Claudiu Zamfir

Măsura 1-microgranturi: Vor fi excluse de la ajutoarele de stat SRL-urile înființate în 2020? (clarificare de la MIPE)

Thumbnail

Societățile cu răspundere limitată (SRL) înființate pe parcursul anului 2020 NU vor avea acces la ajutoarele de stat de la Măsura 1 - microgranturi de capital de lucru de 2.000 de euro, nici la sesiunea a doua de înscrieri, așteptată în octombrie 2021, conform unor clarificări transmise de Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene către Ministerul Economiei, intrate în posesia StartupCafe.ro.

Recenta propunere oficială de procedură pentru sesiunea a doua a Măsurii 1, scoasă în dezbatere publică de Ministerul Economiei, arată că SRL-urile trebuie să respecte condiția de la art. 6, lit b) din Ordonanța de Urgență nr. 130/2020 (modificată prin Legea 220/2020 și OUG 199/2020).

Condiția respectivă spune că:  

  • SRL-urile trebuie „să fi obținut o cifră de afaceri în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare de cel puțin echivalentul în lei a 5.000 euro la data depunerii cererii de finanțare”.
  • „Pentru firmele înființate în anul 2019, cu o cifră de afaceri mai mică de 5.000 euro, plafonul minim al cifrei de afaceri se calculează prin înmulțirea numărului de luni întregi de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro”.  

Aceste plafoane NU se aplică beneficiarilor tip CMI, PFA, IF, II (alți profesioniști).

 În 2020, când au făcut schema de ajutoare de stat și OUG 130/2020, guvernanții de atunci nu s-au prea gândit că or să redeschidă Măsura 1 în 2021. Așa se face că acum art. 6, lit b) din OUG 130/2020 include la finanțare firmele care au avut un prag al cifrei de afaceri de 5.000 de euro în anul de dinainte de înscrierea la Măsura 1.

La prima ediție, din anul 2020, se făcea referire astfel la firmele care au întrunit pragul respectiv în anul 2019, pentru că acesta era anul precedent înscrierii la M1.

În 2021, însă, anul precedent înscrierii la Măsura 1 este anul 2020. De aici, mulți antreprenori care și-au deschis SRL-urile în anul 2020 au înțeles că și ei pot participa la sesiunea a doua a Măsurii 1, care ar urma să se deschidă în octombrie 2021.

Iată că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care este finanțatorul schemei de ajutoare de stat COVID, interpretează diferit articolul 6 al OUG 130/2020.

MIPE spune, în clarificările transmise Ministerului Economiei (implementatorul Măsurii 1), intrate în posesia StartupCafe.ro, că cifra de afaceri la care se referă condiția de la art. 6 din OUG 130/2020 este cea din anul 2019, nicidecum din anul 2020.

Nici OUG 199/2020, care a modificat OUG 130/2020, nu ne ajută prea mult. Aici s-a introdus un prag alternativ pentru firmele înființate în anul 2019. Dacă acestea nu au obținut pe tot anul cifra de afaceri de cel puțin 5.000 de euro, ele pot să intre la finanțare dacă îndeplinesc un prag alternativ, de 415 euro în medie pe fiecare lună completă în care au fost în funcțiune.

Clarificarea transmisă de MIPE la Ministerul Economiei, privind Măsura 1, document văzut de StartupCafe.ro, este următoarea:

<<Pentru apelul nr. 2 aferent Măsurii 1 „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin OUG nr. 130/2020, prevederile art. 6 din forma consolidată a actului normativ, conform cărora: „Microgranturile prevăzute la art. 4, alin. (1) se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

  • a) au desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin un an calendaristic înainte de data depunerii cererii de finanțare,
  • b) au obținut o cifră de afaceri în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare”,

se referă la anul calendaristic 2019, fiind mențiunte aceleași condiții de accesare a fondurilor europene ca și cele prevăzute pentru primul apel.

De asemenea, vă aducem la cunoștință că excepția prevăzută la art. 6, lit. b) din OUG nr. 130/2020, respectiv: „cu excepția beneficiarilor ajutorului de stat prevăzuți la art. 5., alin. (1), lit. a), care au fost înființați în anul 2019, cu o cifră de afaceri mai mică de 5.000 de euro, pentru plafonul minim al cifrei de afaceri se calculează prin înmulțirea numărului de luni întregi de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro” se aplică la cifra de afaceri aferentă anului 2019>>.

Mai sunt și alte neclarități pe care vom încerca să le deslușim pe StartupCafe.ro, în perioada următoare.

Ministrul interimar al Economiei a spus, miercuri, că ministerul va redeschide Măsura 1 „probabil pe 18 octombrie”.

Vestea bună este că vom lansa Măsura 1 pentru IMM-uri, acei 2.000 de euro pentru microîntreprinderi, există o economie de bani și vom lansa măsura probabil pe 18 octombrie” - a spus Virgil Popescu, la lansarea Cărții Albe a IMM, de către Consiliul Național al IMM-urilor din România.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
7499
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Dan
Voiculescu
astia lucreaza fara cap si fara coada. pana la urma e un ajutor covid, de ce n-ar beneficia si cei din 2020?!alta e ca daca am un angajat part time suspendat 2 ani pentru maternal, adica NU ma pot folosi de el nicicum si care isi da demisia in prima zi cand trebuie sa se intoarca, statul considera scriptic ca am 1 angajat si nu te incadrezi la acest microgrant :)))) contractele suspendate cu "angajati scriptici" care nu presteaza nimic ca nici n-au voie la maternal sunt de fapt angajati m-au dat pe spate :)) mare logica!
poza de profil
Nad
M
Raportarea la anul 2019 banuiesc ca se aplica si pentru problema cu aflarea in dificultate..Asta înseamnă ca pot depune proiecte fix același firme care au depus deja si anul trecut. In afara de cei descalificati automat pe divese motive mai raman doar cei care s-au incadrat dar n-au mai semnat si contractele. Pai de ce nu zic ca fac masura doar pentru acei 2000 care n-au semnat, cine altcineva ar mai fi eligibil?? Poate se mai trezesc cateva firme care n-au depus prima data? Ca sa nu mai zic ca acestia eligibili la 2019 poate in anul 2020 au avut deja si salariti..dar nu conteaza daca la 2019 n-au avut? Nici nu putea fi gandita mai prost! Cui vor de fapt sa dea banii? Sau nu vor sa-i dea?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri