Claudiu Zamfir

Fonduri UE 2022: Firmele se vor putea înscrie probabil din septembrie la granturile de 50.000-500.000 EUR pentru fotovoltaice, eoliene, eficiență energetică și la prelungirea 4.1.1-POC Bis - investiții în retehnologizare

Thumbnail

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din România se vor putea înscrie, probabil, din septembrie 2022 la noua schemă de ajutoare de câte 50.000-500.000 de euro, finanțată din fonduri europene, pentru investiții în panouri fotovoltaice, turbine eoliene, izolarea termică a propriilor clădiri și alte măsuri de eficiență energetică, a anunțat, vineri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

De asemenea, probabil în august-septembrie, se va deschide și schema 4.1.1-POC Bis - care reprezintă un fel de prelungire a schemei de investiții IMM 4.1.1-POC deja stabilită, dar pentru un număr mai limitat de coduri CAEN.

Guvernul a adoptat vineri ordonanța prin care se instituie noile ajutoare de stat și de minimis pentru IMM-uri, vizând eficientizarea energetică și producția de energie verde, precum și 4.1.1-POC Bis, de investiții IMM.

Ajutoarele IMM pentru fotovoltaice, eoliene, anvelopări

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene estimează că, la schema de ajutoare IMM pentru energie verde și eficiență energetică vor fi finanțate peste 1.800 de firme beneficiare (IMM și companii mari), dintr-un buget total de 500 de milioane de euro.

„O primă direcţie de acţiune este cea legată de eficienţa energetică pentru IMM-uri, aşa încât IMM-urile vor putea accesa granturi cu valori cuprinse între 50.000 de euro şi 500.000 de euro pentru două tipuri de investiţii care îi ajută în această perioadă complicată la gestionarea cheltuielilor cu utilităţile. O primă categorie de investiţii este cea legată de eficienţa energetică, şi anume ea priveşte reabilitarea termică, eficienţa energetică a clădirilor industriale pentru a putea gestiona costurile de funcţionare şi costurile pe care le au cu activitatea curentă şi, pe de altă parte, o a doua categorie de investiţie este cea destinată producerii de energie verde pentru activităţile care ţin de producţie şi fluxurile tehnologice ale acestora. Estimăm un număr de peste 1.800 de beneficiari, IMM-uri şi, de asemenea, bugetul total care a fost aprobat pentru accesare de fonduri este de 500 de milioane de euro”, a declarat Marcel Boloş, citat de News.ro.

El a menţionat că apelul de proiecte va fi pregătit de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cel mai probabil în luna septembrie va fi lansat oficial.

Boloş a adăugat că şi autorităţile publice locale vor putea accesa fonduri europene pentru eficienţa energetică.  

„O a doua categorie de măsuri, în premieră, pentru ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene priveşte eficienţa energetică pentru autorităţile publice locale, primăriile, astfel, vor putea să acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice din domeniul educaţiei, sănătăţii, din ceea ce înseamnă inclusiv partea de alimentare cu energie termică a populaţiei, adică pentru ceea ce înseamnă încălzire, pentru ceea ce înseamnă iluminatul public sau transportul public în comun de călători. Deci, măsurile vizează independenţa energetică pentru autorităţile publice locale, astfel încât costurile cu utilităţile la aceste categorii de servicii publice să poată să fie gestionate în mod eficient şi, mai ales, să poată să treacă cu bine peste această perioadă complicată pentru autorităţile publice locale şi să poată să facă faţă acestor categorii de costuri”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

El a menționat că şi acest buget este tot în valoare de 500 de milioane de euro.

„Bugetul este, de asemenea, de 500 de milioane de euro. Sunt două categorii de granturi: pentru consumul propriu al acestor servicii publice pe care le-am menţionat, granturile sunt între 500 de mii de euro şi 5 milioane de euro şi, de asemenea, sunt proiecte care permit inclusiv partea de comercializare a energiei verzi obţinute din implementarea acestor proiecte pentru care valoarea granturilor este între 5 milioane de euro şi 15 milioane de euro”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Ajutoarele 4.1.1-POC Bis - retehnologizarea IMM

Așa cum am anunțat pe StartupCafe deja, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii se vor putea înscrie în sistemul de granturi IMM Recover, începând din 16 august 2022, la apelul de proiecte 4.1.1-POC - investiții, pentru a putea obține fonduri nerambursabile de câte 50.000-500.000 de euro. Aici  vorbim de firme din domenii variate: educație, sănătate, producție, transport, construcții, HoReCa etc. Bugetul total se apropie de 420 milioane euro. OUG este deja în Monitorul Oficial.

Pe urmă, MIPE a mai propus o ordonanță, prin care se va adăuga o schemă de ajutoare foarte asemănătoare, denumită 4.1.1-POC Bis, pe care am prezentat-o deja pe StartupCafe.ro. Acum, Guvernul a adoptat și această măsură de sprijin, dar mai e nevoie de ghidul solicitantului, iar abia apoi se vor putea deschide înscrierile în sistemul de granturi IMM Recover.

„Numărul de beneficiari estimat este de peste 2.000. În cursul lunilor august şi septembrie va avea loc lansarea apelului de proiecte şi punerea în dezbatere a ghidului necesar pentru ca aceste fonduri să fie accesate”, a precizat vineri, Marcel Boloş, citat de News.ro.

Spre deosebire de schema originală 4.1.1-POC, ce se va deschide pe 16 august, noua linie de finanțare, 4.1.1-POC Bis, va mai elimina din codurile CAEN eligibile, cum ar fi cele de HoReCa.

„O măsură, aprobată tot în cadrul Politicii de coeziune 2014 - 2020, este referitoare la retehnologizarea IMM-urilor din domeniul construcţiilor şi industriei agro-alimentare. Aici, pe domeniul de activitate construcţii, am avut în vedere cei care sunt implicaţi în implementarea proiectelor de infrastructură, mai ales a celor din zona transporturilor, dar şi a furnizorilor de materii prime pentru aceste tipuri de proiecte, întrucât este o perioadă în care dat fiind volumul mare de proiecte pe care îl implementăm şi volumul de materie primă necesar pentru implementarea proiectelor a crescut, aşa încât domeniul construcţiilor, cel pentru care s-au alocat cele 150 de milioane de euro priveşte atât partea de echipamente, utilaje, cât şi partea de dotări specifice încât să avem o contribuţie la sporirea capacităţilor de producţie necesare pentru implementarea proiectelor noastre de infrastructură de transport”, a menţionat Marcel Boloş.

Anterior, Boloș afirmase, pentru StartupCafe, că bugetul vizat aici ar fi fost de 360 de milioane de euro, cu tot cu procedeul de supracontractare, dar iată că vineri, când Guvernul a aprobat măsura de sprijin IMM, ministrul a spus că bugtul acesteia este de 150 milioane de euro.

 

Parallax

Vizualizari
30008
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri