Claudiu Zamfir

Măsura 2: Ministrul Cadariu, nouă promisiune de plată a ajutoarelor de stat restante

Thumbnail

Ministrul Antreprenorialului și Turismului a făcut din nou o promisiune de plată a ajutoarelor de stat restante, de 570 de milioane de lei, către ultimii 2885 de beneficiari admiși în așteptare la Măsura 2 de granturi de capital de lucru pentru IMM.

„În cursul acestei luni (februarie- n.r.), cel târziu, poate, la mijlocul lunii martie, vom închide și Măsura 2, unde în momentul de față au rămas aproximativ 3.000 de beneficiari neachitați. Nu mai erau fonduri europene - pentru că așa am pornit această schemă-, am obținut acei bani prin legea bugetului și-i avem în bugetul ministerului. A fost nevoie de o ordonanță de urgență, adoptată săptămâna trecută, pentru o mică corecție administrativă, și sperăm ca până la mijlocul lunii martie o infuzie de 570 de milione de lei să ajungă la IMM-uri” - spus Constantin-Daniel Cadariu, la o discuție CECCAR.

Ministrul a spus și când ar vrea să pornească ediția a treia a programului Start-Up Nation. Ca noutate, acum, Cadariu a afirmat că vor fi până la 10.000 de beneficiari la StartUp Nation 2022, cu granturi de până la 200.000 de lei de fiecare, în condițiile în care bugetul prevede totuși numai 500 milioane lei, credite de angajament, care ar ajunge pentru semnarea a 2.500 de contracte de finanțare la nivelul maxim al ajutorului financiar nerambursabil avansat.

„Există un real interes pentru un astfel de program pentru afacerile aflate la început de drum și e unul dintre motivele pentru care - dacă vom discuta de intenții de viitor din partea ministerului - e primul program pe care ne-am propus să-l începem în cursul acestui an, în aprilie-mai, ediția a treia de la Startup Nation. Nu știm exact să dăm un termen, pentru că depindem și de colegii noștri de la STS, care gestionează platforma care va gestiona acest program, va fi aceeași țintă ca număr de beneficiari, adică 10.000, cu granturi de aproximativ 200.000 de lei” - a afirmat Cadariu.

Ca modificări față de anii trecuți, el a reiterat aceleași prevederi pe care le-a prezentat și la interviul acordat StartupCafe.ro, în urmă cu 3 săptămâni:

  • „Vom încerca să nu mai punem punctaj raportat la numărul de salariați, pentru că s-a constat că mulți care au apelat la acel program, fie direct, fie cu ajutorul consultanților, au optat pentru numărul maxim de salariați, că erau între 1 și 6 salariați, și au ajuns să consume aproape toți banii. Va fi o condiție de a avea un număr de angajați, dar nu cu punctaj”.
  • „Ediția a treia, ca toate programele pe care ne propunem să le demarăm în cursul acestui an, ne propunem să aibă un mic procent de cofinanțare, simbolic, de 5-10-15%, pentru a responsabiliza o dată în plus acei beneficiari care vor încheia contractul și vor primi sumele”.
  • „Tocmai pentru a veni în sprijinul lor, când nu vor avea acești bani de cofinanțare și vor trebui să apeleze la o bancă, am încheiat  o convenție cu Fondul de garantare a creditelor pentru IMM,  pentru a le asigura acel instrument de garantare pentru a putea lua creditul pentru eventuala cofinanțare. Sumele care vor fi de achitat către Fondul de garantare vor fi suportate tot din cadrul grantului”.

 

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
2634
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri