Claudiu Zamfir

Măsura 2: Guvernul a pus 117 milioane Euro pentru plățile restante, în proiectul de buget 2022 trimis la Parlament

Thumbnail

Proiectul de buget pe anul 2022, adoptat de Guvern și transmis la Parlament pentru aprobarea finală, cuprinde și suma de 570 de milioane de lei (117 milioane euro la cursul folosit în program), credite bugetare, pentru a putea fi plătite granturile de capital de lucrru de maximum 150.000 euro fiecare pentru cele aproximativ 2.800 de firme rămase admise în lista de așteptare la Măsura 2 a Schemei de ajutoare de stat COVID-19.

Astfel, la fila de buget pentru Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, la la capitolul Fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2014-2020, figurează și creditele bugetare de 570 de milioane de lei, pentru cheltuieli neeligibile, confirmându-se informațiile prezentate anterior de StartupCafe.ro.

Aceasta înseamnă că statul ar urma să  suporte din bugetul național plățile de 570 de milioane de lei pentru plățile restante de ajutoare de stat către cei aproximativ 2.800 de beneficiari, fără a mai putea să recupereze cheltuiala din fonduri de la Comisia Europeană. Pentru asta, mai trebuie însă ca Parlamentul să aprobe bugetul de stat pe anul 2022 în forma propusă de Guvern, ceea ce se anunță a fi o simplă formalitate, având în vedere majoritatea largă de care dispun guvernanții în Legislativ.

Până recent, atât Ministerul Economiei (devenit Minister al Antreprenoriatului și Turismului pe partea de programe IMM) cât și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au tot susținut că vor acoperi aceste plăți din facilitatea europeană React EU. Iată însă că va fi suportată de stat. Motivul nu a fost explicat oficial de guvernanți, dar din informațiile StartupCafe motivul este că multe dintre firmele care vor primi ajutoarele nu sunt eligibile pentru fondurile React EU, pentru că nu le-a scăzut cifra de afaceri în anul 2020 față de 2019, ca să poată fi încadrate la ajutoareledestinate firmelor afectate de criza COVID, deși ele au certificate pentru situații de urgență (CSU).

Thumbnail

Plățile restante rămase de efectuat în 2022

În proiectul de buget pe anul 2022, intrat în Parlament, sunt prevăzuți bani pentru plățile restante rămase din trecut, în seama Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, prin 4 linii de finanțare:

  1. Măsura 2 “Granturi pentru capital de lucru” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, necesar credite de angajament și de plată în 2022 în valoare de 570.000 mii lei în vederea închiderii măsurii.
  2. Schema de ajutor de stat dedicată industriei Horeca instituită în baza Ordonanței de  Urgență a Guvernului nr. 224 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 – necesar credite de plată în 2022 în valoare de 1.189,009 mii lei în vederea închiderii măsurii. Aici este vorba despre tranșa a doua a ajutorului de stat, în procent de 53% din suma atribuită, în condițiile în care zilele acestea se plătește tranșa întâi, de 47% din suma aprobată beneficiarilor (1 miliard de lei în total).
  3. Măsura 1 “Microgranturi” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, necesar credite de angajament și de plată titlul 58 în 2022 în valoare de 315.000 mii lei în vederea închiderii măsurii. Aici se poate observa că statul vrea să bugeteze la plată toate firmele înscrise, la bugetul maxim, de 65 de milioane de euro, deși în urma verificărilor sunt așteptate și respingeri de solicitanți (dacă ne luăm după experiența de până acum).
  4. Măsura de sprijin institute prin Hotărârea Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, cu modificările și completările ulterioare, necesar credite de angajament de 233.000 lei în 2022.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
1790
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri