Raluca Abrihan

Finanţări de până la 100.000 euro pentru studenţii antreprenori. Programul Innotech Student a fost lansat

Thumbnail

Studenții din România pot obține finanţări între 40.000 şi 100.000 de euro din fonduri europene pentru a-și deschide mici afaceri, în cadrul noului program de finanțare Innotech Student 2020, lansat vineri. "Prin acest proiect de 150 milioane de euro estimăm că vor fi create peste 900 de afaceri şi aproximativ 5.000 de locuri de muncă", a anunţat vicepremierul Raluca Turcan. Cum va funcţiona programul şi cine se poate înscrie.

"Banii pot fi accesaţi de ONG-uri, universităţi şi camere de comerţ. Plafonul maxim este de 2 milioane de euro de solicitant, iar din aceşti 2 milioane de euro, aproximativ 300 de studenţi vor intra în program şi vor primi cursuri de antreprenoriat didactic, adică să înveţe să devină antreprenori.

Studenții vor fi trimişi la practică. După ce fac cursurile de pregătire şi practică îşi creează un plan de afaceri, plan care poate primi o finanţare între 40.000 şi 100.000 de euro în funcţie de numărul de locuri create.

În funcţie de numărul de locuri create pe lângă grantul de 40.000 - 100.000 de euro mai există şi sprijinul pentru cei pe care aceştia îi angajează, a explicat vicepremierul.

 

Ghid Conditii Specifice - InNOTECH by Claudiu on Scribd

Prin acest proiect de 150 milioane de euro estimăm că vor fi create peste 900 de afaceri şi aproximativ 5.000 de locuri de muncă", a mai declarat Raluca Turcan, la conferinţa de lansare a proiectului.

Această măsură vine în completarea unei măsuri adoptate joi de Guvern şi care  ţinteşte categoria de vârstă între 16 şi 29 de ani, o măsură care va fi finanţată cu 100 milioane de euro pentru tineri care nu se află în sistemul educaţional sau nu sunt angajaţi.

Această măsură se adresează angajatorilor care atrag astfel de tineri, care vor primi sprijin din fonduri europene de maxim 50% din salariul celor pe care îi angajează, dar nu mai mult de 2.500 de lei pentru 1 an de zile, cu condiţia menţinerii acelor angajaţi, timp de un an, a mai spus Raluca Turcan.

"Mai avem alte două forme de sprijin: subvenţionarea locurilor de muncă pe perioada implementării proiectelor cu suma fixa de 2.250 lei pe perioada unui an şi sprijin financiar prin acordarea bursei pe perioada în care se desfăşoară perioada de practică şi participarea la cursuri de intreprindere simulată", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Schema de Minimis INNOTECH by Claudiu on Scribd

Innotech student, versiune nouă a fostelor Romania Start-Up Plus, respectiv Romania Start-Up

Innotech Student seamănă cu vechiul program România Start-Up Plus sau cu și mai vechiul România Start-Up, iar drumul studentului până la banii europeni va fi lung, 8-20 de luni.

Dacă linia de finanțare se va lansa, anul acesta, studenții vor ajunge să-și facă firme și să ia banii europeni de maximum 100.000 Euro pe afacere în 2021.

Așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro, și ghidul propus prevedea 2 etape mari de derulare a proiectelor:

- Mai întâi vor fi selectați administratorii de granturi - solicitanții eligibili cu proiectele lor, în cadrul acestui program.

Aceștia pot fi:

  • Universități publice şi private acreditate;
  • Şcoli doctorale şi graduale cu personalitate juridică, inclusiv parteneriate intre acestea și sectorul privat/ centre de cercetare-dezvoltare-inovare;
  • Institute/centre de cercetare acreditate, inclusiv institute de cercetare ale Academiei Române
  • Academia Română;
  • Asociaţii profesionale;
  • Camere de comerţ şi industrie;
  • Instituții și organizații membre ale Pactelor Regionale și Parteneriatelor Locale pentru Ocupare și Incluziune Socială;
  • Furnizori de formare profesională continuă autorizaţi, publici şi privaţi;
  • Organizaţii sindicale şi patronate;
  • Membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridică;
  • ONG-uri;
  • Parteneriate între categoriile mai sus menționate.

- Acești administratori de granturi vor face proiecte mari, de maximum 2 milioane de euro fiecare.

- În cadrul acestor proiecte, administratorii de granturi vor selecta grupul-țintă, adică beneficiarii finali, viitorii antreprenori.

Innotech Student: pe cine vizează

Grupul-țintă este format din:

  • Studenți (ISCED 5-7) – înmatriculați, la data intrării în operațiune, în ultimul an de studii al ciclului de studii parcurs,
  • Doctoranzi în ciclul de studii universitare de doctorat,
  • Cercetători post-doctorat,
  • Cursanți (ISCED  4, nivel de calificare 5, înmatriculați în colegiile organizate la nivelul instituțiilor de învățământ superior) – înmatriculați, la data intrării în operațiune, în ultimul an de studii al ciclului de studii parcurs.

- Viitorii antreprenori vor urma cursuri de inițiere în afaceri. Cursanții vor primi câte 5 lei pe ora de curs la care participă.

- Cursanții vor întocmi planuri de afaceri, iar la finalul cursurilor se vor selecta cele mai bune planuri de afaceri pentru a primi, eventual, finanțare. Selecția va fi făcută de un juriu format din antreprenori și diverși specialiști.

- Cursanții ale căror planuri de afaceri au fost selectate vor merge în faza de întreprinderi simulate și mentorat, pentru dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale.

- Acești cursanți vor urma stagii de practică în companii existente pe piață în domeniul în care vor și ei să facă afaceri. În urma stagiilor de practică și a activităților de la întreprinderea simulată, cursanții vor primi o subvenție de câte 750 de lei.

- Constituirea noilor firme și primirea primei tranșe din ajutorul nerambursabil (75%).

Anumite sectoare de activitate, cum este agricultura, de exemplu, sunt excluse din program.

În schimb, dacă ne luăm după denumirea schemei, se va pune accent pe afacerile din tehnologie și inovație.

Domeniile finanțate vor fi cele din lista codurilor CAEN aferente direcţiilor de politică industrială menţionate în Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014-2020.

Aici intră: Industrii creative, Tehnologia informațiilor și telecomunicații, Turism și ecoturism, Textile și pielărie, Lemn și mobilă, Industria auto și componente, Sănătate și produse farmaceutice, Energie și management de mediu, Bioeconomie, biofarmaceutică și biotehnologii, Construcții și altele.

- Implementarea planului de afaceri și angajarea de personal. Primirea celei de a doua tranșe (25%) din ajutorul de minimis va fi condiționată de angajarea personalului asumat în planul de afaceri.

- Asigurarea sustenabilității noilor firme timp de cel puțin 6 luni.

Parallax

Vizualizari
14317
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Mihail
Guba
Am o neclaritate. Dna vicepremier vb despre o finantare in valoare totala a schemei de 150.000.000 euro, iar în Ghidul Solicitantului este indicata suma de 20.000.000 euro. Undeva este o greșeală!
poza de profil
Alexandru
Blanaru
Cine este persoana "Claudiu" care a încărcat aceste documente si de ce pe scribd? Aș dori și eu să descarc repsectivele documente însă doresc o sursă oficială, și nu un alt site cu 10201031 de reclame. Vă mulțumesc.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri