Claudiu Zamfir

Fonduri UE 2024: Firmele și universitățile vor putea obține 35,3 milioane EUR pentru transfer tehnologic și cercetare în Oltenia

euro-computer-dreamstime

Microîntretreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) și univeristățile vor putea obține ajutoare în valoare totală de 35,34 milioane de euro pentru proiecte de transfer tehnologic și cercetare în cele 5 județe ale Regiunii Sud-Vest Oltenia, prin două linii de fonduri europene lansate în consultare publică.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia a lansat, marți, în consultare publică proiectele de ghid al solicitantului pentru două apeluri de finanțări prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027:

Fondurile europene sunt destinate firmelor și organizațiilor de cercetare din județele:

  • Dolj,
  • Gorj,
  • Mehedinți,
  • Olt,
  • Vâlcea.

Consultarea publică asupra ghidurilor de finanțare se va desfășura până pe 5 martie 2024. Observațiile și propunerile pot fi transmise la adresa de e-mail office@adroltenia.ro .

În ce constau viitoarele finanțări:

Acțiunea 1.3 – Transfer tehnologic și inovare: Max. 300.000 EUR/proiect pentru IMM-uri

Acțiunea 1.3 – Transfer tehnologic și inovare se adresează microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii (IMM), cu scopul de a încuraja interacțiunea acestora cu unități de cercetare.

Ghidul final ar urma să se publice în iunie 2024, iar apelul de proiecte ar urma să se deschidă în august 2024 în sistemul electronic MySMIS2021, conform calendarului estimativ al ADR SV-Oltenia.

Intervențiile vor include procese de cercetare, dezvoltare și transfer tehnologic, cu accent pe economia cu emisii reduse de dioxid de carbon, pe reziliență și pe adaptarea la schimbările climatice, cărora li se va acorda prioritate.

Apelul de proiecte are un buget total de 15.348.235 euro.

Din acești bani, firmele beneficiare vor putea accesa un ajutor de minimis de maximum 300.000 EUR fiecare. Intensitatea finanțării nerambursabile este de 90%, ceea ce însemană că antreprenorii vor asigura din surse proprii cel puțin 10% din cheltuielile eligibile plus toate cheltuielile neeligibile.

Obiectivul interventiei este implementarea transferului tehnologic, facilitarea valorificării comerciale și industriale a inovațiilor de către companii, prin apelarea la serviciile entităților de transfer tehnologic si inovare sau a altor entitati de cercetare.

Acest tip de proiecte presupune existenta unui rezultat de cercetare sau o tehnologie care urmeaza sa fie dezvoltat/a sau adaptat/a la nevoile firmei, pregatirea pentru fabricatie.

Interventiile vor include procese de cercetare, dezvoltare si transfer tehnologic, cu accent pe economia cu emisii reduse de dioxid de carbon, pe reziliență și pe adaptarea la schimbările climatice, cărora li se va acorda prioritate.

Activitățile eligibile sprijinite prin prezentul apel de proiecte sunt activitățile de bază și activităţile de realizare de produse/servicii/procese noi sau semnificativ imbunatatite.

Acțiunea 1.1 – Infrastructuri de cercetare, inovare și transfer tehnologic în colaborare cu IMM-urile: max. 2,5 milioane EUR/proiect

Acțiunea 1.1 – Infrastructuri de cercetare, inovare și transfer tehnologic în colaborare cu IMM-urile urmărește să încurajeze interacțiunea instituţiilor de învăţământ superior și instituțiilor de cercetare-dezvoltare cu mediul de afaceri, prin finanțarea accesului întreprinderilor la expertiză extinsă și la facilitățile organizațiilor de cercetare în scopul comercializării rezultatelor de cercetare către întreprinderile care își dezvoltă afaceri cerute de piață.

În acest scop, vor fi constituite parteneriate între organizațiile de cercetare, mediul universitar/ academic/ autoritățile publice locale și întreprinderi/ grupuri de întreprinderi interesate să obțină cunoștințe, inclusiv abilități și competențe care vor răspunde nevoilor strategice de dezvoltare a întreprinderilor și vor oferi soluții inovative pentru obținerea de produse şi procese, tehnologii noi/ îmbunătăţite identificate de întreprinderi ca fiind cerute de piață.

Alocarea financiară pentru acest apel de proiecte este 20.000.000 euro.

Din acești bani, universitățile și alte organizații de cercetare, în parteneriat inclusiv cu IMM-urile vor putea să obțină fonduri nerambursabile de cîte 500.000-2,5 milioane EUR/proiect.

Pentru beneficiarii de tip organizație de cercetare, sprijinul public eligibil se încadrează într-un procent de 100%. Valoarea activităților de cercetare-dezvoltare prestate de organizația de cercetare în colaborare trebuie să fie de cel puțin 10% și cel mult 50% din valoarea totală a activităților de cercetare-dezvoltare realizate în colaborare cu întreprinderea. Organizația de cercetare are dreptul de a publica rezultatele cercetărilor proprii.

Pentru întreprinderi (parteneri în cadrul proiectelor prioritare susținute prin acest apel), cotele de finanţare se calculează ca procent din costurile eligibile din proiect, pe categorii de activităţi, în funcţie de tipul întreprinderii (mare, mijlocie, mică, inclusiv microîntreprinderi).

Ghidul final ar urma să se publice în aprilie 2024, iar apelul de proiecte ar urma să se deschidă în iunie 2024 în sistemul electronic MySMIS2021, conform calendarului estimativ al ADR SV-Oltenia.

Parallax

Vizualizari
2428
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri