Claudiu Zamfir
Firmele micro, mici și mijlocii (IMM) românești vor putea accesa fonduri nerambursabile și alte forme de sprijin prin 4 noi instrumente de intervenție în valoare totală de 1 miliard de euro, ce vor fi susținute din fonduri europene, care se află în prezent încă sub negocieri între România și Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
1. Granturi în sumă fixă raportate la cifra de afaceri. „Proproționalitatea între valoarea grantului și valoarea cifrei de afaceri este de 10%. Adică un fel de grant destinat capitalului de lucru pentru finanțarea activității curente. Probabil că aici am putea să mergem spre zona tipurilor de activități cu impact indirect pe stimularea cererii interne: un stoc de materie primă, material necesar, stoc de marfă”, a spus Marcel Boloș.
2. Voucherele de consum. „Are și partea aceasta - nu neapărat de dezavantaj - care, deși stimulează consumul intern, nu toate capacitățile de producție ne aparțin, astfel încât să avem un circuit închis pentru sprijinul economiei naționale. Există o varietate de vouchere care pot fi utilizate în activitatea IMM-urilor: vouchere de consum, de digitalizare, de inovație. Este încă o anumită reticență la nivelul Comisiei Europene”.
3. Subvenționarea salariilor angajaților din firmele private, cu bani publici. „Al treilea instrument discutat este subvenționarea costului cu salariile pentru personalul care se află acum în șomaj tehnic, pe o perioadă limitată și în limita a 50% din costurile salariale. Este o subvenție care poate fi gândită și în compensarea contribuțiilor sociale, a fiscalității pe salarii. Poate fi sprijinit prin fondul SURE, de la nivel european”.
4. Granturi clasice pentru sprijinirea investițiilor. „Intră sub incidența schemelor de ajutor de stat. Partea bună este că avem o schemă de ajutor de stat care funcționează pe vreamea COVID-ului până la sfârșitul anului 2020, la o valoare de 800.000 de euro maximum (creditele cu dobânzi subvenționate până la finalul anului 2020, din cadrul IMM Invest - n.r.). Dincolo de această valoare vorbim de cofinanțări prin scheme de ajutor de stat valabile la nivelul UE”.
Noile instrumente pentru IMM-uri ar urma să fie lansate fie în iunie, fie în iulie 2020. Acestea vor fi gestionate la nivel intern fie de Ministerul Economiei, fie de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice.
„Noi suntem dispuși să facem un mix din cele 4 instrumente sau câte vor fi necesare pentru a sprijinim activitatea IMM-urilor. Din bugetul de 1 miliard vom putea să folosim, să zicem, 300 de milioane de euro pentru granturi, 500 de milioane pentru vouchere, 200 de milioane de euro pentru investiții - targetat pe echipamente medicale, de protecție, legate de intervenții specifice pentru criza epidemică”, a mai spus Boloș.
El a prezentat aceste soluții la o discuție organizată de Consiliul Național al Întreprindeirlor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
- Cel târziu luni închidem cu Comisia partea de instrumente. Valoarea de intervenție, de 1 miliard de euro, este închisă ca buget. Acolo nu avem discuții, am arătat planul nostru de măsuri și de regândire a priorităților și avem undă verde acolo.
- Pasul doi este în Guvernul României. Am avea proiectul de act normativ în Guvern și schema de ajutor de stat separată pe care trebuie să o înaintăm spre aprobare la Comisia Europeană. Să zicem că în luna mai închidem cele două mari probleme ale deciziilor.
- Apoi urmează un alt pas important - o problemă internă la nivel de guvern - care dintre ministere va administra grantul - Ministerul Economiei sau Ministerul Dezvoltării Regionale, iar acest lucru cred că îl închidem în luna mai.
- După care vom lansa apelul de proiecte, probabil că în lunile iunie sau iulie. Apoi urmează evaluarea și încheierea contractelor de finanțare - avem limită de timp până la sfârșitul anului 2020.
Marcel Boloș consideră că implementarea instrumentelor de sprijin pentru IMM va fi mai ușoară pe partea de granturi în sumă fixă și de vouchere de consum, dar mai dificilă pe componente a de investiții.
„Acum, în aceste evaluări de proiecte, nu întotdeauna autoritățile de management dispun de cea mai bună expertiză ca să analizeze un proiect din mediul de business, din perspectiva sustenabilității financiare, a succesului de piață și lucrul acesta se cam vede ulterior, prin faptul că după implementarea proiectelor durabilitatea, continuitatea activității IMM-urilor nu prea dă rezultate pe termen lung” - a mai recunoscut ministrul Fondurilor Europene.