Claudiu Zamfir

Măsura 2: Ce se mai întâmplă cu plata ajutoarelor de stat. Răspuns oficial de la Ministerul fondurilor UE

Thumbnail

Plata granturilor de capital de lucru către firme, prin Măsura 2 a schemei de ajutoare de stat COVID-19, bate  pasul pe loc, din cauza lipsei bugetului de fonduri europene disponibil, iar acum Ministerul fondurilor UE (MIPE) a transmis la StartupCafe.ro o explicație privind această situație.

În prezent, 2966 de firme românești admise în lista de așteptare la Măsura 2 așteaptă de luni întregi să-și primească granturile de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, promise de guvern, din bani europeni și de la bugetul statului.  Pentru acești solicitanți e nevoie de 570 de milioane de lei (circa 118 milioane de euro la cursul folosit în program), dar în lipsa bugetului de fonduri europene Ministerul Economiei nu a mai coborât cu plățile sub numărul RUE 18.850, în lista de aplicanți.

În campania electorală de anul trecut, guvernanții le-au promis oamenilor bani, fără să fie disponibil un buget de fonduri europene pentru aceste plăți. Ulterior, statul s-a îndreptat către facilitatea europeană React EU pentru a asigura plățile.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care trebuie să asigure banii europeni pentru ca Ministerul Economiei să poată face plățile, a cerut Comisiei Europene să modifice Programul Operațional Competitivitate, pentru a putea activa facilitatea React EU.

La solicitarea StartupCafe.ro, MIPE ne-a răspuns că „în data de 22 septembrie 2021”, Comisia Europeană a aprobat oficial modificarea Programului Operațional Competitivitate pentru sumele necesare Măsurii 2 și Măsurii 4.1.1. Investiții în activități productive”. Din surse europene, StartupCafe.ro aflase că Bruxelles-ul a aprobat chiar mai devreme, încă din 16 septembrie.

Și atunci, de ce nu pornesc plățile în forță la Măsura 2, de la numărul RUE 16.851 în jos?

StartupCafe.ro a și întrebat MIPE oficial: „Care sunt pașii următori pentru efectuarea plăților din cadrul Măsurii 2 prin bugetul provenind din facilitatea React EU?”.

După 3 săptămâni, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ne-a răspuns așa:

Pentru efectuarea plăților din cadrul Măsurii 2 prin bugetul provenind din facilitatea REACT EU, Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului trebuie să încheie contracte de finanțare cu solicitanții eligibili în cadrul bugetului aprobat”.

Cu alte cuvinte, atât de simplu este: trebuie numai ca Ministerul Economiei să trimită notificări și să reia contractarea cu cei aproape 3.000 de solicitanți admiși în lista de așteptare, de la numărul RUE  16.851 în jos.

De luni încolo ne vom interesa și la Ministerul Economiei să vedem ce mai trebuie făcut să se efectueze toate plățile. Neoficial, la Economie, se știe că nu există încă buget de fonduri europene, care să acopere aceste plăți pentru ca statul să poată ulterior recupera de la Uniunea Europeană granturile acordate IMM-urilor la Măsura 2.

În 29 septembrie, când a revenit la Ministerul Economiei, ca ministru interimar, Virgil Popescu a spus că a solicitat Ministerului Investițiilor și proiectelor Europene să explice în scris „de ce nu sunt bani pentru toată” Măsura 2.

„La Măsura 2, nu mă feresc să o spun, se pare că avem niște probleme. Am cerut în scris Ministerului Investițiilor și proiectelor Europene să ne spună de ce nu sunt bani pentru toată măsura, pentru că avem o legislație, avem o ordonanță, o lege aprobată în Parlament. S-au mutat banii de pe Măsura 3, când a fost anulată, pe Măsura 2 și s-au blocat plățile la (numărul RUE) aproape 16.000 și ceva și mai sunt câteva mii de IMM-uri care ar trebui plătite.

Aș vrea să deslușim ce se întâmplă acolo, pentru că nu este normal ca, dacă am hotărât ca toate IMM-urile care au depus pe Măsura 2 să primească banii, nu este normal să nu se întâmple acest lucru” - spunea ministrul interimar al Economiei, pe 29 septembrie 2021.

Măsura 2 - situația la zi: plăți efectuate, notificări, contracte, respingeri

La Măsura 2, de anul trecut până vineri, 5 noiembrie 2021, Ministerul Economiei a plătit granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro unui număr de 13.719 beneficiari. Valoarea totală a granturilor de capital de lucru acordate la Măsura 2 se ridică la 3,743 miliarde lei (773,5 milioane euro la cursul de schimb folosit în program).

În ultima săptămână, în lipsa unui buget de fonduri europene disponibil, s-au mai plătit doar 7 contracte,  cu suma totală de 1,4 milioane lei (288.000 euro la cursul folosit în program). Săptămâna precedentă fuseseră plătite 15 firme, iar cu o săptămână mai înainte,  21 de contracte.

În acest moment, mai sunt 4 firme care figurează cu notificări de contractare primite. Valoarea totală a granturilor solicitate de acestea este foarte mică: 120.000 de lei (circa 25.000 de euro). Aceste firme au la dispoziție 20 de zile de la primirea contractului în sistemul electronic de granturi să semneze contractul și să-ș încarce înapoi în sistem împreună cu dovada cofinanțării. În caz contrar, ele vor pierde ajutoarele de stat.

Thumbnail

Alte 11 firme au semnat contractele, dar așteaptă să li le semneze și agenția IMM, ca să-și poată primi și ele banii. Valoarea totală a sumelor cerute de acești solicitanți este de 2,84 milioane lei.

Mai sunt și 14 de firme cu contractele semnate, dar încă neplătite de stat. Acestea trebuie să primească în total 2,88 milioane lei.

În clarificări mai sunt 4 solicitanți (3 la agenția Timișoara și 1 la București).

5.508 solicitanți au fost respinși, suma totală pe care aceștia o ceruseră fiind de 906 milioane lei. 4 aplicanți au fost respinși numai în ultima săptămână.

2966 de solicitanți, de la numărul RUE 16.851 în jos, figurează în continuare ca admiși în lista de așteptare.

Reamintim că, la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, din cadrul schemei de ajutoare de stat COVID pentru IMM, s-au înscris în total 22.226 de aplicanți, în perioada 22-28 octombrie 2021.

Descarcă de AICI situația la zi, la Măsura 2.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
6723
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
De ce
nu merge?
Au publicat Schema de ajutor de stat in Monitorul Oficial?
MIPE da banii solicitati de Minnisterul Economiei pentru a putea relua Massura 3? Sunt tot din React EU.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri