Claudiu Zamfir

Granturi IMM POC 4.1.1/4.1.1Bis: Situația prezentă a beneficiarilor, raportată de MIPE

Thumbnail

Într-un răspuns la solicitarea StartupCafe.ro, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a prezentat situația curentă a beneficiarilor selectați pentru granturile pentru investiții IMM de câte 50.000-500.000 de euro din cadrul liniilor de finanțare 4.1.1 și 4.1.1-Bis din cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC).

Pentru că mulți dintre antreprenorii care ar trebui să primească ajutoare de stat sau de minimis prin cele două acțiuni POC s-au plâns redacției StartupCafe.ro că nu primiseră acces în sistemul electronic MySMIS2014 pentru a putea implementa și a depune cereri de rambursare în proiecte, am transmis și noi către MIPE un set de întrebări, să vedem unde este problema.

„Solicitarea la rambursare a cheltuielilor este posibilă după reconstituirea în sistemul informatic a procesului de evaluare. Având în vedere mobilizarea masivă a personalului AM POC pentru activitățile de evaluare/contractare în MySMIS, până la sfârșitul lunii mai 2023 s-a reușit reconstituirea în MySMIS pentru 99% dintre proiectele care erau încărcate până la 31.05.2023  pentru 4.1.1. – ajutor de stat și 4.1.1. - minimis. Pentru acțiunile 411 BIS, toate proiectele încărcate până în prezent în MySMIS sunt arondate echipelor care realizează fluxurile formale de evaluare-contractare din MySMIS, fiind depuse eforturi pentru finalizarea de urgență și a acestora”  - a dat asigurări ministerul, marți, într-o adresă transmisă StartupCafe.ro.

Reamintim că Guvernul Ciucă a picat prin demisia premierului Nicolae Ciucă (PNL), marți fiind desemnat să formeze un nou guvern președintele PSD, Marcel Ciolacu, potrivit mecanismului politic al rotativei la guvernare, agreat între cele două partide. În acest context, MIPE urmează să treacă de la PNL la PSD, care ar urma să pună alt ministru în locul liberalului Marcel Boloș, conform surselor politice citate de HotNews.

Între timp, principalele finanțări pentru antreprenori, ajutoarele de stat și de minimis POC 4.1.1 și 4.1.1 Bis, sunt în implementare.

Situația la zi a IMM-urilor care accesează granturile POC 4.1.1 și 4.1.1Bis, potrivit MIPE:

StartupCafe.ro: Referitor la Acțiunea 4.1.1 și 4.1.1-Bis, din cadrul POC 2014-2020, câți dintre beneficiarii care au semnat contracte de finanțare au primit acces în MySMIS2014 și câți NU au primit încă acces în sistemul MySMIS2014 pentru a putea efectua achiziții cu plata la termen sau a solicita rambursări de cheltuieli? Când vor primi toți beneficiarii care au semnat contracte de finanțare acces în sistemul MySMIS?

MIPE: În ceea ce privește acțiunile 4.1.1 și 4.1.1 BIS, toți beneficiarii care au semnat contracte au primit solicitarea de a introduce proiectul în sistemul MySMIS2014. Așadar, toți beneficiarii au acces în MySMIS pentru a transpune proiectele depuse, evaluate și contractate în IMM Recover.

În MySMIS, pentru a se putea ajunge în etapa de implementare, se reia procesul de evaluare /contractare, care a fost realizat în IMM Recover, dar care este transpus în MySMIS. Respectiv, rezultatele evaluării din IMM Recover rămân aceleași, la fel și contractul de finanțare care reflectă rezultatele evaluării. Nu se emit alte contracte în MySMIS, în alta formă. În această perioadă, la nivelul AM POC se depun eforturi susținute pentru finalizarea tuturor fluxurilor beneficiarilor aflați în diverse stadii în MySMIS.

Inițial, pentru a putea fi demarate achizițiile în platforma https://beneficiar.fonduri-ue.ro:8080  care este interconectată cu MySMIS-ul, nu se puteau furniza/obține credențiale înainte de finalizarea fluxului în MySMIS, cu toate că beneficiarii aveau contractele încheiate în platforma IMM Recover. Din ianuarie 2023 au fost identificate soluții pentru ca beneficiarii, odată ce au introdus cererea de finanțare în MySMIS, să poată obține username și parolă pentru a putea publica procedurile pe platforma fonduri-UE, dedicată achizițiilor competitive efectuate de beneficiarii privați de fonduri europene nerambursabile. Astfel, toți beneficiarii care au avut proiectul evaluat și contract de finanțare semnat și au dorit demararea achizițiilor competitive, au putut face acest lucru încă din ianuarie 2023.

Solicitarea la rambursare a cheltuielilor este posibilă după reconstituirea în sistemul informatic a procesului de evaluare. Având în vedere mobilizarea masivă a personalului AM POC pentru activitățile de evaluare/contractare în MySMIS, până la sfârșitul lunii mai 2023 s-a reușit reconstituirea în MySMIS pentru 99% dintre proiectele care erau încărcate până la 31.05.2023  pentru 4.1.1. – ajutor de stat și 4.1.1. - minimis. Pentru acțiunile 411 BIS, toate proiectele încărcate până în prezent în MySMIS sunt arondate echipelor care realizează fluxurile formale de evaluare-contractare din MySMIS, fiind depuse eforturi pentru finalizarea de urgență și a acestora.

StartupCafe.ro: Care sunt condițiile de primire a accesului în sistemul MySMIS?

MIPE: Toți beneficiarii care au semnat un contract de finanțare trebuie să se înregistreze în sistemul informatic MySMIS. În prima etapă introduce cererea de finanțare și anexele depuse împreună cu aceasta, iar apoi cererea intră în fluxul de verificare administrativă și de eligibilitate, respectiv evaluare tehnico-financiară.
Ulterior sunt reconstituite etapele de evaluare și selecție, respectiv etapa de contractare.
Este important de menționat faptul că fiecare dintre aceste etape este obligatorie.

StartupCafe.ro: Care este motivul pentru care AMPOC nu a acordat acces în MySMIS tuturor beneficiarilor cu contracte de finanțare? Care sunt principalele dificultăți?

MIPE: Toții beneficiarii POC au acces în MySMIS, însă unele module se activează doar după reconstituirea etapelor evaluare/contractare în MySMIS. Dificultățile sunt determinate de specificul acestor operațiuni, printre primele care au presupus înregistrarea proiectelor într-o platformă (IMM Recover) unde au fost evaluate și contractate și reperformarea (formală) acelorași etape în altă platformă (MySMIS). Fiecare dintre aceste etape conține mult mai mulți pași obligatorii (liste de verificare, adrese însoțitoare, liste centralizatoare, toate cu avizul fiecărei persoane responsabile din acest circuit), decât ceea ce se vede la solicitanți / beneficiari. În plus, volumul foarte mare de solicitări pentru toate cele 4 apeluri (peste 4000), raportat la numărul mic de persoane din anvelopa AM POC, care a putut fi completată cu alte persoane din alte structuri doar în anumite perioade, a reprezentat provocarea principală de la lansarea acestor acțiuni și se menține și în ceea ce privește realizarea fluxurilor în MySMIS.

StartupCafe.ro: Ce soluții au la dispoziție beneficiarii care nu au primit acces în sistemul MySMIS pentru a putea face achiziții cu plata la termen? Ce alte soluții sunt disponibile pentru beneficiari, pentru ca aceștia să se încadreze în termenul 31 decembrie 2023 pentru finalizarea cheltuielilor, în condițiile în care nu au primit acces în MySMIS, iar mulți furnizori de echipamente nu dispun de stocuri pentru livrare în termenele impuse de program?

MIPE: Derularea implementării activităților proiectului, inclusiv organizarea procedurilor de achiziție, precum și eligibilitatea cheltuielilor nu sunt condiționate de validarea contractului în MySMIS sau de operaționalizarea modulului de implementare/achiziții. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor în acest sens, se pot realiza procedurile de achiziție, conform angajamentelor din contractul de finanțare.

În mod concret, beneficiarii vor solicita credențialele de acces (user și parolă) la adresa de e-mail: achizitiiprivati.poc@mfe.gov.ro (aceasta adresa fiind folosită exclusiv pentru solicitarea credențialelor), transmițând următoarele elemente aferente proiectului:

  • Regiune:
  • Judet:
  • Localitate:
  • Cod SMIS:
  • Nume proiect:
  • Data semnare:
  • Data finalizare proiect:
  • Număr înregistrare: (numărul contractului de finanțare încheiat între MIPE și beneficiar)
  • Nume Beneficiar:
  • Adresa Beneficiar:
  • Nume persoană contact:
  • Funcție persoană contact:
  • Telefon contact:
  • FAX contact:
  • E-mail contact:

În plus, tot pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, AM POC a decis ca până la operaționalizarea în totalitate a MySMIS-ului, beneficiarul să poată transmite corespondența cu privire la proiect prin email ofițerilor de monitorizare. Dacă este necesară realizarea de notificări, înainte ca acest lucru să fie posibil în MySMIS, acestea se pot realiza prin transmiterea formularului standard completat la adresa monitorizare.poc@mfe.gov.ro .

Parallax

Vizualizari
1657
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri