Claudiu Zamfir

Ajutor de șomaj tehnic: PFA, întreprinderi individuale, cooperație, salariați firme - noua ordonanță de urgență 32/2020 în Monitorul Oficial

Thumbnail

Persoanele fizice autorizate (PFA), cei cu întreprinderi individuale, cei cu drepturi de autor, lucrătorii din cooperație și liber-profesioniștii vor avea indemnizație de șomaj tehnic fixă suportată de stat. În schimb, salariații vor avea o ajutor de șomaj tehnic plătit de stat în funcție de salariul pe care îl au pe contract, dar plafonată. Prevederile apar în nou ordonanță de urgență 32/2020, publicată luni în Monitorul Oficial.

Așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro, săptămâna trecută, Guvernul și-a modificat ordonanța de urgență 30/2020 prin care a instituit subvenții de la stat (din fonduri europene) pentru persoanele care intră în șomaj tehnic, ca urmare a situației coronavirus COVID-19 în România. A fost eliminat certificatul de situație de urgență (CSU) din procedura de șomaj tehnic, așa cum am mai arătat.

Noua ordonanță de urgență 32/2020 stabilește șomaj tehnic mai mare pentru PFA și alți liber-profesioniști.

Atât pentru firmele care își palsează salariații în șomaj tehnic salariați, cât și pentru PFA, lucrătorii din coperație și liber-profesioniști, statul spune că va plăti o subvenție pentru indemnizația de șomaj, aferentă perioadei Stării de urgență din România (30 de zile din data de 16 martie 2020, cu posibilitate de prelungire dacă va fi nevoie).

Actele necesare la șomajul tehnic sunt:

  • o cerere din partea angajatorului (sau a titularului PFA, ÎI etc.),
  • o listă cu angajații trimiși în șomaj tehnic și cu salariile lord e bază brute.
  • o declarație (sau a titularului PFA, ÎI etc.) pe proprie răspundere că este nevoit să-și întrerupă total sau să-și reducă activitatea ca urmare a efectelor pandemiei coronavirus COVID-19. Modelul declarației va fi stabilit prin ordinul Ministrului Muncii.

Ajutorul de șomaj tehnic pentru PFA, întreprinderi indviduale, drepturi autor, profesii libere, cooperație

Noua OUG 32/2020, ca și vechea OUG 30, prevede acordarea de subvenții la șomajul tehnic pentru „alți profesioniști”, așa cum sunt definiți în art. 3, alin 1 și 2 din Codul Civil:  

Sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere. Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.

Aici vor fi introduși cei care desfăloară activitate ca persoană fizică autorizată (PFA), ca întreprindere individuală (ÎI), precum și profesiile liberale.

„PFA intră în categoria alți profesioniști”, a declarat, luni, pentru StartupCafe.ro, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban.

De asemenea, în noua OUG sunt prevăzuți cei din sectorul cooperației și persoanele care au venituri din drepturi de autor, prin contracte cesiune a acestora.

Pentru aceste categorii s-a stabilit că statul va suporta, indiferent de veniturile lor, o indimenizație fixă brută, egală cu 75% din salariul mediu brut. Reamintim că pe anul 2020 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei. Astfel, indemnizația fixă pentru PFA și alte astfel de categorii va fi de 4.071 de lei brut pe lună. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, conform Codului Fiscal.

Astfel, guvernul a majorat nivelul acestei subvenții, față de OUG 30/2020, care prevedea o sumă fixă egală cu salariul minim, adică  2230 de lei brut.

Modul de declarare și plată a acestor contribuții și a impozitului pe venit se vor stabili prin ordin comun al ministrului Muncii și al ministrului Finanțelor.

PFA și ceilalți care au dreptul la ajutoare de șomaj tehnic din această categorie vor trimite actele necesare la structurile teritoriale ale Agenției Naționale de Plăți și Inspecșie Socială (ANPIS) din subordinea Ministerului Muncii.

PFA și ceilalți beneficiari de acest tip vor depune documentele până în data de 10 ale lunii (aprilie/mai).

Indemnizația de șomaj tehnic pentru salariații firmelor

Salariații trimiși în șomaj tehnic de firme vor beneficia de indemnizație de șomaj de 75% din salariu. Statul va acorda o subvenție egală cu 75% din salariul angajatului, plafonată la 75% din salariul mediu.

Cum în anul 2020 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de este de 5.429 lei, indemnizația acoperită de stat nu poate depăși 4.071 de lei brut, adică 2.381 de lei net (în anul 2020) pentru angajații trimiși în șomaj tehnic.

Practic, salariații cu lefuri sub salariul mediu vor primi indemnizații mai mici decât PFA-urile, cei cu ÎI, lucrătorii din cooperație, cei cu drepturi de autor, profesii liberale, indiferent de neviturile acestora din urmă. Având în vedere că în anul 2019 erau încadrați cu salariul minim brut peste 1,3 miloane de salariați,adică aproximativ 24% din numărul total de salariați activi (peste 5,6 milioane), putem observa din start că mulți dintre salariații care ar putea intra în șomaj tehnic vor primi de la stat sume mai mici decât cei cu PFA sau din cooperație, de exemplu.

În schimb, în funcție de negocierile bilaterale, angajații vor putea primi indemnizații mai mari, dar diferența va fi suportată de firme.

Firmele care își trimit angajații în șomaj tehnic trebuie să transmită  pe mail documentele necesare pentru a primi indemnizație la agențiile județene pentru forță de muncă de care aparțin (din subordinea ANOFM).

Conform ANOFM, firmele vor depune documentele necesare acordării șomajului tehnic la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și a municipiului București, pe e-mail, la adresa dedicată fiecărui județ.

Fiecare e-mail are ca ID numele județului (ex: brasov@anofm.gov.ro). În cazul județelor a căror denumire este formată din două cuvinte, acestea vor fi despărțite prin cratimă (ex: Caras-Severin@anofm.gov.ro ).

Perioada de depunere a documentelor la AJOFM de către angajatori:

  • Pentru 16 – 31 martie începând cu 1 aprilie.
  • Pentru 1 aprilie – 16 aprilie începând cu 1 mai.

În termen de 15 zile, statul trebuie să dea angajatorilor banii pentru subvențiile de șomaj tehnic, în conturile deschise la bănci comerciale. Pe urmă, angajatorul are la dispoziție 3 zile să facă plățile către angajații trimiși în șomaj tehnic (cu reținerea impozitului și a contribuțiilor și virarea la stat).

Un beneficiar de ajutor de șomaj tehnic care are mai multe contracte suspendate va putea opta pentru cel mai avantajos pentru a primi indemnizația de la stat. În schimb, nu vor primi șomaj tehnic de la stat cei care mai au cel puțin un contract în funcțiune (nesuspendat).

OUG 32 are mai multe prevederi, care se referă și la indemnizația pentru creșterea copilului și introducerea creșelor în rândul instituțiilor de învământ, astfel încât părinții cu copii mici să primească liber de la lucru, cu indemnizație, atunci când se închid creșele.

Fragment din OUG 32/2020, publicată în Monitorul Oficial nr 260, Partea I, din data de 30.03.2020.

Clic AICI pentru a deschide foto

Thumbnail

Citește și:

Noua procedură la șomaj tehnic. Ionel Dancă: Nu mai este nevoie de certificatul CSU. Cât vor primi PFA și alte forme de activitate

Parallax

Vizualizari
119453
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ionut
Bodo
Putin gresit.
Conform CF, orice ajutor de la bugetul de stat ESTE SCUTIT de la impozitare. Tocmai pt acest motiv, legea face referire in cazul PFA la forma bruta.
poza de profil
Popescu
Andra
Pfi_urile beneficiaza de indemnizația de sprijin?
poza de profil
Alexandra sndra
Manea
Bună ziua cum depunem declarațiile și cererile pt șomaj tehnic!? Și de unde luam model de cerere și declarație!?
poza de profil
Bajan
Sorin
Bună ziua, am o nelămurire... Dacă sunt angajat cu norma de 4 ore la o societate și nu am contractul suspendat, dar dețin și o Intreprindere Individuala cu cod CAEN 7420 și sunt afectat pe aceasta de coronavirus, pot cere acest ajutor de la stat?
poza de profil
Rizescu
Ionut
Salut! Cum se semneaza actele acelea? Declaratia si cererea.
poza de profil
Ovidiu
Ciobanu
Ma incadrez la profesii liberale (traducator)....iar activitatea mea s-a diminuat cu 95% ...dar nu a fost intrerupta
Ma incadrez la somaj tehnic ?
poza de profil
Calin
Gabor
Am o întrebare. In cazul PFA este necesară suspendarea oficială a activității (înregistrare ORC și ANAF) sau doar completarea declarației pe proprie răspundere?
poza de profil
DANA VIOLETA
FRUJA
Buna ziua,
pentru un PFA, la care nu exista angajati ci doar reprezentantul legal, care este si pensionar cu o pensie minima, sub 1000 ron, poate beneficia de somaj tehnic?? Sau faptul ca are si pensie, nu se incadreaza la aceasta indemniztie??
Multumesc pentru raspuns .
poza de profil
paduraru
nicu
poza de profil
Georgiana
Oana
poza de profil
Georgiana
Oana
Bună ziua, ati primit raspuns? Stiti daca pot beneficia de somaj tehnic si pensionarii care au PFA?
poza de profil
Giovanny
Klauss
Ce bine ar fi. Din pacate, institutii care cer imposibilul ,. Cei de la Mehedinti te obliga ca intreprindere individuala, sa ai CON BANCAR PERS JURIDICA, nu de pers fizica. Iti impun sa crezi ca i.i este o institutie juridica. Asa ca no comment. Legi multe clare , dar oameni care nu stiu sa o inteleaga
poza de profil
Eugen
Pascal
La ce banca trebuie deschis contul pentru a beneficia de somajul tehnic pentru PFA?
poza de profil
Alexandru
Radu
Buna ziua,
poza de profil
petru
mihaila
sunt pensionar ,am si activitate de PFA -TAXIMETRIE,PLATESC IMPOZIT DUPA NORMA DE VENIT...BENEFICIEZ DE AJUTOR DE SOMAJ DACA AM INTRERUPT ACTIVIATEA IN ACEASTA PERIOADA
poza de profil
DOINA
CHIRILA
poza de profil
Adrian
Barzanu
poza de profil
Elena
Constantinescu
In cazul Intreprinderîi Individuale este necesară suspendarea oficială a activității (înregistrare ORC și ANAF) sau doar completarea declarației pe proprie răspundere?
poza de profil
Murra
Astrag
poza de profil
Murra
Astrag
Buna ziua,
Daca am un PFA cu un angajat,poate primi atat angajatul cat si angajatorul somajul tehnic?
Claudiu
Zamfir
Da, amandoi puteti primi
poza de profil
Mihai
Parfeni

Am I.I. , am intrerupt activitate dupa 15 martie pana in prezent ( mentionez ca am un magazin in incinta liceului)
Am sanse sa primesc ceva de la stat pentru toata perioada asta?
Ma puteti sfatui si pe mine ?
Multumesc!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri