943 la 2343 (fără  demnitari și consilierii din cabinetele lor, numiți politic).

Din necesarul de 400 de oameni în plus, liberalul Boloș vrea să ia la MIPE un număr de 257 de angajați de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), condus de Cseke Attila de la UDMR. Practic MIPE va prelua cele două direcții care gestionează fonduri europene la Ministerul Dezvoltării - cea pentru Programul Operațional Regional și cea pentru Programul de Capacitate Administrativă.

În paralel, MIPE face și angajări din piață pentru a putea să-și atingă ținta de personal.

De ce aceste mișcări? Deja, prin ordonanța de urgență 170 din 8 decembrie 2022, MIPE preia de la Ministerul Dezvoltării autoritatea de management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, pentru faza de închidere a acestuia. Reamintim că România mai poate atrage fonduri UE prin POR 2014-2020 până la finalul anului 2023.

În trecut, Boloș s-a plâns de riscul mare de pierdere de bani europeni de la POR 2014-2020 prin dezangajare de fonduri. Miercuri, 28 decembrie 2022, Cseke Attila s-a plâns că s-a confruntat tocmai cu lispa de personal pe partea de fonduri europene, dar a a afirmat că și-a depășit ținta de absorbție de bani de la UE.

„Deși ținta de absorbție a crescut semnificativ față de anul trecut și, în ciuda dificultăților create din cauza lipsei de resurse umane în această direcție a Ministerului Dezvoltării, am reușit să atingem și să depășim țintele de dezangajare și de absorbție a fondurilor europene disponibile prin POR și pentru acest an. Acest lucru înseamnă că am reușit să cheltuim fiecare euro disponibil pentru investiții care dezvoltă localitățile din România”, a declarat Cseke Attila, miercuri.

Ținta de dezangajare de fonduri POR, în creștere față de ținta pe anul 2021, a fost de 1,17 miliarde de euro și a fost atinsă și depășită - a menționat MDLPA. Ministerul, prin Autoritatea de Management POR 2014-2020 din subordinea sa (până acum), spune că a efectuat, în 2022, plăți către beneficiari în valoare de peste 1,77 miliarde de euro, din care 1,55 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și 0,22 miliarde de euro cofinanțare din bugetul de stat.

„În ambii ani ai mandatului de ministru, ținta de absorbție a fost atinsă și depășită semnificativ - pentru anul 2022, aceasta însemnând un plus de 357 milioane de euro, care va ajuta la atingerea țintei pentru anul 2023” - a mai spus ministrul UDMR de la Dezvoltare.

În perioada de programare 2021-2027, Programul Operațional Regional a fost spart în 8 programe regionale mai mici, pe fiecare regiune de dezvoltare. Cele 8 programe regionale, în valoare totală de 11 miliarde de euro, vor fi gestionate direct de agențiile de dezvoltare regională (ADR) din fiecare regiune a țării, care au primit astfel atribuții de autorități de management - așa cum avea până acum Ministerul Dezvoltării în POR 2014-2020.

Măsura de descentralizare a fost inițiată tot de Marcel Boloș, în primul său mandat de ministru la Fonduri Europene, din 2019. Descentralizarea a fost cerută de liderii locali, inclusiv de actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan (PNL), care îl susține politic pe Boloș. Primarii și șefii de consilii județene și-au dorit de la bun început să aibă ei un control mai direct asupra fondurilor europene din programele regionale, prin intermediul ADR-urilor, care sunt organizații controlate de ei.

Totuși, acum Marcel Boloș a preluat, la MIPE, o prerogativă de coordonare a celor 8 programe regionale 2021-2027 și implicit a activitățiii ADR-urilor în absorbția fondurilor europene.

„Potrivit prevederilor art.7 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.170 din 8 decembrie 2022 la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene se înființarea Direcția asistență gestionare programe operaționale regionale, cu atribuții în coordonarea la nivel național a programelor operaționale regionale, în scopul asigurării bunei funcționari și implementării acestora” - a menționat MIPE.

Marcel Boloș va detalia atribuțiile noii structuri în Regulamentul de organizare și funcționare al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

În structura organizatorică a MIPE apar Direcția Generală Program Operaţional Regional și Direcția Asistenţă Gestionare Programe Operaţionale Regionale, în subordinea unui subsecretar de stat.

Noua organigramă MIPE (clic pt a extinde foto) cuprinde, pe lângă ministru, 8 secretari de stat, 2 subsecretari de stat, secretarul general și 4 secretari generali adjuncți.

organigrama mipe

 

 

 

Parallax

Vizualizari
3876
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri