Claudiu Zamfir

Nouă fereastră de obținere a certificatelor CSU, pentru fondurile europene de criză (proiectul din Guvern)

Thumbnail

Proiectul de ordonanță de urgență care intră vineri în ședința de Guvern, privind ajutoarele din fonduri europene de 1 miliard de euro, pentru firmele mici și mijlocii (IMM) prevede și posibilitatea ca IMM-urile să-și mai poată scoate certificatele de situație de urgență (CSU), într-o anumită perioadă, pentru a putea accesa banii destinați beneficiarilor afectați de criză.

Mulți antreprenori s-au plâns că în proiectul de ordonanță de urgență inițial, scos în dezbatere publică de ministerele de resort, s-a prevăzut printre condițiile accesării banilor europeni de criză și existența ceriticatului de situație de urgență (CSU).

Aceste certificate CSU - galebene și albastre - au fost eliberate de Ministerul Economiei până pe 15 iunie. Mulți antreprenori, deși și afacerile lor au fost afectate de corona-criză, nu și-au scos acel CSU, fiind încrezători în forțele proprii de a merge mai departe, drămuindu-și singuri resursele, fără să aibă nevoie de beneficiile certificatelor, cum ar fi, de exemplu, amânarea ratelor bancare.

Acum, însă, văzând oportunitatea banilor europeni puși la bătaie de Guvern și relativ ușor de accesat, regretă că nu au cerut și ei acel CSU, pus în proiectul de ordonanță printre condițiile de accesare a ajutoarelor.

În forma în care proiectul de OUG pus pe masa guvernului, în ședința programată vineri, de la ora 16,00, se prevede că antreprenorii vor putea din nou să ceară certificate CSU.

„În perioada 01 august -15 septembrie 2020, MEEMA eliberează certificate de situații de urgență, la cerere, operatorilor economici a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 în perioada stării de urgență.

Certificatul pentru situații de urgență emis de către MEEMA constată în baza declarației pe propria răspundere că operatorul economic a înregistrat diminuarea veniturilor sau a încasărilor de minim 25% în luna martie, aprilie sau mai 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 sau întreruperea parțială sau totală a activității ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență decretată” - prevede proiectul de ordonanță de urgență care intră în ședința de Guvern.

Rămâne de văzut ce va apărea în Monitorul Oficial. 

OUG-10 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
7231
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri