Claudiu Zamfir

LISTA 2020: Principalele scheme de finanțare pentru firmele mici și mijlocii din România

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii (IMM) din România pot sau vor putea să-și finanțeze activitatea sau investițiile prin fonduri nerambursabile sau diferite forme de creditare cu garanții de stat, existente sau aflate în curs de aprobare, a declarat, joi, premierul Ludovic Orban, la o discuție online cu reprezentanții Consiliului IMM.

1. Creditare bancară cu garanții de stat

În afară de programul existent IMM Invest, Orban a enumerat și scheme noi, aflate în lucru, pentru garantarea unor firme de creditare, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM:

  • garantarea factoring-ului,
  • garantarea leasingului pentru achiziția de echipament,
  • garantarea scontării instrumentelor de plată - cambii, bilete la ordin.
  • schemă de garantare a creditului comercial (între firme).

„Aceste scheme trebuie notificate la Comisia Europeană și vor putea deveni operaționale după ce vom primi aprobarea”, a precizat premierul.

2. Fonduri europene nerambursabile pentru IMM

- Prin flexibilitatea mutării de fonduri între programe statul a disponibilizat 1 miliard de euro pentru scheme de susținere prin granturi a IMM-urilor. Programul va fi derulat prin Ministerul Economiei. Vor fi 3 piloni:

  • granturi pentru capitaluri de repornire în special pentru acele domenii grav afectate de criza COVID, cum ar fi HoReCa, transportul de persoane, industria spectacolelor - 350 de milioane de euro pentru granturi la dispoziția IMM-urilor pentru capital de lucru - plata furnizorilor, diferite cheltuieli.
  • 550 milioane euro - granturi pentru IMM-uri, pentru susținetea investițiilor în anumite domenii prioritare, care urmează să fie definite.
  • granturi pentru SRL-uri fără angajați, în care administratorul e plătit din dividende - 100 milioane euro.

- La Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, sunt în derulare și vor fi deschise noi apeleuri de proiecte POR 2.2-IMM, cu fonduri europene nerambursabile de 1,2 miliarde de euro obținuți de guvern prin supracontractarea liniilor de finanțare și realocarea ulterioară de fonduri de la liniile de finanțare prin care nu au fost cheltuiți banii alocați inițial. „Suma va fi folosită pe cele 2 măsuri de pe Programul Operațional Regional - POR 2.1 și POR 2.2. Vor fi granturi pentru investiții pentru firme de diferite categorii - sume de 200.000-1 milion de euro sau 2-6 milioane euro. Banii vor fi disponibili într-un timp scurt”, a spus Orban.

- Programul Comerț 2020 - bani de la stat pentru magazinele din mall-uri. „la Ministerul Economiei - schema de ajutor de stat Comerț și servicii nu este suficient de bine finanțată, nu are decât 40 de milioane de lei. Ne gândim să punem rapid în mișvcare această schemă prin suplimentarea bugetului alocat. de exemplu, putem folosi schema pentru comercianții care își desfășoară activitatea în mall-uri, afectați și care au nevoie de capital pentru a-și reporni activitatea odată cu redeschiderea mall-urilor”.

- Programul Innotech Student - prin care studenții vor putea primi, din anul 2021, sume de maximum 100.000 de euro pentru dezvoltarea unor afaceri.

3. Fonduri pentru sprijinirea angajărilor:

- Schema prin care statul plătește 41,5 % din salariul brut pentru toți angajații care au fost în șomaj tehnic minimum 15 zile și își reiau activitatea în firme.

- Schema pentru NEETs (tineri care nici nu învață, nici nu lucrează) și pentru persoanele aflate aproape de pensie - statul plătește 50% din salariul brut, dar maximum 2500 de lei pentru angajarea acestor categorii de persoane. Au fost incluse în schemă și persoanele venite din Diaspora și care caută un loc de muncă în România.

- Programul SURE - finanțează scheme de sprijin în special pentru un program flexibil de lucru. Aceasta necesită modificarea Codului Muncii, astfel încât să permită un program de lucru flexibil. Putem deconta din programul SURE și șomajul tehnic, vor putea fi sportate și cheltuieli de protecție sanitară a angajaților din firme.

4. Alte surse de finanțare europene aflate în curs de aprobare la Bruxelles:

- ReactEU - poate să ne pună la dispoziție suplimentar României până la 1,5 miliarde de euro cu condiția aprobării programului.

-În propunerea CE este și schema de recuperare și reziliență Recovery Fund, care va pune la dspoziția României „resurse financiare extrem de importante”.

Parallax

Vizualizari
20059
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri